Siemennäkkäri nälän voittaa

Siemennäkkäri on tosi hyvää matkaseuraa ja se pitää nälän hyvin poissa. Se on hyvää itsessään, ja herkullista myös päällystettynä omavalintaisilla lisukkeilla. Itse laittaisin päälle ehkä muutaman avokadosiivun. Siemenpalat laukkuun ja menoks, niin nälkä ei kävele päivällä vastaan!

Siemennäkkäri

  • 2,5 dl maissijauhoja
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2,7 dl kiehuvaa vettä
  • pinnalle kuivattua oreaganoa ja basilikaa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, ja lisää sitten öljy sekä kuuma vesi. Seoksesta tulee suhteellisen kiinteää, eikä se enää tartu sekoituskulhon reunoihin. Levitä siemenmassa pellille leivinpaperin päälle. Tässä on hyvä käyttää esim pakastuspussia apuna, niin sormet eivät sotkeennu taikinaan. Leikkaa levittämäsi taikina levyihin ennen kun tyrkkäät sen 150 asteiseen uuniin vajaaksi tunniksi paistumaan. Jäähdyttele jälkilämmöissä ja ritilällä sen jälkeen kun näkkileipä on paistunut kauniin kultaiseksi ja rapeaksi.

Näkkäriä on hyvä säilyttää ilmavasti ja sille tekee vain hyvää kuivahtaa huoneilmassa. Siemenpalojen säilyvyys on aika pitkä, oma kokemus on ainakin siinä vajaassa viikossa. Mitä kuivempi ja ohuempi uunista otettu näkkäri on, sitä paremmin se tuntuu myös säilyvän. Tosin itsellä tuo yksi pelti on melkein parissa päivässä ja hävitetty parempiin suihin.