Oi Ahvenanmaa

Me ollaan pitkään mietitty kesäreissua Ahvenanmaalle. Se on sit jääny. Syystä, että sinne matkustaminen on lähes yhtä kallista kuin ulkomaille, joten ollaan aina päädytty jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tosin tänä kesänä päädyttiin myös Ahvenanmaalle.

Miksi sitten tänä vuonna päädyttiin lähtemään? Löysin suht edulliset lauttamatkat Finnlinesin kautta, Naantalista. Ja toisen äitin saa houkuteltua pyöräilyn avulla lähes minne vaan. Pyörät siis oli tietenkin mukana. Reissussa oltiin 3 yötä ja jokainen yö vietettiin eri paikassa. Näin aateltiin, että saadaan enemmän irti reissusta. Ja tässä meidän Ahvenanmaan kierrosta.

Eka yö vietettiin lähellä lauttasatamaa Långnesia, B&B Amaliassa. Matka satamasta Amaliaan ja Lemlandiin ei kestänyt kuin 10 minuuttia. Tämän ihanan majoituspalvelun yhteydessä on kahvila sekä oma limpparitehdas. Aloitettiin heti sekoilu ruotsi-englanti-espanja sekotuksella, kun tajuttiin ettei suomi oo täällä se vahvin kieli. Ei muuten toi espanjakaan, mutta jostain syystä etenkin toiselta äitiltä tuli sitä suusta mielummin kuin ruotsia. Ilalla huristeltiin vielä käymään Maarianhaminassa syömässä ÅSS Paviljongenissa ja fiilistelemässä. 

Ihana mustaherukkalimppari & itse tehdas takana
Näkymä huoneemme ikkunasta. Siel on lehmiä.
Åss paviljongen

Toisen yön vietimme Brobacka gästhemissä, joka oli kyllä suloinen kahviloineen ja myymälöineen. Ja aamupalalla sai taivaallista ahvenanmaan pannukakkua. 

Brobackasta löytyi myös kahvilan nurkasta pieni leikkipaikka
Herkullinen riisipuuropannari Ahvenanmaalaisittain

Päiväretkellä käytiin Eckerön suunnalla. Ajettiin fillareilla Degersandiin pitkälle ja ihanalle hiekkarannalle. Vesi tosin oli hyisen kylmää! Ja sieltä sitten suunnattiin vielä postimuseolle ja lounaalle kahvila Tzarevnaan.

Minikään ei uskaltautunut veteen varpaita enempää

Kastelholmanlinna ja Smackby oli tietenkin myös pakollisella tsekkauslistalla. Smackby ei lounaallaan kyllä valloittanut meikäläistä. Odotin enemmän tai ehkä isompaa makuelämystä kuin mitä se meille tarjosi. Antaisin kyllä paikalle toisen mahdollisuuden, jos uudestaan täällä matkaillaan.

Lounas tarjoiltiin pöytiin

Vähän Kastelholman fiilistelyjä: 

Suunnattiin vielä Geta-vuorelle ja voi pojat mitkä mahtavat omppupuuviljelmät matkalla olikaan. Harmi kun niistä ei saa oikein kuvaa vaan ne pitää mennä tsekkaamaan livenä! Getalla oltaisiin varmaan kävelty pidempikin reissu, mutta taaperon kanssa, joka ei halunnut olla manducassa tyydyttiin puolikkaaseen peikkopolkuun ja näköalatornin tsekkaukseen.

Parasta Getalla oli kuitenkin tämä hirvi.

Viimiset päivät ja yö vietettiin lauttamatkan takana Föglössä. Täältä valitsimme majapaikaksi Gästhem Enighetenin. Föglö oli tosi pieni ja suloinen, tuli hyvin nähdyksi yhdessä vuorokaudessa pyöräillen.

Gästhem Enigheten

Muita paikkoja joissa matkan aikana piipahdettiin oli Jomalan kivikirkko ja kauppakeskus Maxinge. Omg. Ahvenanmaalla oli kyllä paljon kivoja paikkoja, mutta meille riitti ainakin mukavasti nuo 3 yötä. En tiedä jäikö meiltä jotain mullistavaa näkemättä? Mitä fillarointiin tulee niin, oltiin tyytyväisiä että autokin oli matkassa. Maisemat olisivat ehkä käyneet muuten meille liian tylsiksi. Ja päästiin tietysti näkemään paljon lyhyessä ajassa. Odotin ehkä liikaa maisemilta, vaikka yksittäiset paikat olivatkin todella suloisia.