Muovihaaste on ohi: Kuinka paljon Jesse sai kerättyä?

Neljän viikon muovihaaste on siis suoritettu. Olemme aikaisemminkin tienneet, että meidän perheen arjessa kasaantuu hyvin paljon muovijätettä, nyt se oli vielä helpommin nähtävissä. Jugurttipurkit, jauhelihapakkaukset, salaattipussit ja monet muut ruokapakkaukset kerääntyvät meillä muoviroskikseen. Ja ruokaa meillä kuluu..

Muovihaaste sujui hyvin meidän perheen osalta, kierrättäminen oli jo ennestään tuttua puuhaa myös muovin osalta. Isommille lapsille tuli tietysti kaikenlaista uutta tietoa: miksi on tärkeää kierrättää muovia, mihin sitä käytetään ja miksei rikkinäistä pulkkaa voi työntää samaan roskikseen, onhan sekin tehty muovista? He ovat olleet myös muutenkin innokkaita apureita roskien viennissä, kengät jalkaan ja roskapussit oikeisiin laatikkoihin. Pienien kotiaskareiden suorittamisella on myös voinut saada sitä kultaakin arvokkaampaa peliaikaa vaikkapa Nintendolla.

Otto laittamassa muovia roskikseen: Siis ensin revin kannen irti, sitten laitan ne erikseen roskikseen ja viimeiseksi litistän niin kovaa kuin mahdollista?

Seurasimme muovin kertymistä neljän viikon aikana tarkemmin kuin aikaisemmin, olihan se kiinnostavaa tietää missä vaiheessa alkaa isompi muoviroska-astia täyttymään. Pari ensimmäistä viikkoa meni helposti, mutta kolmen viikon jälkeen tilanne näytti jo huolestuttavalta:

Kolmen viikon jälkeen tilanne, vielä on tosin varaa puristaa tiukempaan

Käytössämme oli siis 240 litran roska-astia. Ensimmäisen viikon ajan laskin sinne viedyt roskapussit ja tyhjät pesuainepullot, mutta lopulta luovutin tämän toimenpiteen ja keskityin roska-astian täyttöasteeseen. Lasten roskakuljetuspalvelun viemät roskat kun tuppasivat menemään ohi oman havainnoinnin.. Neljän viikon jälkeen teimme lopullisen tarkastuksen astialle:

Neljä viikkoa takana, Jesse ja Leevi tarkastamassa lopullista tulosta.

Astia oli siis täynnä. Kansi meni vielä onneksi kiinni, mutta tiukkaa alkoi jo tehdä. Pienet roskakuskit osasivat jo hyvin toistaa "täynnä" kun iskä kommentoi tilannetta. Tulos oli jopa hieman yllättävä, olihan meillä normaalisti käytössä oleva muoviroskis pienempi tilavuudeltaan. Mitenköhän olemme saaneet roskat mahtumaan sinne..? Tunkemalla, puristamalla, lajittelemalla muoviroskat sisäkkäin alunperin (mikä ei siis ollutkaan oikea tapa jos muovit ovat eri tyyppisiä..). Jotenkin ne on sinne saatu, kansi on kyllä tainnut olla yleensä vähän raollaan.

Välillä pitää myös käydä kiikkumassa.. Siis eikö näitä muovisia vauvakeinuja voi laittaa muoviroskikseen?

Päätös jatkon suhteen on hankala. Roskakatos on jo tällä hetkellä hieman ahdas kolmelle roska-astiallemme, sen takia erikseen muoville tarkoitettu astia sijoitettiin sen ulkopuolelle. Pitäisi siis valita kahden vaihtoehdon välillä: muoviroskis tai nelilokeroroskis, johon keräämme muovin lisäksi myös kartonkia, paperia ja metallia. Muovia ja kartonkia tulee lähes yhtä paljon, metalli ja paperi pitäisi myös lajitella johonkin. Meidän perheen tämänhetkinen tilanne vaatii helppoja ja totuttuja arkiaskareita, joten tällä hetkellä emme lähde vaihtamaan jätehuoltomme järjestelyä.

Muoviroska-astia on houkutteleva vaihtoehto, eteenkin kun tiedämme kuinka paljon muovia maailmassa on. Pienet teot kasvattavat isoja kokonaisuuksia. Ehkä meilläkin tulevaisuudessa todetaan tämä vaihtoehto paremmin toimivaksi nykyiseen ratkaisuun verrattuna.

Jos oman talouden muovinkierrätys alkoi kiinnostaa, kannattaa käydä tutustumassa palveluun osoitteessa http://www.ekjh.fi/Muovi_kampanjasivu.html