Helpot eväät kahvipöytään: banoffee ja pataleipä

Jotta elämä ei käy liian kevyeksi, ja se kuuluisa kesäkunto siirtyy taas muutaman harppauksen kauemmas, tekaisin viikonlopun kahvivieraille simppelin, mutta sitäkin överimakeamman leivonnaisen kahvipöytään. Kahvin kanssa tarjoiltiin tällä kertaa banoffeeta.

Tämä on taas yksi sellainen ohje, josta oma mielikuvitus otti tiukan otteen ja eri variaatioita on kokeiltava tuonnempana kun tulee sopiva hetki. Banaanin tilalle sesongin marjoja (tuore puolukka ainakin syksyllä pakko kokeilla makeuden vastapainoksi) tai jopa kirpsakkaa raparperia hillokkeeksi keitettynä! Ja saa vinkata, jos on jo hyviä makukokeiluja muilla tehtynä.

En muistanut kokonaisesta kakusta ottaa kuvaa joten siksi tällainen rääpitty malli.

Banoffee

130 g kandisokerikeksejä
30 g voita
2 banaania
2/3 purkkia karamellisoitua maitotiivistettä (á 397 g)
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria

Murskaa keksit ja ota muruista syrjään noin 2 reilua ruokalusikallista. Sekoita loput sulatettuun voihin. Painele keksiseos irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohjalle ja laita hetkeksi jääkaappiin. (Huom! Voit käyttää myös kakkurengasta ja lautasta.) Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa sokerit.

Levitä keksipohjan päälle karamellisoitu maitotiiviste ja sen päälle 1,5 banaania ohueksi viipaloituna. Lusikoi kermavaahto banaanien päälle. (Jos haluat hifistellä, käytä pursotinta.) Anna olla tovi jääkaapissa ennen tarjoilua.

Koristele puolikkaasta banaanista tehdyillä viipaleilla sekä aluksi syrjään otetuilla keksimuruilla juuri ennen kahvipöytään nostamista.

Voin taata, että makeanhimo väistyy paatuneimmaltakin sokerihiireltä jo pienellä palasella. :)

Kun kakun kanssa menin sieltä mistä aita on matala, ennakoin myös suolaiset tarjoilut laittamalla jo edellisiltana leipätaikinan tulemaan ja paistoin paraleivän hetkeä ennen vieraiden saapumista. 

Tämäkin ohje niin yksinkertaista, että miltei itkettää - vaatii tosin ennakoinnin. Kannattaa kokeilla vaikkei jauhopeukaloksi itseään tunnistakaan.

Pataleipä

5,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl leseitä (kaura, ohra, ruis, vehnä tai sekoitus)
0,5 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

Sekoita jauhot sekä hiutaleet ja leseet, suola ja hiiva reilussa kulhossa ja sekoita sekaan reilusti kädenlämpöinen vesi. Älä vaivaa, sekoita vaan nopsasti taikinaksi.

Peitä kulho tiukasti kelmulla ja laita päälle vielä leivinliina. Anna olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia.

Kumoa taikina ennen paistamista jauhotetulle pöydälle ja käännä taikina kaksinkerroin. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Laita kannellinen valurautapata uuniin ja uuniin lämpöä 225 astetta. Kun uuni on saavuttanut toivotun lämpötilan, ota pata uunista ja lorauta pohjalle hieman öljyä ja pyyhkäise se levälleen pullasudilla. Nakkaa leipätaikina pataan ja laita uuniin kannen kanssa puoleksi tunniksi.

Puolen tunnin paiston jälkeen, ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on saanut mukavasti väriä. Ota valmis leipä pois padasta ja jäähdytä pieni hetki leivinliinan alla ennen viipalointia ja tarjoamista.

Onkohan minusta varkain tulossa ruokabloggaaja kun tuntuu, että viimeaikaiset postailut ovat olleet kovin ruokapainotteisia? Tuskinpa sentään. Taidan paikata näillä edelleen vaivaavaa luovuudenpuutetta ja palaan siihen entiseen sekabloggaamiseen kun alkaa runosuoni sykkiä muutenkin kuin reseptejä suoltaen. :) 

Makoisaa tulevaa viikkoa!

 

Saija