Lohilevite

Ja kun niitä reseptejä jo aiemmin lupasin, täältä pesee taas yhdellä. 

Tällä kertaa ohjeena ainakin meidän suuri suosikki: lohilevite. Levite on herkkullisuutensa lisäksi myös todella monikäyttöinen. Tätä voit käyttää ruissipsien, rieskarullien, croisanttien, kerrosvoileipien, voileipäkakun ja munakasrullan täytteenä, uuniperunan tai uusien perunoiden kaverina, liivatetta lisäämällä hyydykkeenä ja ihan vaikka simppelisti (ruis)leivän päällä.

Lohilevite

200 g kylmäsavulohta
300 g tuorejuustoa (maustettu tai maustamaton)
120 g smetanaa tai ranskankermaa
1 dl kuohukermaa vaahtona
1 pieni punasipuli
ruohosipulia
tilliä
2-3 rkl sitruunamehua
(sitruunapippuria)
(suolaa)
(1 tl hunajaa)

Pilko lohi ja punasipuli hienoksi. Hienonna tuore tilli ja ruohosipuli. (Voit käyttää myös kuivattuina.) Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto sekä smetana/ranskankerma ja kala, sipuli, tilli sekä ruohosipuli.

Lisää sitruunamehua ja juoksevaa hunajaa. Käytä sitruunapippuria vain jos pidät erityisesti sen mausta. Maista tässä vaiheessa ja lisää suolaa jos tarpeen. Voit myös laittaa sitruunaa ja hunajaa reilummin jos haluat.

Anna tekeytyä jääkaapissa jokunen tunti ennen tarjoilua.

Rullasin täytteen ohrarieskojen sisään. Levitin ohuelti täytettä rieskan päälle ja rullasin "kääretortuksi". Laitoin pötköt (jokaisen omaan) tiukkaan folioon ja jääkaappiin pariksi tunniksi. Sitten vaan veitsellä pötkö osiin ja tarjolle.

Jos et voi sietää kylmäsavulohta, voit käyttää saman määrän lämminsavulohta - tai muuta kalaa. Mikäli kala ei maistu laisinkaan tai olet allerginen, sen tilalla voi käyttää savuporoa, meetvurstia, fetaa, savukinkkua, raejuustoa... Itse tykkään laittaa lihaa tai juustoa käyttäessä täytteeseen hienoksi pilkottua paprikaa (tähän annokseen yksi pieni paprika tai puolikas isosta) ja fetan kanssa sopii myös purjosipuli ohuiksi renkaiksi leikattuna (5 cm pala riittänee). Ja jos pidät tulisemmasta mausta, mikään ei estä pilkkomasta sekaan chiliä tai jalapenoa!

Päätuotteen voi vaihtaa ihan yksi yhteen ohjeen kylmäsavulohen kanssa ja mikäli lisäilee paprikaa ja/tai purjoa, ei tarvitse huomioida sitä muissa määrissä. Korkeintaan jos näyttää, että täyte menee tosi jankiksi, voi lisätä smetanaa/ranskankermaa (kermaviili ja majoneesi käyvät myös) notkistukseksi.

Maustetuilla tuorejuustoilla saa myös lisämakua täytteeseen. Aurinkokuivattutomaatti, ruohosipuli, yrtti, pippuri, chili, piparjuuri... Kannattaa kokeilla itse erilaisia yhdistelmiä ja makupareja, niin ne omat suosikit löytyvät helpoiten.

Illanistujaisissa muutama erilainen levite yhdessä ruissipsien kanssa on helppo herkku, joka onkin parempi kun tekee etukäteen valmiiksi. Kannattaa varautua reiluilla määrillä jos vieraita on enemmän - nämä nimittäin katoavat parempiin suihin ihan takuulla! Itse en edes laita täytettä valmiiksi sipsien päälle vaan vieraat voivat ottaa sipsit kulhosta ja lusikoida täytettä päälle ja näin sipsit pysyvät myös rapsakoina.

 

Saija