Lomakakusta tulikin täysverinen strömssikakku

Heissulivei!

Meillä on töissä piintynyt tapa (ainakin osalla meistä), että kun jäädään lomalle, työkamuille tuodaan sitä hyvästä jotain herkkua kahvin kaveriksi.

Käytän sujuvasti nämä hetket hyödykseni ja leivon jotain sellaista, joka kotioloissa jäisi minun tuhottavaksi - mies kun ei juuri kakkujen ja muiden sen tyyppisten herkkujen perään ole. Tällä kertaa päätin leipoa kahden maun juustokakun, mutta eihän se nyt sitten ihan taas mennyt käsikirjoituksen mukaan...

Hyydyke- tai juustokakkujen, kuka mitenkin tykkää kutsua, kanssa ei tule ongelmia kakun kohoamisen kanssa, mutta liivate onkin sitten selvästi se toinen kivi, johon kompastelen toistuvasti. En pidä niistä liivatteella sitkaaksi hyydytetyistä kakuista vaan ennemmin sellaisista nippanappa kasassa kestävistä, pehmoisen maukkaista kakuista. Eli vähimmäisvaatimus: PYSYY KASASSA. Mitä luulitte pysyikö?

Itse kakkuhan onnistui paria liivateklimppiä lukuunottamatta ihan kivasti. (Ikinä tätä aiemminhan en ole liivatelehtiä saanut klimppintymään kakkumassaan eli saavutus ehkä tämäkin...) Kuorrute sitten olikin haaste. Halusin kakkuun lakukuorrutteen, joka aavistuksen saisi valua reunoilta kakun laitoja pitkin - en siis sellaista hytkyvää ja marmeladimaista kiillekerrosta.

Tämäpä valuikin niin vuoan irrotuksen jälkeen, että hyvä kun aluslautasessa laidat riittivät. Koristeetkaan eivät ihan kyenneet säilyttämään asemiaan karkuteille pyrkivän soossin voimasta. Kaksi liivatelehteä reiluun kahteen desiin lakritsikastiketta oli selvästi liian vähän *insert sarkastinen emoji-ilme*. Sekoitusvaiheessa kuorrute tuntui vaan sen verran jankille, että luotin kahden liivatteen hyydyttävän kastiketta sen verran, että toivottu valuntaefekti onnistuu. Tavallaanhan siis toki onnistuin - hyvin valui.

Maku vaikutti raadin mukaan olleen kuitenkin ihan 5/5 (tai sitten työkaverit olivat vaan puolueellisia ja halusivat olla kivoja :) eli ensi kerralla vaan vähän viilausta siihen kirotun liivatteen määrään.

Jos joku haluaa testata samaa kakkua, ohje tässä.

Tässä kuorrute valui vielä varsin vähän. Lopputilanteesta en pystyny enää ottamaan edes kuvaa...

Lakritsi-sitruunajuustokakku

Pohja

150 g Digestive-keksejä
50 g margariinia / voita

Sitruunatäyte

2 dl kuohukermaa
200 g sitruunarahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 sitruuna (raastettu kuori + mehu)
2 rkl sokeria
3 liivatelehteä

Lakritsitäyte

2 dl kuohukermaa
200 g lakritsi-sitruunarahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1,5 dl lakritsikastiketta
3 liivatelehteä

Kuorrute

2 dl lakritsikastiketta
3 liivatelehteä
tilkka vettä

Murskaa keksit ja lisää sekaan sulatettu rasva. Painele irtopohjavuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Valmista kummatkin täytteet vaahdottamalla ensin kerma ja sekoittamalla muut ainekset siihen. Sitruunatäytteessä liota liivatteet kuumennettuun sitruunamehuun (jatka tarvittaessa mehua hieman vedellä) ja lakritsitäytteessä kuumenna n. puoli desiä vettä ja sulata siihen liivatteet. Lisää liivatteet seoksiin ohuen ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.

Laita keksipohjan päälle ensin sitruunatäyte ja sen päälle lakutäyte. Hyydytä jääkaapissa noin tunnin verran.

Valmista lakritsikuorrute. Sulata liotetut liivatelehdet kuumaan veteen ja lisää hyvin sekoittaen lakritsikastikkeen joukkoon. (Älä kuitenkaan vatkaa jos haluat välttyä ilmakuplilta.) Kaada kakun päälle ja anna hyytyä mielellään seuraavaan päivään.

Koristele haluamallasi tavalla.

Päätin haastaa itseni vielä toisena iltana heti perään ja tänään keittössäni valmistui ensimmäistä kertaa ever kinderpiirakka. Palataan siihen reseptiin myöhemmin.

Maukasta pääsiäistä!

 

Saija