Matkalla New Yorkissa - osa neljä

Edelliset kolme postausta ovat esitelleet erilaisia New Yorkin maamerkkejä ja merkittäviä nähtävyyksiä sekä yleistä kaupunkitunnelmaa ja ne löydät täältä, täältä sekä täältä.

Ihmetellään lopuksi postauksen verran ostosmahdollisuuksia ja ruokahommia. Ottakaa huomioon, että en ole mikään luksustuotteiden suurkuluttaja enkä harrasta kotimaassakaan fine-diningia eli aika rahvaanomaisissa tunnelmissa mennään. :)

Useimmat teistä varmasti ovat tietoisia, että New Yorkista löytyy maailman suurin tavaratalo Macy's, jossa shoppailualaa on vaatimattomasti 11 kerroksessa. Käytännössä koko korttelin käsittävä ostosparatiisi (asiasta voidaan toki olla montaa eri mieltä) Herald Squarella tarjoaa liki main kaikkea mahdollista ja mahdotonta taivaan ja maan välillä aina huonekaluista alushousuihin. 

Katutasossa hohtaa luksusmerkkien logot tuotteineen kilpaa kiillotettujen pintojen ja säihkyvien kohdevalojen kanssa. Sanomattakin selvää, että tämän kerroksen tarjontaa en tarkastellut kovinkaan tarkasti. Laukkuosastolla vilkaisin muutaman kivannäköisen laukun sekä huivin hintalappua ja sain todeta, että kuukausipalkkani ei vaan yksinkertaisesti riitä.

Eli jos etsit oikeasti edullisia ostosmahdollisuuksia, älä laske hirveästi Macy'sin varaan. Käydä siellä kyllä ehdottomasti kannattaa kumminkin, koska eihän nyt tuollaisiin paikkoihin Suomessa ainakaan pääse.

Toki Macy'silta löytyy käyttövaatteita sekä asusteita ja kenkiä myös hieman maltillisempaan hintaan (sekä tosi hyviä alennuksia), mutta valinnanvaraa on vaan niin paljon, että jopa minulta (seuralaisesta nyt puhumattakaan) oli usko loppua. Olin tuskastua, kun kuvittelin löytäväni kohtuuhintaisten vaatteiden osaston ja bongasin vaatteita, joita haluaisin sovittaa, mutta hintalappuja ennen kokolappuja vilkuillessani jouduinkin pettymään. Sori vaan, olen tylsä ja muotitiedoton nainen, joka ei maksa (arki)käyttöön tulevasta vaatteesta montaa sataa euroa (dollaria)! 

Ehkä tarkemmalla ja ajatuksen kanssa, sekä ennen kaikkea kaikessa rauhassa, suoritetulla tutkailulla olisi löytänyt jonkin logiikan vaatteiden sijoitteluun (ja enemmän itselle sopivaa ostettavaa). Se on selkeää, että miesten vaatteet ovat toisessa päässä tavarataloa ja naisten toisessa ja joka kerroksessa oma "teemansa". Muu logiikka ei auennut valitettavasti niillä pikaisilla läpijuoksuilla, joita sattuneista syistä tehtiin.

Tuo meillä asuva mies ei ole innokas shoppailija ja näyttää lähinnä joka kerta siltä, että tulitikkujen työntäminen kynsien alle olisi mukavampaa kuin ostoksilla mukana roikkuminen ja odottelu. (Eikä taas päästä minua valvovan silmän alta pitkiksi ajoiksi, koska siinä sitä vasta aikaa menisikin ja kun suuntavaistoni ei ole järin hyvä...) Siksipä mitkään aamusta iltaan kestävät shoppailumaratonit eivät tulleet kuuloonkaan vaan hivutin itseni ostoksille pienissä erissä liki joka päivä. Ovelaa, eikö?

Työkaverini mainitsi reissuun lähtiessäni, että "siellä on kaikki sitten suurta". Ok, tämä mielikuva minullakin oli jo lähtökohtaisesti. Mutta kyllähän se silti nauratti ainakin sisäisesti kun yksi harvoista Macy'silta itselle tehdyistä hankinnoista olivat housut, joiden kokolapussa oli kirjain S. (Siinä vieressä sitä itselle tutumpaa kokoa edustavat vaatekappaleet olivat sen verran reiluja, että olisin melkein mennyt toiseen lahkeeseen.) Kenties mitoitus näissä housuissa oli vähän poikkeava, mutta olihan ne nyt silti ostettava kun kaikkien näiden vuosien jälkeen sujahdin s-koon vaatteeseen! Housut maksoivat kokonaista 13 dollaria ja ovat oikeasti käyttökelpoiset perushousut.

Kyllä minä niin mieleni hyvitin.

Jos Macy'silla iskee uskonpuute, kannattaa kipaista esimerkiksi hyvin lähellä sijaitsevaan J.C.Penneysiin. Sielläkin on ainakin vaatteissa ja asusteissa valikoimaa ihan jonkin verran ja samassa yhteydessä myös Sephora. Eikä J.C. ole ihan niin valtava pytinki kuin Macy's.

Ihan viimeisenä iltana löysimme vahingossa Century 21 -tavaratalon. Tiesimme, että näitä on kaiketi jopa kolme Manhattanilla, mutta emme sitten niin aktiivisesti edes pyrkineet niihin, koska oletus oli, että huimista alennuksista huolimatta merkkivaatteita myyvä tavaratalo ei olisi meitä varten. Miten väärässä olimmekaan!

Century 21, jossa me kävimme ei ollut se suurin, mutta kyllä ostettavaa löytyi siitä huolimatta useammasta kerroksesta. Mies osti kahdet kengät; lenkkarit sekä vapaa-ajankengät, ja maksoi niistä yhteensä alle 100 dollaria. Minä löysin paidan sekä kellon ja nekin olivat yhteensä vain noin 55 dollaria. Miltei jo uhkasi harmittaa ettei käyty One World Trade Centerin ja 9/11-muistomerkin läheisyydessä olleessa tavaratalossa. Ensi kerralla sitten...

Wanhat rullaportaat Macy'silla.

9/11-museon viereen on noussut myös uusi World Trade Center -ostoskeskus terrori-iskuissa tuhoutuneen tilalle. Liikevalikoimaa on laidasta laitaan, mutta enemmän meitä houkutteli sisälle pytingin varsin erikoinen ulkomuoto. Kuva alempana.

Ostoskeskuksen yhteydessä on iso metroasema ja junat sekä bussitkin taitavat tulla tuolle asemalle eli kulkuyhteydet ovat ainakin kohdallaan jos ei oma sijainti ole kävelymatkan päässä.

Times Squarella sijaitsee suuren suuri Disney-kauppa, jonka maskotit kerjäävät rahaa kaupan läheisyydessä tuppautumalla pahaa-aavistamattomien turistien kanssa samaan kuvaan ja odottavat kuvan jälkeen käsi ojossa dollareita. Minäkin menin samaan vipuun, mutta olin niin tyly tapaus, että annoin kaksi dollaria (vaikka ruinasivat viittä), toivotin hyvää päivän jatkoa ja jatkettiin matkaa. Ei ne perään lähteneet tai huutaneet, mutta varmasti mielessään manasivat pihin eurooppalaisen alimpaan helvettiin. 

Ahneet hyeenat Disney-vaatteissa.

Näitä vastaavia oli kimpussa kaiken aikaa, mutta yhdestä vahingosta viisastuneena en enää ottanut vastaan "lahjaksi" ojennettuja, nimikoituja cd-levyjä tai halunnut samaan kuvaan Vapaudenpatsaina liikkuvan parivaljakon kanssa. Menisivät nekin oikeisiin töihin...(Hah!)

Härskeintä oli ehkä kun Planet Hollywood -ravintolassakin ravintolan työntekijä tuli napsaisemaan meistä kuvan sen suuremmitta selittelyittä ja marssi pian takaisin kehystetyn kuvan kanssa. En edes hintaa kysynyt vaan totesin: thanks but no thanks. Eli tarkkana kannattaa olla ja eivät onneksi pakko-ostata mitään kun vaan itse pysyy lujana. Eikä ravintolalaskummekaan ollut kummallisen suuri tai ruoka pahaa vaikkei kauppoja syntynytkään. :) Planet Hollywood on ihan ok ruokapaikka ja sisustus sekä kaikki näytillä olevat elokuvarekvisiitat kiinnostavat ainakin elokuvien suurkuluttajia!

M&M-suklaarakeet ovat Jenkeissä melkoinen brändi. Makeisilla on jopa ihan oma kauppansa Times Squarella ja pitihän sitä käydä ihmettelemässä! Ensimmäisellä kerralla vaan katseltiin ja toisella kerralla kävimme ostamassa vähän tuliaisia kotijoukoille. Heti ulko-ovella vastassa on jättimäinen Saturday Night Fever -M&M - kyllähän sitä nyt osasi odottaakin.

Stayin' alive!

Ja kun kerran New Yorkissa ollaan, onhan sitä nyt oltava myös M&M Vapaudenpatsaskin.

Suklaarakeita löytyy jos jonkinlaisessa purkissa, pussissa ja purnukassa ja aivan kaikissa maailman väreissä. Toki myös tuotteistus on viety ei-syötäviin tuotteisiin ja hyllyt notkuvat paitaa, hattua, mukia sekä kaikkea pientä tilpehööriä avaimenperistä pikkukukkaroihin.

Muistaakseen kolmeen kerrokseen levittäytyneessä kaupassa on myös ostettavissa M&Miä irtokarkkien tyyliin. Mutta eihän ne nyt missään pienissä muovilaareissa olleet kauhalla mätettävissä, vaan korkeissa, läpinäkyvissä muoviputkissa ja annostelu tapahtuu suoraan pussiin annostelukahvasta vetämällä. Värejä ja makuja on satoja.

Tässä vaan murto-osa kaupassa olleista karkkiputkista.

Bulletjournal-harrastustani silmällä pitäen kaivelin netistä myös muutaman askarteluliikkeen, joihin miestä juoksutin mukanani. Molemmat liikkeet löytyivät ja tein niistä mieleisiä löytöjä. Tulipahan samalla käytyä taas kiertelemässä vähän eri suunnalla Manhattaniakin. 

Askarteluliikekierroksella osuimme sattumalta NBA Storen kohdalle ja kyllähän nämä uteliaat maalaiset sinnekin sujahtivat ihmettelemään. Kaupassa on kaikkien joukkueiden logoin varustettuja vaatteita sukista talvitakkeihin sekä naisten että miesten malleissa - kaikesta oheiskrääsästä nyt puhumattakaan. NBA-kaupasta ei kuitenkaan tarttunut mukaan kuin yksi kuva:

Minä kun luulin, että minulla on iso (ja ruma) käsi...

Ravintolatarjonnan läpikäynti jäi meillä melko huonoksi. Söimme kiertelyjen ja ostosten lomassa tylsästi joko Mäkkärissä tai Burger Kingissä tai nappasimme kadunvarsikojusta hodarit ja gyrokset mukaan. Joka ilta koitimme kuitenkin käydä ihan jossain ravintolassa, mutta niissäkin pysyttelimme kohtuuhintaisimmissa vaihtoehdoissa. 

Hyvin lähellä hotelliamme sijaitsi Bella Luna -ravintola, jonka löysimme ihan sattumalta. Päälle päin ravintola vaikutti hienostopaikalta, mutta saimmekin todeta kelpaavamme asiakkaiksi farkuissa ja tennareissa ihan hyvin. Ruokalista on pastapainotteinen ja söimmekin oikein mainiot ja suuret pasta-annokset eikä hinta päätä huimannut. 

TripAdvisorin suosituksesta ja muutamasta muustakin lähteestä bongattu 5 Napkin Burger löydettiin myös ihan sattumalta. Samana iltana palasimme testaamaan ravintolan ja ei tarvinnut pettyä! Burgeri oli ihan supermaukas ja ne bataattiranskalaiset... Annosten koosta ei liene tarpeen edes mainita.

Hamppareiden ja gyroksien lisäksi testasimme sikäläisen tavan mukaan myös pizzaslicet pienestä pizzeriasta. Nälkä siirtyi ja varmasti norsun osa päivän kaloritarpeesta täyttyi jo yhdellä slicella. Suosittelen tarttumaan niihin 2-3 dollarin pizzapalatarjouksiin, koska ovat kyllä ihan hintansa arvoisia ja sopivat oikein kivasti vatsantäytteeksi katuja päämäärättömästi mittaillessa. Tulee hetki seisahdettua aloilleen ja voi vaikka tuumata, mihin seuraavaksi voisi suunnata.

Rasvaa ja suolaa säästämättä.

Aamupaloiksi poimimme useimmiten kojuista kahvit ja sämpylät ja päiväkahvin kaverina tuli nautittua donitseja. Donkin' Donutsejakin on vähän joka puolella, mutta varsinkaan ilta-aikaan ei enää makeita herkkuja ollut pienimmissä puodeissa jäljellä. Kiinnostava huomio oli paikallisten mielestä selvästi erikoinen tapamme nauttia kahvia: kuuma kahvi maidolla ilman sokeria. Sanoisin, että joka kerta sai ainakin kerran vastata lisäkysymykseen "no sugar?" ja aluksi erikseen kuuman kahvin tilaaminen oli unohtua. Loppua kohden muisti kaikki lisätäsmennykset.

Niiiiiin hyvää!

Eikä tämä ole shoppailupostaus eikä mikään, jos en esittele tähän romaanin loppuun ostoksiani. Nämä siis ne, mitä hankin itselleni. Tuliaiset ovat jo menneet saajilleen joten kuvia ei enää saa napsittua. :)

Kyllä kelpaa piirustella bujoonsa.
Peiliaurinkolasit, huivi ja rannekello.
Paita/mekko, housut sekä trikoot.
Ja olihan sitä nyt karkkejakin tuotava ja tässä osa niistä. Mutta jo nyt harmittelen kun noita Jolly Ranchereita en ostanut enempää - sekä nuo, että hedelmärakeet olivat aivan mielettömän hyviä. (Tosin ihan hyvä ruotuun palaamisen kannalta etten ostanut kuin pussin per laatu.)

Niin se on nyt paketoitu meidän New Yorkin reissu. Seuraavaa matkaa odotellessa...

Matkalla kotiin.

Saija