Hanttihommista vakiduuniin

Ystäväiseni Anni Niin paljon, että riittää -bloginsa postauksessa heitti puolihuolimattomasti somessa kiertäneen #firstsevenjobs-haasteen ja vaikka miten yritin vältellä, osui.

Tässä sis minun seitsemän työtäni.

1. Kitkijä

Minun on täytynyt olla vielä ala-asteella kun pääsimme (jouduimme?) parin kaverini kanssa 4H-kerhon kautta kesälomalla pariksi viikoksi tienaamaan taskurahaa porkkana- ja lehtikaaliviljelmää kitkemällä.

2. Lastenhoitaja

Olin 15-vuotiaana kesätöissä paikallisessa ryhmäperhepäivähoitopaikassa. Toinen silloisista vakihoitajista oli tiedustellut äidiltäni, haluaisinko heiltä kesätöitä ja äiti tietenkin omavaltaisesti päätti että haluan. Olin siis tehnyt jo samassa paikassa TET-viikon aiemmin. Vakituinen hoitaja oli ilmoittanut päivähoidon johtajalle, että voisivat haluta minut töihin ja jos eivät muita saa, ovat kokonaan ilman kesätuuraajaa. Sain paikan ja kesätyön jälkeen olin varma haluavani lähteä opiskelemaan alaa. Lukion jälkeisiin jatko-opintohakuihin mennessä mieli ehti jo muuttua.

3. Lapsenvahti

Kesän ennen lukiota vietin vahtien serkkuni parivuotiasta tyttöä. Lapsi oli kiltti kun mikä ja voitte kuvitella miten kivaa oli kun sain viettää miltei koko kesän kaupungissa! Maalaistytölle se olikin varsin mieleinen extra mukavan tienestin lisäksi.

4. Kulttuurituotannon apulainen

Kesällä 2004 pääsin jälleen kaupungille töihin ja olin mukana Hulivili-karnevaalien järjestelyissä. Käytännössä toimin tapahtuman tuottajan sekä kulttuurisihteerin "pikkuapulaisena" juosten asioilla pitkin kaupunkia ja tehden erinäisiä toimistohommia mukaan lukien tietysti tapahtumapäiviin osallistumisen. Vielä kesätyöstä sovittaessa olin vakaasti hakemassa opiskelemaan kulttuurituottajaksi (kutsu pääsykokeisiinkin tuli), mutta ihan viime metreillä suunnitelmat muuttuivat ja osallistuinkin vain artesaani- ja tietojenkäsittelyn tradenomi -pääsykokeisiin. Vaikka pääsin molempiin, ammattikorkeakoulu veti pidemmän korren.

5. Verkkosivujen ylläpitäjä

Ammattikorkeakoulun alkuvuosina pyöritin hyvän tovin paikallisen urheiluseuran sekä yhdistyksen verkkosivuja. Rahallisesti en näistä tainnut juuri kostua, mutta etenkin jälkimmäisen porukan toiminnassa mukana ollessa ystävystyin muutaman ihmisen kanssa, joiden kanssa olen edelleen tekemisissä.

6. Graafinen suunnittelija / sivunvalmistaja

Vuonna 2006 hain ja pääsin tekemään opintoihin liittyvää syventävää harjoittelua nykyiseen työpaikkaani. Harjoittelu poiki "hieman" pidemmän työsuhteen, ja enemmän tai vähemmän harjoittelun myötä alkaneella reissulla olen edelleen. Ilmoitusvalmistuksen lisäksi työskentelin sivunvalmistuksessa erilaisilla määräaikaisilla työsopimuksilla useamman vuoden. Ensimmäiset vuodet tein myös vuoro- ja viikonlopputyötä.

7. Kiireapulainen

2007 vuoden lopulla hain Annin (yllätys, yllätys :) yllyttämänä Postille joulunalusajan kiireapulaiseksi ja tulin valituksi. Mukavan simppeliä hommaa ja ihan tervetullutta extraa opiskelijan kuukausibudjettiin. Samaan aikaan tein myös nykyisessä työpaikassani lomatuurauksia ja parhaimmillaan kipaisin Postille aamukuudeksi ja sieltä kolmeksi iltavuoroon (kello 23 saakka) toisaalle. Ja seuraavana aamuna odotti jo todennäköisesti aamuvuoro jälleen Postilla. Kyllä sitä nuorena jaksoi! 

Extraksi hajanaisia pikkuhommia

Eli eipä noita työpaikkoja taida oikein enempää ollakaan. Äiidin työpaikalla olen kyllä pyörinyt pienen ikäni. Kouluikäisenä olin mukana tekemässä suursiivousta useampana kesänä (ei hätää, HALUSIN mukaan vaikka olisin saanut jäädä kotiinkin) ja abivuonna sekä sitä seuraavana syksynä olin eräänlaisena avustajana myös samaisessa paikassa. Lapsenvahtihommia olen tehnyt myös muutamissa muissa paikoissa ja monena kesänä leivoin (äidin avustuksella) kotinurkilla pidetylle kesätorille leivonnaisia ja sain myynnistä osan omaan taskuun shoppailurahaa. Ja lisäksi tein monenmoisia hommia 4H-kerhon porukoissa liki täysi-ikäiseksi saakka ja olen ollut lukuisissa tapahtumissa talkoohenkisesti; lipunmyyntiä, buffetin pyörittämistä, kierrätysneuvontaa, kassatyötä, roskien keruuta...

Kakkosextraksi nykyhetkestä

Nykyiseen työhöni päädyin kun keväällä 2013 työkaverini ilmoitti jäävänsä äitiyslomalle ja hänen sijaisuutensa avautui talon sisäiseen hakuun. Muutaman pienen patistuksen ja "kyllä sinusta on siihen" -tsemppauksen saattelemana rustasin hakemuksen, pääsin haastatteluun ja sain paikan. Kun sijaistettavani oli määrä palata, sain viimein allekirjoitettavaksi toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen. Ei tarvinnut suuremmin nimmarin suttaamista miettiä.

Minustakin olisi mukavaa, jos te muutkin tähtilaatikkolaiset kertoisitte työelämänne alkumetreistä. :)

 

Saija