Raparperi-marenkitorttu

Alkukesän herkku, raparperi, on yksi omista kestosuosikeistani. Leukaperiä kutitteleva happamuus soveltuu osaksi jos jonkinlaista herkkua. Piirakkaa, hilloketta, kiisseliä, rahkaa, pullaa... Pekoniin kääritty ja grillissä kieputeltu raparperi on vielä kokeilematta ja hienoisen ennakkoluuloisena sen saatan jättää jatkossakin testaamatta. Vai onko niin vankkoja ja uskottavia suosituksia tarjota, että kannattaisi pyörtää ennakkoluulonsa tänä kesänä grillaillessa?

Nyt raparperin varret jalostuivat raparperi-marenkitortuksi. Olet ehkä maistanut sitruunasta tai limestä tehtyä, marengilla kuorrutettua piirasta? Tämä on sen ehta suomalainen pikkuserkku - ja on muuten herkku!

Voit tehdä raparperitahnaa jo etukäteen yhdellä kertaa vähän isomman satsin ja ottaa siitä osan piirasta varten tai tehdä vain piiraan vaativan annoksen. Molemmista vaihtoehdoista alla omat ohjeensa.

Raparperi-marenkitorttu

Piiraspohja

1 kananmuna
1 dl sokeria
100 g vaniljarahkaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
30 g voita sulatettuna

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, sulata voi ja sekoita ne sekä rahka muna-sokerivaahtoon vuorotellen. Voitele piirasvuoka ja kumoa taikina vuokaan. Esipaista 175 asteessa 10 minuuttia.

Piirastäyte / vaihtoehto 1

Raparperitahna 

450 g raparperia
0,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
5-6 keltuaista (isompia munia riittää 5)
50 g voita

Pilko raparperin varret ja keitä ne pehmeiksi sokerin ja veden kanssa. Soseuta ja anna jäähtyä. Vatkaa sekaan keltuaiset ja kuumenna seosta liedellä kunnes se kiehahtaa. Älä keittele pidempään ettei kananmunat muutu kokkeliksi... Sekoita lopuksi sekaan voi. Purkita ja säilytä kylmässä.

Täyte

2/3 tehdystä raparperitahnasta
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

Sekoita pieneen määrään vettä sekoitetut perunajauhot sekä sitruunamehu raparperitahnaan. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Piirastäyte / vaihtoehto 2

300 g raparperia
0,5 dl vettä 
1 dl sokeria
3 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua
30 g voita

Valmista kuten edellä, mutta lisää viileään raparperiin keltuaisten kanssa samaan aikaan perunajauho (sekoita pieneen määrään vettä niin ei tule takuulla paakkuja) sekä sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna kattilassa kunnes seos kiehahtaa. Lisää lopuksi voi.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 200 asteessa n.10 minuuttia.

Marenki

3 valkuaista
1,25 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi - vatkaimet vaahdosta pois nostaessa muodostuu "huippuja" ja ne säilyvät. Jatka vatkaamista ja lisää sokeri kolmessa tai neljässä erässä ja jatka marenkivaahdon vatkaamista kunnes se on sileää ja kiiltävää.

Pursota (tai lusikoi) valmis marenki esipaistetun pohjan+täytteen päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi tai kunnes marenki on saanut kauniin värin. Kannattaa seurata paistoa ettei käy niitä vanhanaikaisia.

Tämä piiras ei enää lisukkeita kaverikseen kaipaa vaan maistuu kylmän tai lämpimän juoman kaverina kahvipöydässä tai kunnon grilliruoan jälkeen, makeana jälkiruokana.

 

Saija