Tahmean maukkaat vappumunkit

Heipsan allihuuppa!

Parin viikon loma alkaa olla ehtoopuolella ja eilen kotiuduimme New Yorkin matkaltamme, josta tulossa oma postaus tässä lähipäivinä.

Mikäpä olisi sen mukavampi lomanlopetus kuin vappu? Suuria vappurientoja ei taida tänä vuonna jaksaa (vaikka viime yönä tuli unta liki 12 tuntia ja heräsin vasta puoli 12!!!) eli meillä tämä työläistenjuhla vietetään mitä suurimmalla todennäköisyydellä kotioloissa - ellei ihme tapahdu. Herkkuja (ihan kun ei oltaisi marinoitu itseämme herkuilla ihan riittävästi reissussa :D), saunaa, telkkaria ja ehkä siideri tai pari.

Mutta. Jotta postaus täyttäisi otsikon lupauksen munkeista, kirjuuttelen teille 'salaisen' munkkireseptin, jolla olen itse tehnyt munkit niin kauan kun muistan. Aika perusresepti, mutta eihän sitä näin perinteinen leivonnainen muuta kaipaakaan. Extrana simppeli kinuskikuorrute niille, jotka haluavat vetää överiksi - kuten minä. :)

Munkit

5 dl vettä
50 g hiivaa
100 g (1,5 dl) sokeria
15 g (n. 1,5 tl) suolaa
1 kananmuna
100 g margariinia / voita
n. 1 kg (n. 17 dl) vehnäjauhoja


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sokeri sekä suola. (Jos pidät kardemummasta, lisää sitä tässä vaiheessa vajaa ruokalusikallinen tai oman makusi mukaan.) Sekoita joukkoon kananmuna ja sen jälkeen jauhoja vähissä erin. Vaivaa loppuvaiheessa sekaan huoneenlämmössä pehmennyt rasva. Vaivaa taikinaa kaiken kaikkiaan "hyvä tovi", jotta saat kunnon sitkon aikaan. Kohota vähintään tunnin verran vedottomassa paikassa.

Huom! Käytän yleensä grammamääriä ja siten tulee minusta parempi taikina, koska vetomittamuunnokset eivät ole ihan niin tarkoiksi laskettu tässä ohjeessa. Jauhojen määrän olen myös huomannut vaihtelevan jauhojen laadusta riippuen eli voi olla, että ihan koko kiloa ei kannata kipata kerralla vaan lisäilee vähän kerrallaan ettei tule liian kova munkkitaikina.

Leivo hyvin kohonnut munkkitaikina munkeiksi. Voit koko pyöritellä pullat tai leipoa jo valmiit rinkilät. Itse suosin pulla-vaihtoehtoa ja teen niistä rinkilät vasta ennen rasvassa paistamista tökkäämällä pullan keskelle sormella reiän ja venyttämällä taikinaa. Eivät ole toki yhtä kauniita ja symmetrisiä kun vaikkapa taikinalevystä muotilla otetut munkkirinkelit, mutta nopeampaa. Nyt tein myös muutamia pyöreitä "minimunkkeja" eli pyörittelin pieniä pullia ja paistoin ne rasvassa ilman reiän tökkäämistä munkin keskelle.

Anna munkkien kohota vielä noin tunnin verran. Keitä munkit öljyssä tai paistorasvassa kauniin ruskeiksi. Valuta rasvakattilasta otettuja munkkeja hetki talouspaperin päällä, jotta ylimääräinen rasva jää paperiin.

Kieputa valmiit munkit sokerissa tai päällystä kinuskilla (ohje alempana) tai täytä minimunkit (vinkki kuvatektissä alla).

Nauti munkit siman / kahvin kanssa tai vaikka ihan ilman palanpainiketta.

Vinkki! Pyöreät pikkumunkit voi halutessaan täyttää hillolla, kinuskilla tai vaniljakreemillä. Täyttäminen tehdään hyvin pian paistamisen jälkeen täyttötyllan avulla ja voihan ne minimunkit vielä lopuksi pyörittää sokerissakin.

Kinuskikuorrute

2 dl fariinisokeria (TAI 1 dl fariinisokeria ja 1 dl kidesokeria)
2 dl kermaa

Sekoita sokeri ja kerma kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja pudota sen jälkeen keittolevyn lämpötilaa pienemmäksi. Keittele kinuskia hiljakseen n. 15 minuuttia. Kannattaa testata, että kestäisikö kuorrute jo munkin päällä. Jos valuu kokonaan pois munkin päältä, jatka keittämistä kunnes kinuski jää mukavan tahmaiseksi kerrokseksi munkin päälle. (Muista, että kinuski jähmettyy jäähtyessään!) Anna kinuskin jäähtyä hetken aikaa ja valuta kinuskikuorrutusta munkkien päälle vaikkapa lusikan avulla ja ripottele pinnalle nonparelleja/strösseleitä halutessasi.

Iloisen maukasta ja kuplivaa vappua kaikille! :)

 

Saija

 

Ps. Jos satuit tykkäämään ohjeesta ja postauksesta, tökkää tähteä! :)