Takaisin ruokaruotuun: pastakastike tonnikalasta

Huutakoon hep, kenellä meni tänä(kin) kesänä herkuttelut ihan överiksi ja kaikki sujahti näkyviin suoraan vyötärön seudulle?!

HEP! Turha edes ainakaan minun väittää muuta, eli kyllä, lähti lapasesta ja aika huolella. Tuli syötyä mitä sattuu ja milloin sattuu, mutta jollain tapaa annoin itselleni luvan siihen. Ok, eihän se nyt ole järkevää laskea hommaa ihan retuperälle neljäksi viikoksi, tiedän sen, mutta loma on ihanaa aikaa siitä(kin) syystä, kun ei ole arjen rutiineja oikein minkään suhteen. Ja mikä parasta: ne rutiinit tuntuvat ihan superhyviltä kun ensimmäinen lomanjälkeinen päivä koittaa ja palaat siihen tuttuun moodiisi, jolla arki pyörii.

Kesäloma on tältä kesältä takana ja nyt palataan tiukasti takaisin arkeen ja terveellisempään ruokavalioon. Otin jo ennen loman päättymistä pienen testiajon siihen suuntaan ja tein pitkästä aikaa pastakastikkeen tonnikalasta. Minulla on viha-rakkaus-suhde kyseiseen kalaan. Pizzani päälle sitä en huoli, mutta pastan kanssa tomaattikastikkeeseen sotkettuna se on oikeastaan varsin hyvää! Tonnikalapastapaistos on yksi ruoka, jota kouluajoilta muistelen edelleen lämmöllä. Salaatissakin tonnikala maistuu myös vaivatta.

Tässä ohje helppoon ja kevyeen kastikkeeseen, jota voi tehdä isommankin annoksen kerralla. Tästä annoksesta syömme meillä kolme tai neljä kertaa.

Pastakastike tonnikalasta

3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen sipuli
2 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
2 prk (á 185 g) tonnikalapaloja vedessä
hunajaa
chiliä
mustapippuria
suolaa
basilikaa/oreganoa
 

Hienonna sipulit ja kuullota niitä muutama minuutti kattilassa oliiviöljyssä. Lisää chili (tuore, säilyke, jauhe, hiutale...) sekä pieni loraus juoksevaa hunajaa, yrtit ja mustapippuri. Pyörittele hetken aikaa miedolla lämmöllä.

Lisää lämpöä ja kaada tomaattimurska sipuleiden ja mausteiden sekaan. Lisää suolaa makusi mukaan. Kun kastike kiehuu, alenna lämpöä ja anna sen kiehua noin 20 minuuttia. Surauta kastike tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa/pippuria/chiliä/yrttejä.

Kumoa valutetut tonnikalat kastikkeeseen ja keitä muutama minuutti, jotta kalatkin lämpiävät kunnolla.

Tarjoa kastike täysjyväpastan ja vihersalaatin kanssa. Lorauta pikkaisen oliiviöljyä annoksen päälle.

Jos haluaa, voi päälle ripottaa parmesaania - mikäli ei ole erityistä keventelytarvetta. Ja jos pastaa haluaa välttää, tämä on tosi hyvää vaikkapa pannulla/uunissa paistetun kesäkurpitsan kanssa! Tai miksei molempi parempi. :) 

 

Saija