Vaihtelua ruokalautaselle kotitekoisella kebabilla

Muonituskeskuksesta moi!

Ruokaremontin myötä vietän aikaa kokkauspuuhissa tuntuvasti aiempaa pidempään ja hartaammin. Tähänkin asti olen toki viihtynyt keittiössä, mutta nyt aikaa kuluu väkisinkin enemmän kun punnitseminen ja laskutoimitukset vievät operaatiossa oman aikansa eikä voi vaan mätkäistä soppaa lautaselle sen verran kun kupu nälän taltutukseen ilmoittaa tarvitsevansa. Tuntuu, että ruokkisi puoli joukkuetta jatkuvasti kun saa heilua kauhan varressa niin taajaan.

Hiljattain testasin kotitekoisen kebabin valmistusta. Kebabista olen oppinut tykkäämään ylipäätään vasta ihan viime vuosina mutta aiemmin ei ole tullut mieleenkään kokeilla sen valmistamista kotikeittiössä! Nyt kuitenkin uusien muonitusideoiden kaipuussa otin kebabin valmistamisen kokeiluun.

Kotitekoinen kebab

800 g jauhelihaa (minulla oli kevyttä nauta-sikaa, mutta varmaan vähän rasvaisempi naudanliha sopisi paremmin)
mustapippuria
kuivattua chiliä
valkosipulijauhetta
paprikajauheetta
suolaa


Möyhennä jauhelihaa isossa astiassa reilulla kädellä annosteltujen mausteiden kanssa huolellisesti - voi käyttää apuna vaikka monitoimikonetta taikinakoukulla kuten minä en tehnyt. Pitäisi saada aikaan mahdollisimman sileä ja tasainen massa jottei ruokalaji muutu lennossa murekkeeksi (kuten minulla kävi ihan hiuksen hienosti). Muotoile massasta tiivis pötkö folion päälle ja kiedo folio tosi tiukasti ympärille. Paista 100-asteisesssa uunissa neljä tuntia. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen ja jäähdytä. Vuole ohuita lastuja terävällä veitsellä tai juustohöylällä jäähtyneestä kebabpötköstä. (Ja vuoleminenhan ei sitten siitä pahuksen murekkeesta onnistu eli ohuet viipaleet ovat ihan hyvä vaihtoehto ja maistuvat yhtälailla.) Lastut voi käyttää nopeasti kuumassa uunissa ottamassa väriä pintaansa ennen tarjoilua.

Tomaattinen kastike

200 g paseerattua tomaattia
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
mustapippuria
kuivattua chiliä
suolaa
n. 1 dl vettä
2 rkl etikkaa

Pilko sipulit mahdollisimman pieneksi ja sekoita kattilassa tomaattisoseen ja mausteiden kanssa. Kunhan seos kiehuu, lisää etikka ja vettä sen verran, että seos ohenee. Keittele noin 20 minuuttia kunnes sipulit ovat sopivasti pehmenneet. Voit joutua vähän lisäilemään vettä välillä ettei tule liian jankkia kastiketta. Tarjoa kastike kebabin ja riisin sekä salaatin kanssa.

Ja näin se on taas kupu ravittu.

Vaikkei tämä ensimmäinen yritys sujunut kuin siellä Strömssössä, pikkuerehdyksistä viisastuneena kokeilen ehdottomasti myöhemmin uudelleen, koska maku oli kaikesta huolimatta 5/5. Rakenne ei ollut kebabia nähnytkään, mutta annoin sen itselleni anteeksi tällä kertaa. Kunhan maitotuotteiden osalta voi käyttää muutakin kun rahkaa ja raejuustoa, aion tehdä tähän kaveriksi vielä jugurttikastikkeen ja lisätä tomaattiseen kastikkeeseen tuntuvasti lisäpotkua extrachilillä.

 

Saija