10 vinkkiä talon rakentamiseen - Mitä tuli opittua?

Kun aloitimme talon rakentamisen joulukuussa 2017, emme aivan osanneet aavistaa mitä se meiltä tulisi vaatimaan. Itse katselin alkuun asiaa hieman ruusunpunaisten lasien läpi ja samoin taisi tehdä mieheni. Näin minulla on tapana tehdä asioissa, joista innostun täysillä. Meille tuli siis Kastellin peruspaketti, joka tarkoittaa käytännössä talon runkoa seinineen ja ikkunoineen vesikattoon asti. Loput tehtiin tutun rakentajan ja oman väen voimin. Suunnittelimme pohjan itse ja yhdessä Kastelli-kauppiaan ja arkkitehdin kanssa viimeistelimme sen toimivaksi. Talossa on 4 makuuhuonetta ja neliöitä yhteensä 135. 

Tästä kaikki alkoi

Rakensimme talvella, mikä vaati lisäksi lumitöitä ja materiaalien suojaamista. Lisäksi talvi oli tietenkin meidän tuurilla ennätyskylmä, joten oli helpotus, kun saatiin katto valmiiksi ja lämmitys päälle. Toisaalta kylmä ja kuiva talvi oli erinomainen rakentamista ajatellen, kun mikään ei ottanut kosteutta. Harjakaisia vietettiin kuuman kaakaon kera 11.2.2018 (skumppa oli liian kylmää). 

Autokatos valmistui samaa vauhtia talon kanssa

Tässä muutamia asioita, jotka tuli opittua noin kahdeksan kuukauden projektin aikana. 

1. Vaikka kustannusten laskeminen saattaa tuntua ikävältä ja tylsältä, tee se tarkkaan. Meillä mentiin tässä asiassa hieman liian lepsusti alkuun, joka kostautui loppujen lopuksi hurjalla määrällä omaa työtä. 

2. Kilpailuta ja vertaile. Edelleen tylsää, mutta meillä esimerkiksi sähkötarjous tippui puoleen, eikä kyse ollut ihan pienistä summista.

3. Suhteellisuudentaju materiaali- ja sisustusvalinnoissa kannattaa pitää mielessä, koska lopullisia kustannuksia ei voi täysin tietää. Niitä tuhatlappusia vaan vilisi ohi silmien. Tonni sinne, tonni tänne ja lopulta ennen suurelta vaikuttanut summa 2000 € tuntui jo pieneltä. Budjetti oli kuitenkin rajallinen, joten järki piti pitää päässä. Meillä tämä onneksi meni aika nappiin, eikä ylilyöntejä tullut.

Pystytys käynnissä

4. Pidä kuitenkin kiinni unelmistasi ja toiveistasi. Kompromissi jossain todella tärkeässä saattaa harmittaa myöhemmin. Pidin kiinni isoista ikkunoista ja suuresta olohuoneesta, sillä minulla oli tarkka visio siitä minkälaisen kodin haluan. Tämä lisäsi hieman kustannuksia, mutta oli täysin sen arvoista. Mies sai vastapainoksi hieman suuremman elokuvahuoneen. ;) 

5. Etsi ideoita ja katsele kuvia. Itse tein tämän pääosin vasta kun muutimme, vaikka luinkin sisustuslehtiä ja kävin asuntomessuilla. Minulla oli suurista yksityiskohdista tarkka visio, mutta pieniin yksityiskohtiin olisi voinut kiinnittää vielä enemmän huomiota.

6. Panosta valaistukseen. Tärkein oivallus tuli kylpyhuoneen kanssa, johon viime hetkellä keksimme laittaa samanlaiset miniledit kattoon, kuin saunassa on.  Se tekee kylpyhuoneeseen kivan spa-tunnelman, ilman kirkkaita valoja. 

7. Mieti takan paikka tarkasti. Monessa talossa näkee nykyään takan keskellä taloa, mutta meillä musta pönttöuuni löysi onneksi paikkansa seinän vierestä. Meillä se olisi blokannut kokonaan näkymän aulasta olohuoneen ikkunoihin. 

Värivalintoja

8. Suunnittele WC erilleen kylpyhuoneesta, jos mahdollista. Tekee kylpy- ja saunatunnelmalle ihmeitä.

9. Talvirakentamisen vuoksi emme ehtineet istuttaa nurmikkoa vielä tänä vuonna. Sain kuitenkin vinkin työkaveriltani, että multa kannattaa silti laittaa ennen talven tuloa, jos haluaa keväällä tasaisen nurmikon. Multa tiivistyy sopivasti lumen alla ja keväällä riittää kevyt tasoitus ja siementen kylväminen.  

Sepelikasan levitimme käsin pihaan
Iloinen raksakoira

10. Tee välillä jotain muuta. Rakentaminen on stressaavaa aikaa, varsinkin jos se tulee uniin. Meillä rentouttajana toimi väliaikaisasunnon kylpyamme ja kuuma vaahtokylpy, sekä todella tarpeeseen tullut Teneriffan matka keväällä. <3 

Rentoutumista reissussa

Palailen varmasti jatkossa talon eri vaiheisiin ja kerron meidän kokemuksista enemmän. Onko täällä muita talon rakentaneita tai siitä haaveilevia?

- Katja -