Kurkumatee

Kun jokunen vuosi sitten tunsin flunssan meinaavan yllättää vinkkasi äitini tekemään valkosipulista ja kurkumasta töhnää (lisäämällä lirauksen öljyä) ja syömään sen sellaisenaan. Ei mikään mieletön makuelämys mutta jollain oudolla tavalla jopa ihan yllättävänkin ok kun rippasi sekaan vielä vähän suolaa. :D Luulin ensin kurkumaa laitettavan vain mausteeksi kunnes googlailin tarkemmin kurkuman terveysvaikutuksista. Kyseessä ei todellakaan ole pelkkä mauste.

Kurkuma on älyttömän terveellistä ja sillä on lukuisia terveysvaikutuksia. Kuitenkaan en kurkumaa ole käyttänyt muutakuin hyvin satunnaisesti mausteena ja joskus harvoin tehnyt tuota aika sähäkkää flunssan karkoittajaa mitä äitini aikanaan suositteli. Miten kurkumaa edes saisi käytettyä kunnolla niin että terveysvaikutuksia voisi edes tulla? Pitäisikö sitä lapata sellaisenaan suuhun? Tuskin pienestä määrästä satunnaisesti ruuan seassa nyt oikein varsinaista hyötyä terveydelle on.

En edes muista milloin viimeksi olisin kurkumalla ruokaani maustanut saatika edes uhrannut ajatusta kurkumalle kunnes törmäsin snapchatissa hiljattain ystäväni snäppiin joka herätti heti mielenkiintoni. Hän nimittäin joi kurkumateetä! Mietin heti että tästä on pakko kysellä lisää. Sain suosituksen ostaa luontaistuote kaupasta kurkumajauhetta, sekoittamaan sitä kuumaan veteen mustapippurin kera. Erikoinen yhdistelmä mutta onhan se testattava.

Suuntasinkin heti maanantaina Luontaistuntija liikkeeseen ja näytin kännykästä kuvan ystäväni lähettämästä kurkuma purkista. Ei muutakun samantien teevesi porisemaan ja noin ½ teelusikallista kurkumaa sekaan. Olin valmis mielettömälle makumatkalle!

Ennenkuin huomasinkaan olinkin jo keittiössä rippailemassa pippuria uuteen kurkumatee mukilliseen. Hemmetti! Täähän toimii!

Mieletön makumatka se olikin - ei tosin millään hyvällä tavalla. Tiesin kyllä miltä kurkuma maistuu mutta että kuumaan veteen sekoitettuna ja todellakin pelkkä kurkuman maku. Ei ihan se odottamani makuelämys. Hörpin mukillista pikkuhiljaa kunnes vesi oli jo kylmää. Lisäsin kuumaa vettä ja hörpin taas. Vesi ehti taas viilentyä koska en saanut teetä juotua tarpeeksi nopeasti. Mietin jo että taitaa mennä mausteeksi tuo loppupurkillinen.

Illalla päätin antaa tälle terveyspommille uuden mahdollisuuden. Lisäsin kurkumaveteen mustapippuria ja hörppäsin. Ei yhtään niin pahaa kuin päivemmällä. Siirryin koneelle kupponen mukanani ja hörpiskelin teetä. Makuun alkoi tottua ja mitä enemmän sitä join sitä paremmalta se maistui. Ei todellakaan niin huono kuin aiemmin! Mukillinen upposikin tällä kertaa jo aika nopeasti. Pippuri potki kivasti ja samanlainen polte tuntui suussa kuin inkivääriteetä juodessa. Sehän olikin itseasiassa aika hyvää! Ennenkuin huomasinkaan olinkin jo keittiössä rippailemassa pippuria uuteen kurkumatee mukilliseen. Hemmetti! Täähän toimii!

Kurkuma muunmuassa lievittää kipua, hillitsee kehon tulehdustiloja, ehkäisee stressiä, vähentää suolikaasuja ja torjuu närästystä. Kurkuma voi myös vähentää veren kolesterolia, ehkäistä lapsuusajan leukemiaa, auttaa painon hallinnassa ja  puhdistaa maksaa. Kurkumaa on käytetty mm masennuksen ja kuukautiskipujen hoitoon. Sen tulehdusta estävien ainesosien ansiosta sen on sanottu joissain tutkimuksissa auttavan esimerkiksi nivelsairauksista johtuviin kipuihin tavallisen tulehduskipulääkkeen lailla. Kurkumassa olevalla kurkumiinilla on myös positiivisia vaikutuksia aivoihin, etenkin muistiin. Kurkumiini voi aiheuttaa myös solukuolemaa syöpäsoluissa. Näin ollen kurkuman terveysvaikutuksia tutkiessa törmääkin lähes joka jutussa tutkimuksiin joiden mukaan kurkuma voi ennaltaehkäistä tai estää syövän leviämistä (mm eturauhassyöpä, rintasyöpä ja melanooma). Ei siis todellakaan mikään pelkkä mauste!

Jos kiinnostaa lukea lisää kurkuman terveysvaikutuksista on siitä kirjoittanut mm Mtv, Anna, hidasta elämää ja Ruohonjuuri.

Muista kuitenkin kohtuus, kurkumaa suositellaan nauttimaan muutama teelusikallinen päivässä. Muutoin se vatsakipujen auttamisen sijaan saattaakin jo aiheuttaa niitä. Nyt olenkin nautiskellut muutaman kupposen päivittäin ja paino sanalla nautiskellut! Ilmeisesti se vaati pienen totuttelun ennenkuin makuun tottui ja nykyään se maistuukin jo todella hyvältä :)

KORJAUS: Ystäväni suosittelikin tekemään teen suoraan kauramaitoon eikä veteen. Kauramaidolla en ole vielä itse testannut mutta täytyy kokeilla.