Harrastuksena tankotanssi. 12-vuotias Niia Tynys luo tanssiessaan maagisen tunnelman.

Kuvat: Simo Tynys

Kaikella on tarkoituksensa:
Minä uskon niin.

Silläkin oli tarkoituksensa, että keksin aloittaa tankotanssin, kun mikään muukaan liikunta ei minua kiinnostanut. Parhaat ystäväni innostuivat myös, ja saatiinhan me aikaiseksi miehillemme hauskat joululahjakalenterit, mutta ei meistä kyllä kovin häävejä akrobaatteja tullut. Se kipu, mikä siitä tangon ympärille rullautuvasta nahasta tulee, oli meille vähän liikaa.

Päätin laittaa kärsimyksen kiertämään, ja ostin äidilleni lahjaksi kymppikortin tankotanssitunnille. Hauskaahan meillä kyllä oli, mutta lopulta äiti yritti päästä eroon kymmenen kerran kidutuksestaan piffaamalla kortista tankotanssikierrokset lapsenlapsilleen. Pian tunnilla hyöri ja pyöri kaksi omaa tytärtäni, ja veljeni tytär Niia Tynys.

Parin kerran jälkeen oli selvää, että tyttöjen taidot karttuivat muutamalla tunnilla nopeammin kuin minun vuodessa, joten minulta loppui into koko hommaan. Omien tyttärieni viimeiseksi tankoilukerraksi taisi jäädä Terveystalolle tikkaukseen päättynyt reissu. Oodilla on ikuisena muistona pitkä vekki leuan alla, eli mistään ihan hupihommasta ei ole kyse. Akrobatiatemput ovat vaativia ja tangossa kieputaan pää alaspäin niin, että meiltä loppui yksinkertaisesti rohkeus lajin harrastamiseen.
Mutta yksi jäi... Niia.

Uskomatonta kehon hallintaa, valtavasti voimaa ja notkeutta.

"Uudet liikkeet sattuu, jos pito tulee sellaiselle alueelle ihosta, mikä ei ole tottunut kipuun. Mutta kun harjoittelee tarpeeksi kauan, iho tottuu eikä satu enää," kertoo Niia.
Jään itse miettimään, että niinhän se elämässä usein on.


Kouvolan Sanomat kirjoitti jutun tästä upeasta nuoresta hopeamitalistista muutama viikko sitten.
Kouvolan Sanomien juttu löytyy täältä. (Luettavissa kylläkin vain tilaajille)

Yle teki jutun Niiasta vuosi sitten ensimmäisten kisojen jälkeen, jolloin Niia sai pronssia. Silloin tuli selväksi myös se, että joillekin likaisen mielikuvituksen omaaville aikuisille tankotanssi merkitsee vain yhtä asiaa, ja lajin pitkä historia akrobatialajina on täysin vieras asia. Ylen juttu on luettavissa kaikille täällä.

Jutellessani Niian valmentajan Sini-Susanna Paavilaisen kanssa aiheesta, hän toteaa juuri viime viikolla katsoneensa rytmistä voimistelua, jossa urheilijoilla oli pienemmät vaatteet kuin tankotanssijoilla. Hän näyttää minulle hauskaa kuvaa, jossa rantalentopalloilijalta, uimarilta ja voimistelijalta näkyy aika paljon enemmän kriittisiä paikkoja, kuin shortseissa ja urheilutopissa kilpailevilta tankotanssijoilta. Silti huutelua ja ikävää nettikirjoittelua joutuu Sinikin joskus sietämään.

"Ei mua kiinnosta mitä muut mun harrastuksesta sanoo", toteaa  Niia itsevarmana. Ei sitä pidä miettiäkään, sanon minä.

Helsinki Showcase kilpailussa elokuussa 2018 Niia sai hopeaa.
Niian yksi unelma toteutui, kun hän sai kolme tuntia yksityisopetusta nelinkertaiselta maailmanmestarilta Oona Kivelältä treenatessaan kilpailuihin, mikä kyllä näkyy esityksessä. Niian haave on päästä muutaman kerran vuodessa Oonan oppiin, aina ennen tärkeitä kilpailuja. Seuraavat kilpailut on ensi keväänä.

"Valmentajana voisin Niiasta sanoa, että olen saanut aikaan jotain sellaista, millä voin sitten vanhainkodissa kehuskella. Olen todella ylpeä Niian rohkeudesta, päättäväisyydestä ja jokaisen kisan jälkeen tulevasta itsevarmuudesta, joka vie vielä pitkälle."
-Valmentaja Sini-Susanna Paavilainen

Katso video Helsinki Showcase kilpailuista alta. 

Voin kertoa, että se minun toilailuni sen tangon ympärillä ei IHAN näyttänyt tältä... No melkein, mutta ei ihan ;)

Hopeamitalisti.
Niia Tynys ja Oona Kivelä


Voisinpa jotenkin napata kredittiä tämän upean nuoren naisen elämänasenteesta ja rohkeudesta ihan vaikka vaan sillä, että "puolet lasta kummiinsa". Ja kyllähän meitä selvästi geeniperimä yhdistää, sillä oman tieni kulkija olen aina ollut minäkin. Tehnyt juuri sitä mitä olen halunnut, huolimatta siitä mitä siitä muut ovat olleet mieltä. Valtavirrassa kulkeminen ei koskaan ole ollut minun juttuni, eikä se selvästi ole Niiankaan juttu.

Parasta on, kun pystyy tekemään jotakin sellaista, mikä tuntui ensin mahdottomalta. Se meitä yhdistää, kummitätiä ja kummilasta -itsensä voittamisen tahto. Kun se sitten onnistuu, on olo aivan uskomattoman hieno.Treenata täytyy silloinkin, kun se ei huvita, mutta lopussa kiitos seisoo.

Kun saa tehdä mitä rakastaa, on onnellinen. Unelmia kannattaa jahdata, vaikka niinkuin Niiakin tietää, se voi aiheuttaa kipua. On ihan mahtava tunne kun löytyy se jokin, mihin syttyy intohimo. Kun Niia on tangolla ja musiikki soi, kisalavalla tai vaikka ihan vaan kotona olohuoneessa, siinä on jotain maagista.
 
If You think You can
-You can.
If You think You can't
-You're right.
-Mary Kay Ash-

Minä uskon tähän nuoreen urheilijaan ihan satasella. Toimin myös virallisena kosmetiikkasponsorina -itse oikeutetusti. Tältä esiintyvältä taiteilijalta ei tule voiteita tai huulipunia puuttumaan, sen lupaan. Kisapukusponsorin, treenimaksusponsorin ja monen muun sponsorin paikat on vielä auki, että ei muuta kuin yhteyttä ottamaan.

Uskalla sinäkin jahdata unelmiasi.
Anni