Henkilökuvassa rouva Ash -tunnetko tämän maailmaa muuttaneen supernaisen?

*Yhteistyö. (koska postaus liittyy työhöni)


Ihanaa äitienpäivän aattoa.

Kuuntelin Yle Puheelta eilen ohjelmaa, jossa oli mielenkiintoista keskustelua fanittamisesta. (Ei saa nauraa, mutta lempi radiokanavani on oikeesti Yle Puhe). Toiset fanittaa elokuvatähtiä, jotkut pyörtyilee nähdessään lempi laulajansa.
Minulla nyt ei sellaisia fanituksen kohteita ole elämässäni koskaan ollut, mitä nyt iki-ihastukseni Bon Jovi (lähinnä pari kuumaa unta...) ja varhaisten teinivuosien New Kids On The Block, jota nyt tuli fanitettua vain siksi, kun niin kuului tehdä ollakseen cool. (noh, myöhemmin se ei ollut enää ollenkaan niin coolia). 

Suomisanakirjan mukaan fanittaa (ark.) on olla jonkun fani, ihailla, palvoa. Ja kertoopa sama sivusto myös sen, että fanittaa rimmaa näiden kanssa: kanittaa, muonittaa, tornittaa, kuurnittaa, munittaa.
(Siis että mitä? Repesin!)

Kuva: http://blog.idonethis.com/5-common-questions-managers-employees-development/

Rakastan lukea elämäkertakirjoja ja katsoa tositapahtumiin perustuvia elokuvia, ja idoleikseni nousee voimakkaita, historiaa tehneitä nimiä. En oikein osaa kuvitella fanittavani jotakin laulajaa tai näyttelijää, mutta heti kun taakse kätkeytyy opettavainen tarina, kuten vaikka Tina Turnerilla, niin mielenkiintoni herää. Elämäkerroissa kiehtoo ihmiseen kätketty voima, ja intohimo jotakin itseä suurempaa kohtaan, joka saa henkilön tekemään suuria tekoja. Rakastan kasvutarinoita ja selviytymistarinoita. Ehkäpä oma elämäni on myös vähän sellaisen kaltainen.
 

Ainut oikein suuri idolini, fanituksen kohde, on nainen, joka on vaikuttanut valtavasti naisen asemaan yritysmaailmassa ja muuttanut tapaa ajatella yrittäjyydestä. Tämä ainutlaatuinen nainen, yrittäjä ja hyväntekijä täyttäisi tänään 12.5.2018 huimat 100 vuotta. Hän nukkui pois vuonna 2001 lempi juhlapyhänään, kiitospäivänä, vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun minä olin löytänyt tieni hänen yrityksensä pariin. Hänen nimensä on Mary Kathlyn Wagner eli paremmin tunnetulta nimeltään Mary Kay Ash.
Olen istunut hänen työpöytänsä ääressä
Ja kurkistanut hänen kylppärissään kampauspöydän laatikkoon.

Kuka ihmeen Mary Kay Ash?

Tuo pieni nainen oli pieni vain ulkoiselta olemukseltaan. Voin sanoa niin, koska hän oli minua lyhyempi jopa valtava peruukki päässään. (Ja kyllä, on mahdollista olla minua lyhyempi!) Sisältä hän oli suurin ihminen, jonka tiedän. Hänellä oli huumorintajua, sekä suuri ja välittävä sydän.

Mary Kay näki luontevana, että myös naiset voivat olla menestyneitä yritysjohtajia. Hänen suurin visionsa oli, että naiset voisivat kasvaa täyteen potentiaaliinsa ja toteuttaa johtajuutta vahvojen periaatteiden mukaisesti asettaen perheen uransa edelle. Se oli silloin ennenkuulumatonta! (Ja ainutlaatuista se on yhä edelleenkin.)
Hän perusti yrityksensä, vaikka hänen visiotaan työn ja kodin yhdistämisestä epäiltiin, eikä kukaan uskonut, että pehmeilä arvoilla voisi yksikään yritys menestyä. Nykyään noin neljä miljoonaa naista ympäri maailmaa työskentelee hänen jalanjäljissään Mary Kayn maailmankuulujen kosmetiikkatuotteidensa parissa. Ja minulla on ollut kunnia olla yksi heistä jo kohta 17 vuoden ajan.

Palkittu yrittäjä ja suuri hyväntekijä

Jo vuonna 1978 Mary Kay Ash sai American Citizen Award kunnianosoituksen, jota pidetään arvokkaimpana nimityksenä, joka USA:n kansalainen voi saada. Rouva Ash on yksi harvoista naisista, joka on saanut tämän huomionosoituksen.
Sen jälkeen hän on saanut kymmeniä palkintoja ja huomionosoituksia sekä arvokkaasta hyväntekeväisyystyöstään, että vaikutuksestaan yritysmaailmaan ja naisten asemaan siellä.

Muutamia Mary Kay Ashin saamia huomionosoituksia:

2004: One of the 25 Most Influential Business Leaders of the Last 25 Years by PBS and the Wharton School of Business
2003: Greatest Female Entrepreneur in American History by Baylor University
2000: Lifetime Television Network as the most influential woman in business during the 20th century
1999: One of 20, and the only woman business leader, profiled in Forbes Greatest Business Stories of All Time
1996: National Business Hall of Fame by Fortune magazine and Junior Achievement
1996: One of 20 entrepreneurs profiled in Forbes Greatest Business Stories of All Time

Ehkä jotakin hänen arvostuksestaan kotimaassaan USA:saa kertoo se, että viisi vuotta sitten Austinin senaatti Yhdysvalloissa nimesi toukokuun 16.päivän Mary Kay Dayksi. Ja jo vuonna 2008 Nevadan osavaltiossa 10.huhtikuuta nimettiin virallisesti The Mary Kay Ash Charitable Foundation Dayksi hänen valtavan hyväntekeväisyysjärjestönsä mukaan.

Mary Kay Ashin kirjoittamia kirjoja, erityisesti elämäkertakirjaa Miracles Happen, olen lukenut viimeisen liki seitsemäntoista vuoden aikana monet kerrat. Olen käyttänyt paljon aikaa tutustuakseni tähän naiseen ja hänen elämänfilosofioihinsa niin kirjojen, dokumenttien, kuin elokuvienkin kautta.

Mary Kay loi valtaviin mittasuhteisiin kasvaneen yrityksensä hyvin pehmeille arvoille, ja niiden päällä tämä nykyisin maailman TOP 5 ihonhoitotuotteiden joukkoon kuuluva, Mary Kayn nimeä kantava kosmetiikkajätti yhä edelleen lepää.
 

Kultainen sääntö
Mary Kay Ash piti elämänsä ja yrityksensä ohjenuorana yksinkertaista ja ajatonta periaatetta: kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Hän uskoi tämän säännön ohjaavan oikeisiin päätöksiin niin yksityiselämässä kuin työssäkin.

Elämän tärkeysjärjestys
Mary Kay Ashista jokaisen oli tärkeää noudattaa elämässä omaa tärkeysjärjestystään. Hänelle tärkein oli usko, sen jälkeen tuli perhe ja kolmantena työ. Mary Kay Ash oli vakuuttunut siitä, että elämän palaset loksahtavat paikoilleen, kun pitää oman hyvinvointinsa etusijalla.


Väitän olevani erilainen ihminen, parempi ihminen, eläessäni hänen arvojensa mukaisesti. Vaikka kyse onkin työstäni, uskallan väittää, että Mary Kay Ashin elämänarvot ja elämänkatsomus ovat tehneet minusta läsnäolevamman äidin, paremman vaimon, huolehtivaisemman läheisen ja toivon mukaan myös paremman ystävän.

Historia vailla vertaa

Dallasissa sijaitsee upea Mary Kay museo, missä todella kannattaa vierailla, jos sielläpäin maailmaa seikkailee. Olen käynyt museossa kaksi kertaa, ja vaikuttunut molemmilla kerroilla kaikesta näkemästäni. Vanhoja TV-haastatteluja, lehtileikkeitä, palkintoja, valokuvia, juhlapukuja... Iso pala historiaa lepää niillä käytävillä.

Sattumaako?

Ihoni nousee kananlihalle, kun mietin muutamia päivämääriä, jotka kohtaavat minun ja Mary Kay Ashin elämässä. Vai mitä sanotte tästä?
Samaan aikaan, kun äitini oli sairaalassa synnyttämässä minua, Mary Kay Ash oli sairaalassa hyvästelemässä aviomiehensä Melin, joka kuoli syöpään. Melin kohtalo oli sysäyksenä sille, että Mary Kayn hyväntekeväisyysjärjestö Mary Kay Charitable Foundation valitsi yhdeksi pääkohteistaan syöpätautien tutkimustyön ja hoitomuotojen kehittämisen.

Pelkästään vuonna 2017 järjestö lahjoitti 1,6 miljoonaa dollaria syöpätutkimukselle ja 3.1 miljoonaa dollaria perheväkivallan vastustamiseen.

Kun minä koin ensimmäisen kosketukseni Mary Kay tuotteista, se tapahtui 13.9.2001, Mary Kay yrityksen 38. syntymäpäivänä, joka jäi itsensä Mary Kay Ashin viimeiseksi ennen hänen kuolemaansa. Kun Mary Kay yritys ensi syksynä täyttää 55 vuotta, minä juhlin samana päivänä 17.vuotis Mary Kay juhlaani.

Kaikenlaisia sattumia sitä tälle minun lumotulle polulleni on osunutkin. Vai onko sattumaa olemassakaan, sitähän olen pohtinut blogissani aiemminkin, täällä.

Kuva: izquotes.com

Niin, kyllä minäkin fanitan.
Fanitan tätä vahvaa, lempeää ja viisasta naista, jota minulla ei ollut koskaan kunnia tavata. Ja jos jonakin päivänä voin olla edes puolet siitä naisesta, joka hän eläessään oli (noh, neljänneskin olisi hieno saavutus) koen, että olen tehnyt paljon oikein elämässäni. Siinäpä sitä on tavoitetta.

Hyvää 100-vuotis syntymäpäivää sinne pilven reunalle.
ONNEA MARY KAY! 


Kuka on sinun idolisi?
Anni