Isoäidin kauneusvinkit

Minun ihana mummini on oikea supermummi.

Supermummo-nimellä, ja vieläpä lyhenteellä "Superi", kutsuttiin mummin äitiä aikoinaan, ja meidän Kerttu-mummi on kyllä perinyt sen superiuden ihan sataprosenttisesti. Mummi, näkövammaisuudesta huolimatta, käy elämäkertakirjoittajien ryhmässä jo ties kuinka monetta vuotta, ja meillä on ilo saada lukea ja taltioida mummin elämän vaiheita milloin tarinoiden, ja milloin runojen muodossa.

Kauneudenhoito ei ole selvästikään vain minun sarkani, koska mummi on kirjoittanut siitä yhden aanelosen verran ajatuksia ylös joskus vuoden 2017 keväällä. Nyt on aika kertoa mummin kauneudenhoidosta teillekin:

"Meillä syrjäkylällä oli ainoa kauneuden ja puhtauden ylläpitäjä itse tehty maasaippua. Lauantaisaunassa sen avulla tuli puhtaaksi koko roppa ja hiuksetkin voivat hyvin. Täytyy myöntää, tuoksu ei ollut ehkä parhain.
Viiskymmenluvun taitteessa alkoi olla kaupoissa ruskeaa saippuaa. Se oli paperikäärössä kolmen palan pakkauksessa. Sen jälkeen ei ollut tarvetta suuritöisen maasaippuan tekoon.
Sitten tuli kauppoihin hyvän tuoksuinen Lux-saippua. Sitä käytettiin ainoastaan kasvojen pesussa. Oli myös Oiva-hajusaippua, jota Miss Suomi Eeva Hellas mainosti aikakauslehdissä. Hyvän tuoksuista Tosca 4711 voidetta laitettiin ainoastaan kasvoihin kun lähdettiin tansseihin tai kyläilemään. Sitten tuli kielon tuoksut kasvojen hoitoon ja myöhemmin myös deodoranttina. Nykyaikana nämä hyvät tuoksut eivät ole suositeltavia allergioiden takia. Miehet taisivat tuoksua vain vahvalle partavedelle. Tämä on vanha sanonta: Brylcreem-tyyli on tyttöjen mieleen. "

Mummi jatkaa toisesta meitä yhdistävästä asiasta, eli hiuksista. Minä entisenä parturi-kampaajana pidän hiuksia tärkeinä, ja mummi on aina laitattanut permanenttejä ja värejä hiuksiin, yhä edelleenkin. Nykyään mummi käy laitattamassa myös kynnet, mikä on minusta aivan ihana asia liki 85-vuotiaalle. Nautitaan naisellisista asioista ikään katsomatta, kyllä me naiset se ollaan ansaittu!

"Hiukset ovat naisille etenkin eniten ulkonäköön ja koko olemukseen vaikuttava asia. Synnyinlahjana saadut hiukset eivät aina miellytä, mutta Ester Toivosesta lähtien on ihailtu kauniita laineita. Nehän saatiin tekemällä märkiin hiuksiin kammalla laineita ja kiinnitettämällä nipseillä. Papiljotteja ei ollut, joten voipaperista tehtiin noin kymmenen sentin mittaisia nauhoja, joista tehtiin niin sanottuja papiljotteja. 
Tätini tanssikampaukseen minä tein pieniä sormirullia, jotka kiinnitettiin nipseillä. Ainakin hän lähti nipsit päässä, ottiko lie pois tanssipaikalla. Ehkä otti, tai sitten ei.
Minun äitini, sekä melkein kaikki kylän naiset olivat nutturapäitä 70-luvulle asti. Menin itse ensimmäiseen permanenttiin olisikohan ollut 16-vuotiaana. Olin kuullut, että joillakin oli kärähtänyt hiukset. Jännitin ihan hirveästi, mutta kiharat täytyi saada. Hiuksiin kierrettiin metalliset rullat, joihin jokaiseen pistettiin sähkölanka ja kytkettiin seinään. Täytyihän kauneuden takia vaikka vähän kärsiäkin. Permanentti otettiin kerran tai pari vuodessa, ja hiusten annettiin kasvaa seuraavaan permanenttiin asti."

Nykyään mummi käyttää todella kiinteyttäviä ja ihoa korjaavia tuotteita, ja sen kyllä näkee nassusta, että creemiä on vuosikymmenien aikana nassun pintaan vedelty. On nimittäin niin siloisa iho! Ja mikäs siinä mummilla voiteista nauttiessa, kun sekä tytär, että tyttären tytär ovat ihonhoito- ja kosmetiikka-alalla. Ei lopu putelit mummin kaapista.

Äiti ja tytär työkavereina.


Mummin runoissa on aina hauskoja tarinoita. Yksi Kouvola-aiheinen löytyy täältä.

Kaunistautumisterveisin,
Anni