Kosovo turistin silmin osa 1 -Seikkailua ristiin rastiin

Matkakohteena Kosovo aiheutti selvästikin sekä kummeksuntaa, että kauhistelua.
Aivan turhaan. SUOSITTELEN!

Mummilta sain matkaevääksi runon: (ensimmäisessä säkeessä on vähän mummilisää, se annettakoon anteeksi)

"Matkustamaan tekee mieli
kun on hallussa vieras kieli.
Olet suvun paras painos,
satavuotiaalle Suomelle mainos.

Olet nähnyt maailmaa monenlaista
rikasta, köyhää, pakolaista.
Tätä matkaa ei verrata voida,
et edes osannut unelmoida.

Simo Kosovon rauhaa rakentaa,
sinä ja tytöt kotomaas pakertaa.
Sehän se on suurenmoista
yksi tekee yhtä ja toinen toista.

Lentokentällä vastassa hän,
joka poistaa kaiken ikävän.
Ota matkasta irti mitä saat,
kokemuksia tuliaisena meille jaat."

Nyt sitten niihin jaettavin kokemuksiin:

Kosovo on osittain littana kuin pannukakku ja osittain jopa 2600metriin nousevaa vuoristoa. Tämä monen etnisen ryhmän kansoittama maa on rikas niin kultturiltaan, kuin minulle niin maistuvalta ruokakulttuuriltaankin. (siitä lisää seuraavassa postauksessa)

Vuokrasimme auton Europcarilta kolmeksi päiväksi, hinta 110€ sisältäen vakuutuksen. Autolla pääsimme seikkailemaan upeissa maisemissa.

Matkat eivät ole pitkiä, vaikkakin mutkaiset vuoristotiet hidastavatkin kulkua. Mutta eihän tällaisia teitä ajella kiireessä, vaan pysähdellään vähän väliä ihailemaan maisemia.

Kaikenlaisia kulkupelejä tuli vastaan, kuten näitä ajettavia sirkkeleitä

Rakastan pitkiä keskustelujamme mieheni kanssa. Automatkat kului imien kaiken historiaan ja nykytilanteeseen liittyvän Kosovo-tiedon, jonka miehestäni irti sain ja keskusteluissa ilmeni monta sellaistakin asiaa, joihin emme vastausta keksineet. Luin jo ennen Simon Kosovoon lähtöä Slavenka Drakulicin kirjan http://like.fi/kirjat/eivat-tekisi-pahaa-karpasellekaan/ ja nyt matkan jälkeen aion lukea sen uudestaan. Nyt asiat saavat uuden merkityksen.

Teiden varsilla näkyi muistomerkkejä, sekä kannanottoja puolin jos toisin

Historia on niin mielenkiintoista!

Eniten tällaisesta seikkailusta saa irti, kun ei pidä kiirettä. Pysähtelimme katselemaan yhtä ja toista. Esimerkiksi eräässä pienessä serbikylässä pysähdyimme ihmettelmään viljelmiä, ja halusimme tietää mitä siellä kasvaa. Kävelimme pellolle, missä näimme miehen ja naisen kuokkimassa. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta näyttämällä edellisillan illalliselta viinilasin kuvaa, (kyllä nainen keinot keksii) selvisi, ettei kyseessä ollut viiniköynnökset, vaan Malina. Malina osoittautui myöhemmin vadelmaksi.

Vadelmaa kasvamassa

Odotin näkeväni Välimerelle tyypillisiä tasakattoisia taloja, ja yllätyinkin erityisesti vuoristokylien Keski-Eurooppalaisesta tyylistä. Ihan kuin olisimme ajelleet Alpeilla.

Melko erikoisia kattoja

Upeita kohteita:

Lähellä Albanian rajaa sijaitseva Prizren, yllätti vilkkaalla, eurooppalaisella menollaan. Mukulakivikadut, pienet putiikit ja ulkoilmaravintolat joen varrella tekivät vaikutuksen.

Katujuna viihdytti aikuisia ja lapsia auringon helliessä viikonlopun viettäjiä
Osittain jopa 600-luvulta peräisin olevat linnoituksen rauniot sijaitsivat korkealla mäellä aivan keskustan tuntumassa. Sinne kiipeäminen kävi liikunnasta.
Prizrenin lähistöllä sijaitsevan Rahovecin laakson Chardonnay maistui kuumana päivänä herkullisen ruuan kanssa.

Kosovon länsirajalla lähellä Montenegroa sijaitseva Rugovan laakso on ehdottomasti käymisen arvoinen. Kanjonin pohjalta ylös vuorille kiemurteleva tie vesiputouksineen.. ai että!

Rugovan laaksoon vievä tie kulkee aivan Pecin suuren, yhä toiminnassa olevan ortodoksiluostarin vierestä. Kävimme ihastelemassa kaunista, tarkoin vartioitua luostaria ja sen 800 vuotta vanhaa kirkkoa.

1200- ja 1300 luvuilla rakennetun luostarin kirkon pihalle on haudattu useita arkkipiispoja.
Ostimme kotiin tuomisiksi luostarin punaviiniä, vaikka nunnat kyllä istuivat luostarin sisäpihalla coca-cola tölkit käsissä (mikä hihitytti minua kovasti)

Yllytykseni tuotti tulosta, ja sain matkakumppanini mukaan kokeilemaan Kosovolaista vaijeriliukua. 645metriä pitkä liuku maksoi 10€/hlö.

Eikö alakin näyttää houkuttelevalta tämä Balkanin alueen matkailu?
Odottakaahan, kun näette ja kuulette lisää muun muassa ruokakulttuurista.

Kosovon ´viikonloppulomasta lumoutuneena,
Anni