Kouvolalaisten lahjoitukset toimitettiin perille rauhanturvaajien saattelemina

No kyllä nyt on pikkukaupungin tyttö taas nähnyt maailmaa!

Pari päivää ennen Kosovoon lähtöä tunsin niin voimakasta tarvetta tehdä jotakin, että kysyin sosiaalisessa mediassa, josko lähistöltä löytyisi jotakin hyväkuntoista viemistä Kosovoon. Olin kuullut joidenkin yhteisöjen hädästä, ja tuntui, etten voi lähteä tyhjin käsin.

Kun sitten istuin lentokoneessa ja luin Lapsen Maailma lehdestä juttua Fidan Kosovossa tekemästä kummilapsityöstä, tiesin, että kaikki ne 80 villasukkaparia, pari kassillista leluja ja monet lastenvaatteet, jotka olivat vieneet kaiken tilan matkalaukustani pakottaen minut itse tyytymään siihen, mitä käsimatkatavaraan sain mahtumaan, oli kaiken vaivan väärtti. KIITOS jokaiselle teistä, jotka toitte lahjoitettavaa!

Aluksi olin hieman huolissani, miten viikonloppulomaa odottava mieheni suhtautuu näihin kotkotuksiini, mutta perille päästyäni sain kuulla, että kaikki oli järjestetty lahjoituksen perille saamiseksi. Hänellä on niin uskomattoman suuri sydän! (tämähän ei sitten ollutkaan ihan sellainen "kunhan nyt johonkin heitetään"-keikka, hupsista!)
Yksi auto kulki edellä ja toinen takana turvanamme.

Saimme turvaksemme saattueen, jonka kaikki jäsenet olivat mukana omalla vapaa-ajallaan, puhtaasta auttamisen halusta. Mukaan lähti myös RAE yhteisöjen parissa vapaaehtoistyötä jo pitkään tehnyt paikallinen.

Lahjoituksen saisivat syrjityistä syrjityimmät, Kosovo Poljen alueen RAE yhteisöstä valittu perhe, jossa kaksi veljestä asuu yhteensä 11 lapsensa kanssa betonihökkelissä.

RAE = Roma, Ashkali, Egyptian ( romani-, askali, egyptiläisyhteisö)

"Lapsen oikeuksien loukkaukset kuten aliravitsemus, ihmiskauppa, syntymä- ja henkilöllisyystodistusten puuttuminen, teinityttöjen avioliitot, hyväksikäyttö, kotiväkivalta, kaltoinkohtelu sekä luku- ja kirjoitustaidottomuus ovat totta tuhansien romanilasten arjessa", kerrotaan Lapsen Maailma 3/2017 lehdessä.

Lahjoituksen jälkeen päätimme pestä kokemukset lievemmiksi nauttimalla Swiss Diamond Hotellin SPA-osastosta.

SPA-osastolta löytyi kaikkea jääluolasta kattavaan saunavalikoimaan. Mutta mitäpä muutakaan sitä voisi odottaa hotellilta, jossa aamiaisellakin tuodaan käsilaukulle pehmustettu jakkara.
Hotellihuoneemme
Poreammeessa lilluessamme eriarvoisuus iski vasten kasvoja. Tämä on maailma, jossa elämme. Liikaa sitä vaan ei pidä jäädä miettimään, vaan tehdä jotakin silloin tällöin, mikä itselle on mahdollista.

Kuten Slovenialainen partion johtaja sanoi tuskaillessani lahjoituksen mitättömyyttä kyseisen perheen ja koko yhteisön tarpeiden määrään verrattuna, "se mikä on meille pientä, on saajalle suurta".
Kokemus oli jännittävä, koskettava ja ikimuistoinen.
 
Seuraavassa postauksessa huikeita maisemia ja tulossa myös kulinaristin highlighteja. Yllättävää kyllä, Kosovo nousi heittämällä kärkisijoille omalla TOP-listallani viikonloppulomien matkakohteena -monestakin syystä.
 
Stay tuned!
Anni
(lupa kaikkiin käytettyihin kuviin kysytty asianosaisilta)