Oletko kiinnostunut toimimaan tukiperheenä? Osa 1: Meidän kokemuksia.

Oletko sinä koskaan ajatellut, että haluaisit toimia tukiperheenä tai tukihenkilönä?
Tässä meidän perheen kokemuksia ja ajatuksia aiheesta.

Minulla ajatus tukiperheenä toimimisesta kasvoi pikkuhiljaa. Työni kautta tunne alkoi vain vahvistua, sillä Mary Kay kosmetiikkayritys tekee paljon erityisesti lapsiin kohdistuvaa hyväntekeväisyystyötä. Meidän Ghanan projekti sai minut ajattelemaan, että haluaisin auttaa konkreettisesti myös lapsia Suomessa. Pohjoismaissa Lesley Cosmetics Mary Kay on ghanalaisen lastenkodin Great Andoh International Schoolin pääsponsori.
Totuuden nimissä taisin myös tuohon aikaan käydä paljon läpi omaa lapsuuttani, ja se prosessi vei ajatukset lähemmäs auttamistyötä.

Äiti Teresa on sanonut, että jos et voi ruokkia sataa suuta, ruoki yksi.
Se on pohjana sille, miten ajattelen tukiperhetoiminnasta. En ehkä voi vaikuttaa kymmeniin tai satoihin lapsiin, mutta voin vaikuttaa yhteen

Onnekseni miehelläni on suuri sydän ja avoin syli myös vieraille lapsille. Niinpä sitten omien lastemme ollessa vielä päiväkoti-ikäisiä, kävimme yhdessä tukiperheenä toimimiseen vaadittavat kurssit. Kouvolassa tukiperheeksi tullaan kurssin kautta, jota järjestää Lapsiperheiden sosiaalityö.

Koirat ja lapset tulevat loistavasti juttuun.


Mieheni on toisinaan paljonkin poissa kotoa työnsä takia, eikä minunkaan arkeni oman yrityksen ja lasten kuskaamisten takia ihan simppeliä ole. Tiesimme kuitenkin, että jonkin verran meillä on mahdollista antaa aikaa jollekin tarvitsevalle, ja meille sopivaksi määräksi asettui 3 päivää kuukaudessa. Käytännössä se siis tarkoittaa kuukausittain yhtä viikonloppua perjantaista sunnuntaihin. Näin olemme toimineet muutamaa vähän pidempää mökkireissua lukuun ottamatta.

Tukiperheeksi voi ryhtyä tavallinen perhe, jolla on

  1. oma elämäntilanne ja ihmissuhteet kunnossa

  2. aikaa ja tilaa vieraillekin lapsille

  3. halua ja kykyä vastata lapsen tarpeisiin

  4. valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta

  5. myönteinen elämänasenne

  6. yhteistyötaitoja

    -Kouvolan kaupungin Lapsiperheiden sosiaalityö-

Ensimmäinen tapaaminen
ja varsinkin ensimmäinen yökyläily vieraan lapsen kanssa jännitti toki, mutta varmasti jännitys oli suurempi siellä lapsen perheellä, kuin meillä. Yhteistyö lähti kuitenkin sujumaan heti alusta asti mukavasti. Vaikka olemme lapsen tukiperhe, emme vanhempien, niin ajan myötä sitä tutustuu kyllä myös perheen vanhempiin.

Tukiperheenä meillä on mahdollisuus vaikuttaa moniin asioihin.
Meillä oli toiveena, että perheeseemme tulee vain yksi lapsi, jotta mahdumme kätevästi liikkumaan yhdellä autolla mökkimatkoja ajatellen. Halusimme myös, että lapsi olisi omia tyttäriämme nuorempi. Tukilapsemme tuli meille ollessaan alle 5-vuotias, ja on nyt jo pian kahdeksan. Tämä on ollut hieman normaalia pidempi tukisuhde, sillä pidimme välissä taukoa tapaamisissa sen aikaa, kun mieheni oli kriisinhallintatehtävissä Kosovossa. Silloin tuntui, että oman jaksamisen takia oli hyvä ottaa pieni aikalisä. Toki kutsuimme tukilapsemme molempien tyttäriemme syntymäpäiville, mutta varsinaiset tukitapaamiset starttasivat uudestaan vasta koulujen alettua viime syksynä. Omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeintä, sitä toitotan työssänikin. Kun itse voi hyvin, jaksaa auttaa myös muita.

Sadetta, aurinkoa ja sateenkaaria ihastelemassa mökillä.

Tukiperhettä tarvitsevat monenlaiset lapset.
Vanhemman vakava sairaus, tukiverkoston puuttuminen ja erilaiset arjen haasteet ovat hyvin yleisiä syitä tukiperheen hakemiseen. Vanhempien jaksaminen, avioero, vaikeudet lasten kasvatuksessa tai isot muutokset perheen elämäntilanteessa voivat luoda tarpeen tällaiselle aputoimelle. Jonot ovat pitkiä ja tukiperhettä saattaa joutua odottamaan turhankin pitkän aikaa. Kun aloitimme oman tukisuhteemme, kyseinen perhe oli odottanut tukiperhettä yli kaksi vuotta. Meitä tarvitaan siis jatkuvasti lisää. Meidän kokemuksemme oman tukilapsemme kautta ovat hyvin positiivisia ja omalta osaltamme voimme lämpimästi suositella toimintaan ryhtymistä.

Tavalliselta tuntuva ulkoilupäivä koirien kanssa voi jättää elinikäisen muiston lapsen sydämeen.

Tukiperhe raportoi säännöllisesti tapaamisista lapsen asioista vastaavalle työntekijälle. Tukiperhe on vaitiolovelvollinen lasta ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Tukiperheeltä ei vaadita sosiaali- tai terveysalan koulutusta. Tukiperheen tehtävästä selviää tavallisen ihmisen taidoin ja tiedoin.
-Kouvolan kaupungin Lapsiperheiden sosiaalityö-

Suosittelen lämpimästi tukiperheenä toimimista.
Tärkeintä on, että sinulla on terveet elämäntavat ja omat asiat kunnossa. Mitään superperhettä tässä ei etsitä. Tulet tarvitsemaan pitkää pinnaa, mutta tulet myös saamaan paljon. Välillä toki tuntuu, että tässä tarvitsisi itsekin tukiperhettä, varsinkin tuon lähestyvän murrosiän kolkutellessa jo ovella. Huoh! Mutta siltä kai meistä kaikista vanhemmista joskus tuntuu. Jos sinulla siis on elämässäsi tilaa yhden viikonlopun verran joka kuukausi, ole yhteydessä Lapsiperheiden sosiaalityöhön ja ilmoittaudu kurssille.

Lisätietoa:
Kouvolan kaupunki Lapsiperheiden sosiaalityö
Tukiperhe- ja tukihenkilöasioista vastaavat työntekijät
Anna Taavila, sosiaaliohjaaja puh. 020 615 4861
Niina Ylönen, sosiaaliohjaaja puh. 020 615 4870


Seuraavassa osassa kerron enemmän siitä, millaista itse tukiperheenä toimiminen on, ja mitä tukiperheviikonloppuihimme kuuluu. Tulossa siis paljon kuvia ensi kerralla, ja tietenkin tukiperheemme luvalla.

Jos on jotakin erityistä, mistä toivotte minun aiheeseen liittyen kirjoittavan, niin laittakaa kommenttikenttään ideoita.
Anni