Sunnuntaibrunssin kuningas -Shakshuka

Viikonlopun brunssivinkki!

Viime viikonloppuna vietimme ihanaa perheaikaa koko perheen voimin mökillä Etelä-Karjalassa. Erityisiä näistä hetkistä tekee se, että iskäkin on lomilla Kosovosta.

Vaikka olemme aina arvostaneet yhteistä aikaa perheen kesken, on sen merkitys korostunut entisestään tämän talven aikana.

Minua ja tyttöjä hemmoteltiin ihanalla sunnuntaibrunssilla. Onhan se ihan luksusta herätä hitaasti auringon säteiden kurkistaessa verhon takaa, keittiöstä leijaileviin itämaisiin tuoksuihin. Shakshuka on meidän iskän bravuuri ja meidän kaikkien herkkuruoka.

Ensikosketuksen tähän herkkuun saimme turkkilaisten ystäviemme luona purjehdusreissulla. Se oli muutenkin yhtä kulinaristista ilotulitusta koko viikko. Turkkilainen kotiruoka on maailman parasta! Kuva Turkki 2012

Shakshukan valmistus meidän isin reseptillä:

Tarvitset:
2-4 valkosipulin kynttä maun mukaan (meillä 3)
1 punasipuli
2 punaista paprikaa
1 rkl öljyä
Chorizo makkaraa (4kpl, n.200g)
1/2tl chiliä
1/2tl jjuustokuminaa (eli jeeraa)
1/2tl savustettua paprikajauhetta
1tl sokeria
Vähän vajaa tl suolaa
1 tölkki kuorittuja säilyketomaatteja
4 kananmunaa (1/syöjä)
suolaa
mustapippuria
Koko ruukku lehtipersiljaa
100g fetajuustoa

Valmis Shakshuka pannussaan

Ohje:
Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi ja paprika suikaleiksi. Kuumenna öljy uuninkestävässä pannussa. Kuullota sipulia 5min, lisää valkosipuli ja paprikat. Paista muutama minuutti, että paprikat pehmenevät.
Lisää paloiteltu Chorizomakkara, mausteet, sokeri ja suola pannuun ja kypsennä noin 3 minuuttia.
Pilko säilyketomaatit ja lisää ne liemineen pannuun ja anna hautua n.20min miedolla lämmöllä.

Maista tomaattikastiketta ja lisää mausteita makusi mukaan. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää pikkuisen vettä.

Shakshuka valmiina uuniin

Lämmitä uuni 225 asteiseksi.
Tee kastikkeeseen aukot kananmunille ja riko munat varovasti keltuaisia rikkomatta kuoppiinsa. Ripottele kananmunien päälle suolaa ja mustapippuria myllystä.

Nosta pannu uunin keskitasolle ja kypsennä 3-4minuuttia, niin, että kananmunat hyytyvät. Vahdi koko ajan, keltuaisten tulee jäädä raa'aksi, älä ylikypsennä!

Melkein valmista... aaah!!!!

Kun kananmunat ovat hyytyneet, nosta pannu uunista ja ripottele ripeästi päälle fetajuusto ja silputtu lehtipersilja.Kanna pannu pöytään ja nauti.

Shakshukaa syödään paahdettujen yrttileipien avulla dipaten, omalta lautaselta tai suoraan padasta. Mökillä mieli teki sienileipiä, joten tällä kertaa Shakshukan kaverina oli gluteenitonta leipää paahdettuna, päällä Bonjourin kanttarelli tuorejuustoa ja pannulla paistettuja herkkusieniä suolalla maustettuna. Melko PERFECT!

Brunssin jälkeen jäälle nauttimaan upeasta kevätauringosta.

Vinkki, jotta kaikki saavat nukkua pitkään sunnuntaiaamuna:

Shakshukan voi tehdä vaikka muuten valmiiksi, ja sunnuntai aamuna vain lämmittää liedellä. Sitten lisätään kananmunat ja käytetään uunissa. Munien hyytymiseen tarvitaan vain 4minuuttia, ja sunnuntaibrunssi on valmis.
 
Lumottua viikonloppua ja kertokaahan veikö Shakshuka myös teiltä kielet mennessään.
Anni