The BIG FIVE -Vaarallisia tilanteita ja toteutuneita unelmia osa 1.

Nyt niitä tulee.
Kuvia from the bushes, ikimuistoiselta matkaltamme Etelä-Afrikasta.

THE BIG FIVE on eläinviisikko, jonka jokainen safarille lähtijä toivoo näkevänsä. Rangerimme kertoi mahdollisuuksiemme olevan noin 60% luokkaa, että onnistumme neljän päivän aikana näkemään kaikki viisi vaarallisinta. Leopardi on haastavin löytää luonnosta, sillä ne liikkuvat pääosin yksin ja maastoutuvat lähes täydellisesti savannin heinikkoon. Leopardin näkemiseen meille annettiin noin 40% mahdollisuus, ja kyllä sitä etsittiinkin. Edellisellä Etelä-Afrikan reissullamme Sun Cityssä meiltä jäi näkemättä juurikin tuo himoittu leopardi, joten nyt siihen oli kova hinku koko porukalla.

Big Fiveen kuuluu viisi vaarallisinta:
1. Norsu
2. Sarvikuono
3. Afrikanpuhveli eli Kafferipuhveli
4. Leijona
5. Leopardi

NORSU

Afrikannorsu on valtava, jopa 6000 kg painava jättiläinen ja se onkin maailman suurin maalla elävä nisäkäs. Pelkät korvat painavat 20kg! Päivisin norsut ovat puiden varjossa, ja niitä näkeekin parhaiten alkuillasta.
Norsut rakastavat vettä ja kylpemistä ja ne juovat vuorokaudessa160 litraa vettä. Norsu vetelee kevyet 300 kiloa ruohoa, oksia, lehtiä ja hedelmiä evääkseen joka päivä.

Yksinäinen norsu juomassa.
Päädyimme metsässä keskelle noin 20-päistä norsulaumaa.
Tähystäjän paikka on todella vaaravyöhykkeellä ja katse on paras pitää pois eläimistä.
Vauvaa alkoi väsyttää

 PUHVELI

Afrikanpuhveli (=kafferipuhveli) painaa parhaimmillaan tuhat kiloa, ja kun se päättää täräyttää täysillä päin, sen törmäysvoima vastaa 50km/h seinää päin ajavaa autoa. Siihen kun lisää valtavat sarvet, niin ei tarvitse ihmetellä miksi puhveli kuuluu osaksi viittä vaarallisinta.

Rangerimme mukaan afrikanpuhveli on metsästäjälle kaikkein vaarallisin, sillä loukkaantuneena se ei pakene kuten muut eläimet, vaan yhdeksän kertaa kymmenestä se silloinkin hyökkää.
Me näimme puhvelit lammen rantavedessä, mistä ne jatkoivat matkaansa metsää kohti. Muutamat kolleegani sattuivat paikalle näkemään afrikanpuhveleita todella läheltä. Se on tuurista kiinni näillä reissuilla.
Järven rannassa puhveleita ihmettelemässä.

SARVIKUONO

Sarvikuono on kaikkein uhanalaisin Big Fiven jäsen. Se on salametsästetty lähes sukupuuttoon, ja mekin näimme ihmisten kynsiin joutuneita sarvikuonoja eläinten suojelukeskuksessa. Salametsästäjät olivat moottorisahalla irrottaneet jopa kultaakin arvokkaampana pidetyt sarvet, ja jättäneet eläimet vuotamaan kuiviin. Onneksi ne oli löydetty ja pelastettu, mutta luontoon niitä ei enää voinut päästää ilman puolustautumisen kannalta elintärkeitä sarviaan.
Samassa suojelukeskusessa näimme myös leopardeja, jotka oli takavarikoitu ökyrikkailta ihmisiltä, joiden huvia on ottaa villieläimiä lemmikeikseen. Ihmisiin tottunut leopardi on hengenvaarallinen, eikä sitä voida päästää enää luontoon. Niin surullista!
 

Luonnossa näimme sarvikuonot pelottavan läheltä. Huomasimme kaksi sarvikuonoa loikoilemassa rantavedessä. Kun ne nousivat lähteäkseen, ajoimme pienen mäen yli pusikkojen taa sinne suuntaan, minne sarvikuonot lähtivät. Ja meitä onnisti! Hetken päästä ryske kuului, ja siinä ne olivat edessämme.
Sarvikuonot saapuvat näkyviin.

 

Tässä postauksessa oli 3/5 Big Fiven jäsentä.
Kaksi minun lemppariani, leijona ja leopardi, saapuivat nähtäväksemme viimeisinä. Ne ovat niin henkeä salpaavan upeita eläimiä, että ansaitsevat kokonaan oman postauksen.

 
Palataan isoihin kissoihin siis ensi kerralla.
Lisää kuvia HUIKEISTA hotelleista Kapkaupungissa ja Krugerin luonnonpuiston laitamilla: täällä

Anni