DIY HYASINTTIEN UUSI ILME

Lomasta aiheutunut marraskuun blogihiljaisuus on nyt murrettu ja reissussa saatu päivetyskin alkaa kalveta kovaa vauhtia pois. On siis aika fiilistellä joulua! Kotiuduttuani huomasin ilokseni hyasinttien jo saapuneen kauppoihin ja pari ensimmäistä oli aivan pakko kantaa kotiin, vaikka lempisävyni valkoinen jäikin vielä puuttumaan. 

Enää en muista mistä tämän idean aikanaan löysin, mutta jo useamman vuoden ajan hyasintit ovat meillä saaneet valkoisen kuorrutteen tähän tyyliin. Toteutus on helppo: tarvitaan vain kukat, steariinia, kattila, kapea kippo, muovipusseja ja leivinarkki.

Aluksi poistetaan hyasintti ruukustaan, karistellaan ylimääräinen multa ja leikataan juuret. Sen jälkeen kannattaa huuhtoa sipuli vedessä, jotta multapöly katoaa ja kukkaan jää kosteutta. Steariinin lämmitän kattilassa yleensä tuplamuovipussissa, mutta silti steariini joskus suttaa hieman kattilaa. Kun streariini on sulaa, nosta muovipussi kattilasta kapeaan kippoon tai mukiin ja aloita dippailu. Dippailun välissä sipulin voi laskea leivinarkille, jotta ylimääräinen steariini ehtii valua ja muodostaa samalla tasaisen alustan kukan pysymiseksi pystyssä. 

Ruukuiksi käyvät vaikka tuikkukipot tai kukat voi asettaa lautaselle ilman ruukkuakin. Kokemuksieni mukaan hyasintit pysyvät freeseinä yhtä kauan kuin ilman kuorrutettakin. Dippauksen sävyä vaihtamalla tai jopa yhdistämällä kahta väriä päällekäin saa ilmettä muokattua mieleisekseen. Samalla tekniikalla voi päällystää myös amarylliksen sipulin, tosin korkeampi kukka tarvitsee pohjaan jo erillisen tuen pysyäkseen pystyssä. 

Millaisia joulukukkavinkkejä sinulla on?