MAISTUVAMPAA ARKIRUOKAA: SIENI-PINAATTIRISOTTO

Tämä luottoresepti kaivellaan mielen sopukoista esiin silloin, kun mieli tekee jotakin parempaa ja maistuvampaa, itsetehtyä, mutta suhteellisen vaivatonta herkkua. Risoton etu on helppuden lisäksi ehdottomasti muokattavuus: makuun on helppo vaikuttaa valituilla sienillä ja mausteilla. Ohje on gluteeniton, maidoton ja munaton, ja siitä syntyy noin neljä annosta.

SIENI-PINAATTI RISOTTO

Risotto:

  • 5 dl tuoreita sieniä
  • 2-3 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 6,5 dl kasvislientä
  • 100 g babypinaattia
  • rouhittua mustapippuria

Risoton päälle:

  • tuoreita yrttejä mielen mukaan, esim. hienonnettua ruohosipulia tai timjamia
  • tuoretta parmesaania raastettuna

1. Aluksi käsitellään sienet. Jos ne ovat tuoreita, pilkotaan ne sopiviksi suupaloiksi sekä hienonnetaan sipulit. Omat risottoni syntyvät lähes poikkeuksetta pakastetuista, kertaalleen pannulla käytetyistä hienonnetuista kanttarelleista, joita yhteen risottosatsiin kuluu pienin Minigrip-pussillinen tai 0,35 l pakasterasiallinen. En ole kovinkaan tarkka ainesosien määrässä, vaan fiiliksen mukaan mennään. Jos kasvisliemen tekee liemikuutioista, kannattaa myös vesi ja kuutiokuumentaa sekä sekoittaa valmiiksi jo tässä vaiheessa.

2. Kuullota sipulisilppua öljyssä noin 5 minuutin ajan ja lisää mukaan sienet. Jatka paistamista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. 

3. Lisää mukaan riisi ja sekoita huolellisesti kaikki pannun nesteet ja maut riisiin noin minuutin ajan. Kaada pannulle kauhallinen kuumaa kasvislientä ja sekoittele. Uusi kauhallinen lientä lisätään vasta, kun edellinen neste on imeytynyt. Risoton kypsymiseen vaikuttaa valittu riisi, joten tarkista keittoaika paketista. Perus risottoriisi Arborio kypsyy noin 18 minuutissa.

4. Lisää babypinaatti risottoon (myös tavallinen pinaatti pienittynä käy) ja anna sen lämmetä. Viimeistele yrteillä ja parmesaanilla, sekä rouhitulla mustapippurilla. Tarkista suola. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä, jos kasvisliemen on tehnyt suolatusta kuutiosta. Myös parmesan tuo annokseen sopivaa suolaisuutta.

5. Nauti!