Lumun lumoa Lappeenrannassa

Lappeenrantaan on reilun kuukauden sisällä avattu uusi ravintola, Lumu. Vierailimme tässä skandinaavista keittiötä tarjoavassa ravintolassa eräänä sunnuntai-iltana.

Lumu on saman omistajan kuin satamassa sijaitseva ravintola Wanha Makasiini. Lumu meni tosin Makasiinista ohi jo heti ensimmäisellä ruokailukerralla, oli huomattavasti enemmän meidän makuumme, vaikka on tuolla Makasiinissakin tullut käytyä kerran jos toisenkin. Lue lisää: Kokemuksiani Wanhasta makasiinista.

Lumussa houkuttelevaa on, että se on vähän erilainen, erottuu Lappeenrannan ravintolaskenessä. Mukavaa saada vähän jotain uutta Lappeenrannan ravintolatarjontaan! Vaikka yhäkin on pakko mainita, että harmittaa vietävästi, ettei Lumun paikalla aikaisemmin toiminut italialainen Bottega Italiana pärjännyt. Siinä oli myös kirkkaasti ketju- ja peruspaikoista erottuva tapaus! Voisiko Lappeenranta saada vielä joskus uudelleen hyvän aidosti italialaisen ravintolan?

Mutta mennäänpäs Lumuun. Ruokailu alkaa Lumun - ja Savitaipaleen Leipäveljien - leipäpöydästä. Tarjolla on kahta leipää, vaalempaa ja tummempaa, kumpikin hyvää, ja oikein voin kanssa. Ei ihan mitään tusinaleipää, hyvä.

Leipäpöydän antimia Alkupalaksi voi valita haluamansa useista lumuksista, eräänlaisista Lumun tapaksista. Sellainen on leipäpöydän ohella alkupalaksi syötynä sopivan pieni, jää vatsaan tilaa vielä pääruaallekin. Onneksi hintakaan ei ole pienestä alkupalasta kovin suuri.

Otimme lumuksina riistalientä ja toast skagenin. Riistaliemi oli pieni kipollinen tuhdinmakuista lihalientä mukanaan paahdettu ruisleivän pala. Maistuvaa! Myös toast skagen onnistui herättelemään makunystyröitä. Se oli kuitenkin jo niin pieni suupala, että meillä oli hieman vaikeuksia saada jaettua sitä kahtia, että molemmat saimme maistaa, mutta onnistuimme.

Vieressä olevan pikkulusikan koosta voi arvioida liemikupin kokoa.

Toast skagen Pääruuaksi otimme hirvikäristystä ja sipulipihvin. Molemmat maistuivat, vaikka sipulipihvistä on pakko todeta sama kuin omistajakin, että se oli mennyt hieman liian kypsäksi. Muuten maut olivat kohdillaan. Perunat olivat herkullisia, samoin karamelisoidut porkkanat, sipuli maistui ihanan vanhanaikaiselta; annos toimi. Hirvikäristyksestä ei ole valittamista, päinvastoin, varma herkullinen annos. Ja pääruoka-annoksilla oli sitten kokoa jo sen verran, että yhä tärkeämmäksi käy alkupalan pienuus.

Sipulipihvi


Hirvikäristys Päätimme ensimmäisen vierailun kunniaksi ottaa myös jälkiruuat, juustolautasen ja paahtovanukasta. Pahtovanukas oli oikein mainio, kymmenen euron hinta tuntui silti liioittelulta. Suhteessa alku- ja pääruokiin jälkiruuat olivat varsin arvokkaita. Juustolautanen maksoi niin ikään kymmenen euroa, eikä olut edes verrattavissa paahtovanukkaaseen. Ehken sitten niin suuri juuston ystävä olekaan, sillä olisin ehkä puolittanut juustopalasten koon sekä hinnan, niin olisi ollut minulle tolkullisempi annos.

Suomalaisia juustoja ja porkkana-tyrnihilloa

Paahtovanukasta ja lakkoja Kokonaisuudessaan Lumu oli todella positiivinen kokemus. Palvelu oli ystävällistä ja asiantuntevaa, tunnelma kiireetön ja mukava. Paikka tosin oli sunnuntaina melko hiljainen, joka sopi meille mainiosti - vaikka ravintoloitsija olisi varmasti halunnut useamman ruokaseurueen. Niin, ja se tärkein, ruoka oli hyvää ja piristävän erilaista kuin muissa Lappeenrannan ravintoloissa. Pitäkää tämä linja! Toivottavasti ihmiset löytävät Lumun skandinaavisen keittiön.

Lumun nettisivut: http://www.lumu.fi/