Mainio marinadi saslikille

Ostimme perjantai-iltana härän ulkofileetä, ja Mikon ehdotus oli, että tehdään siitä saslikkia ja grillataan. No mikä jottei!

Palastelin lihan sopiviksi kuutioiksi, ja marinadi syntyi niistä aineksista, mitä kotoa löytyi. Melko sopivat ainekset löytyivätkin, marinadista tuli todella hyvää, kuten siis myös lopputuloksesta, saslikista, joka syötiin raikkaan salaatin kera.

Mainio marinadi saslikille

punaviinietikkaa,
inkivääriuutetta,
valkosipuliuutetta,
ketsuppia,
sitruunanmehua,
pippuria myllystä,
chiliä tai chilimaustetta,
namibialaista kapana-maustetta

Hujautin marinadin ainekset suoraan lihapalojen päälle, sekoitin huolellisesti ja annoin lihan maustua marinadissa jonkun hetken, mutta aikaa ei ollut tuntitolkulla, ilta oli pitkällä ja nälkä kurni. Silti marinadi ehti loihtia lihaan saslikkimaisen, vivahteikkaan maun.

Tiedän, että ketsupin käyttämistä ruuanlaitossa pidetään joissain piireissä melko brutaalina, mutta minä olen sitä mieltä, että sitähän käytetään, jos siitä on iloa.

Meillä käytettiin tähän marinadiin Venäjältä ostettua saslikkiketsuppia, mutta mikä tahansa maustettu, vähemmän makea ketsuppi passaa.

Jos kotona ei satu juuri namibialaista kapana-maustetta olemaan, niin mikä tahansa muukin hieman eksoottinen, vahvempi mauste/maustesekoitus käy. Valitsin itse kapanan, koska sitä käytetään Namibiassa erityisesti grillatun lihan kanssa, ja siinä on omanlaisensa, erityinen maku.

Esimerkiksi georgialainen hmeli suneli maistuu lihan marinadissa mainiosti, ja bulgarialainen chubritsa on myös tosi hyvää grillatun lihan kanssa ja marinadissa. Argentiinalainen chimichurri-mausteseos on grillatulle lihalle ihan onnen omiaan, ja tunisialainen harissa toimii myös hyvin.

Jos ei omasta hyllystä löydy eksoottisia mausteita, voisi ajatella, että grillimausteeseen sekoittaisi vaikka chiliä ja kanelia, jotain kuivayrttiä, voisipa ripaus curryakin antaa potkua ja makua.

Ja sitten grilli tulille. Lihaa ei tietenkään pidä grillata kypsäksi, vaan tarjoilla se sopivan puoliraakana tai puolikypsänä. 

Hiiligrillissähän "oikeaoppinen" saslikki pitäisi tehdä, mutta joulukuussa Suomen räntäkeleissä tuntui miellyttävämmältä vaihtoehdolta grillata keittiöön sopivalla vempeleellä ;)

Saslikki, niin yksinkertaista, niin hyvää - mehevää ja maukasta! Maistui vielä seuraavanakin päivänä välipalana, jopa kylmänä.