Oikaisushi

Olen pitänyt perinteisen sushin tekemistä liian vaivalloisena näpertelynä tehdäkseni sitä itse, joten ilahduin kovasti, kun törmäsin muutamaan reseptiin, joissa oikaistiin parit mutkat suoriksi, joten otin niistä mallia ja syntyi oikaisushi.

sushiriisi
paketti (500 grammaa) sushiriisiä
reilu kaksi desiä väkiviinaviinietikkaa (valkosipulilla maustettua)
sitruunanmehua
puoli desiä sokeria
teelusikallinen suolaa

wasabimajoneesi
reilu 100 grammaa kevytmajoneesia
tuubi (45 grammaa) wasabitahnaa

kasvispalat
avokadoa
muutamia retiisejä
puolikas tuorekurkku
tuoretta tilliä, korianteria, timjamia ja basilikaa
suolatonta sitruunapippuria

kalapalat
graavilohta
kirjolohta uunissa (mausteena suolaton sitruunapippuri, sitruuna, jauhettu inkivääri ja inkivääritahna sekä Sriracha-kastike)
tuoretta tilliä, korianteria, timjamia ja basilikaa
suolatonta sitruunapippuria

tarjolle sushin kanssa
vähäsuolaista soijakastiketta
sushi-inkivääriä

Poista riisistä tärkkelys huuhtelemalla sitä isossa kulhossa välillä vettä vaihtaen, kunnes vesi on kirkasta. Siirrä riisi kattilaan ja liota vedessä vielä 15 minuuttia ja siivilöi vesi pois. Minulla meinasivat karata tässä kohtaa riisit, koska siivilässä oli liian isot reiät :D

Lisää vettä kattilaan noin seitsemän desiä. Pidä liesi korkealla lämmöllä, kunnes riisi kiehuu, sitten pudota lämpöä ja keitä kannen alla kymmenen minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna riisin hautua kannen alla 15 minuuttia.

Tee liemi riisin kypsyessä. Mittaa etikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Älä keitä. Jäähdytä liemi ja lisää siihen sitruunaa.

Kaada kypsä riisi isoon kulhoon ja valuta liemi päälle. Kääntele riisiä varovaisesti, että liemi sekoittuu riisiin ja kuuma höyry pääsee pois. Minulla oli niin tujakka liemi, että silmistä tuli ihan vettä höyryjen ansiosta. 

Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Laita leivinpaperi uunipellille. Painele riisi tasaiseksi kerrokseksi pellille muovipussin avulla.

Sekoita majoneesi ja wasabi. Levitä seos riisilevylle. Leikkaa levy sopiviksi paloiksi.

Käsittele kasvikset; pese ne ja viipaloi ohuiksi. Valele avokado sitruunanmehulla, ettei se tummu.

Tee lohi uunissa. Laita lohelle mausteet ja pidä sitä hieman alle 200-asteisessa uunissa reilun vartin verran, että se on kuumaa, mutta sisältä herkullisen rosee.

Asettele riisipalat tarjoilualustalle ja laita kasvis- sekä kalatäytteet palasille, päälle yrttejä sekä sitruunapippuria. Olisin halunnut laittaa myös seesaminsiemeniä, mutta emme löytäneet niitä Lappeenrannan Cittarista.

Laita sushi tarjolle soijakastikkeen ja sushi-inkiväärin kanssa. Itse en tosin edes käytä soijakastiketta sushin kanssa, mutta miehelleni maistuu.

Oikaisushi onnistui varsin hyvin, tosin tein osasta paloja hieman liian suuria. Lisäksi ne olivat sen verran tahmeita, että jäivät vähän lautaseen kiinni. Olisi taas auttanut hieman pienempi koko ja mahdollisesti leivinpaperi tms. lautasella palojen alla.

Olihan tässäkin työvaiheita ja väsäämistä, mutta oikaistua tuli kuitenkin levien rullailut ja täytteiden kauniit asettelut, mausta kuitenkaan tinkimättä. Erikoismaininnan maukkaudestaan ansaitsee Sriratchalla maustettu uunilohisushi.

Ensikertalaiseksi olen tyytyväinen lopputulokseen. Teen varmasti toistekin! Mieheni tosin juuri totesi pienenä haittapuolena, että keittiö on kuin kirkon portaat häiden jälkeen, yhtä paljon riisiä joka puolella...

P.S. Pauliina, Hugo ja Markkanen, voitte odotella kutsua sushipöytään! ;)

Mallia oikaisushiin otin Yhteishyvän nettisivuilta näistä kahdesta reseptistä ja loput säädin mieleni mukaan:

https://www.yhteishyva.fi/reseptit/sushi-lohiruudut/044074

https://www.yhteishyva.fi/reseptit/peltisushi/0423490