Pietari herää kevääseen, ja vaikkei terasseille vielä pääse, niin syötävä on silti

Pietari herää kevääseen!

Maanantaina Pietarissa oli +18 astetta lämmintä ja kaunis auringonpaiste. Istuin tosin lähes koko päivän konttorilla, mutta kun illalla vapauduin, avautui edessäni kevääseen herännyt Pietari.

Kaikenkarvaiset peikot ja menninkäiset kaivautuivat koloistaan, muutama päivänsädekin oli lähtenyt liikenteeseen. Kerjäläisillä ja katumyyjillä ei ollut lapasia käsissään, eivätkä katusoittajienkaan sormet olleet enää jäässä ja pipot olivat vaihtuneet lippiksiin. Musiikki soi, porukka jammasi. Ihmiset kaduilla olivat äänekkäitä, ja joukossa kuului montaa muutakin kieltä kuin venäjää. Nevskin jalkakäytävillä oli ruuhkaa ihan eri tavalla kuin talvella. Maanantaisessa Pietarin keskustassa oli enemmän elämää kuin aikoihin edes viikonloppuisin.

Monien pettymykseksi tiistaina oli jälleen huhtikuinen +4 astetta, tosin aurinkoista yhäkin. Lähdin siis ilman paksua takkia ulos. Vartija heti ovella kuitenkin totesi, että eteläänkö olin matkalla, kun päällysvaatteet eivät lähteneet mukaan. Niin, Venäjällä aika monet tutut ja tuntemattomat ihmiset katsovat asiakseen huomautella säähän sopimattomista vaatteista.

Tänään ennen työpäiväni alkua pelasin hetken Pokemonia istuskellen auringossa puiston laitamilla. Vanhempi herrasmies tuli kyselemään, että häntäkö odottelen. Totesin melkein tylysti, että on tässä ihan muuta tekemistä. Kohteliaasti kuitenkin lisäsin, että olkaa hyvä, älkää häiritkö, valtaan tässä juuri salia. Virhe! Herrasmies halusi nähdä, mitä pelissä tapahtuu, ja rupesi selostamaan pelitapahtumia. Hän oli näkevinään salitaisteluissa vilisevän vuosilukuja (häh?!), ja niiden kohdalla hän aina mainitsi, mitä hänen mielestään merkittävää Venäjällä sinä vuonna oli tapahtunut. Ihan mielenkiintoista kylläkin. Valtasin salin, kiitin harmittomaksi osoittautunutta herraa peliseurasta ja lähdin konttorille.

Mitä muuta? Ajankohtaisten asioiden päivittämistä Suomi-talon työyhteisössäni, paljon mukavia kohtaamisia ensi syksynä aloittavien uusien yliopisto-opiskelijoidemme kanssa sekä muutama maittava myöhäinen illallinen. Sisällä piti syödä, sillä keväästä huolimatta terassit eivät ole vielä valitettavasti rakentuneet Pietarin katujen varsille.

...ja vaikkei terasseille vielä pääse, niin syötävä on silti

Pietarin ravintolatarjonta on suorastaan käsittämätön, ja jo ihan ydinkeskustassa on sellainen määrä ravintoloita, että Suomen tyttöä pyörryttää.

Pyrin usein valitsemaan ravintoloita, joissa en ole ennen käynyt. Vuosien varrella muodostuu kuitenkin myös sellaisia suosikkeja, joihin syystä tai toisesta tulee mentyä toistamiseen – tai uudelleen ja uudelleen. Yhtenä syynä voi olla paikan sijainti, toisena nopeus ja helppous, viihtyisyys, mutta kyllä niissä ruokakin täytyy olla kohdillaan, että tällaisessa ruokametropolissa tulee samassa raflassa poikettua useammin. Nämä ravintolat eivät välttämättä ole sitä aivan parasta, mitä Pietarilla on tarjota, mutta ehdottomasti hyviä, järkevän hintatason paikkoja. Tässä muutama sellainen nykysuosikkini ydinkeskustasta:

King Pong

King Pong on aasialainen ravintola, jossa ruoka on mielenkiintoista ja hyvää. Annokset asetellaan aina kauniisti. Palvelu on todella ystävällistä ja mutkatonta, ja ruoka tulee nopeasti. Ravintolassa on vaihtuva päivän lista. Yleensä arkena ravintolassa on sen verran tilaa, ettei pienelle seurueelle tarvitse pöytää varata etukäteen, joten pistäytyminen ex tempore onnistuu. Pankkikortti käy maksuvälineenä luontevasti, ihan ilman silmien muljauttelua. Monta kertaa olen käynyt, aina on kokemus ollut miellyttävä ja ruoka erinomaista.

Italy Bolshoy Morskoy /  Italy на Большой Морской

Italy on Italy Groupin ravintoloita, joita on ympäri Pietaria. Tämä kyseinen Italy Bolshoy Morskoy on kaikista keskeisin sijainniltaan. Ravintola on usein arkenakin melko täynnä, mutta hyvällä tuurilla mukaan mahtuu ilman pöytävarausta. Listalla on monenlaista, pitsasta lähtien.

Italyssa kaikki toimii moitteettomasti. Useat annokset on rakennettu mielikuvitusta käyttäen, niin maullisesti kuin ulkonäöllisesti. Kortinpeluu luonnistuu maksun yhteydessä ja illalliskokemukset ovat poikkeuksetta kehuttavia.

Hachapuri i Vino

Hachapuri i Vino -ravintoloita on useita ympäri Pietaria, ja kaikki ovat hyvin suosittuja. Moniin pitää varata pöytä etukäteen ihan viikollakin, kuten Suomen Pietarin pääkonsulaatin lähellä sijaitsevaan paikkaan.

Malaja Konjusennaja -kävelykadulle on tämän kevättalven aikana ilmestynyt myös Hachapuri i Vino. Halusin tietysti heti testaamaan, onko tällä paikalla homma hallussaan, kuten muilla testaamillani. Ja onhan se! Tosin pöytävaraus alkanee tähänkin mestaan olla jo viikollakin tarpeen, sain kahdenhengen pöydän vasta pienellä taivuttelulla, ja vain yhdeksi tunniksi, vaikka arkitiistaista afterwörkkien aikaan oli kyse. 

Ruoka on autenttista ja hyvää, eikä siinä nyt kauaa nokka tuhissut saada annokset pöytään. Palvelussa ei ole moittimista, pankkikortille maksuvälineenä ei irvistellä. Kahdenhengen pöydät ovat kovin pieniä ja osa melko ahtaissa paikoissa, mutta tällaiset pikkuseikat unohtuvat, kun ruuat kannetaan pöytään. Erittäin hyvää georgialaista ruokaa! 

Arancino

Arancino on italialaistyylinen ravintola, jossa annoksissa on näköä ja makua. Joistain tavallisistakin italialaisista suosikeista on pienellä säädöllä taiteiltu astetta maukkaampia. Listalla ei ole pelkästään klassikoita, vaan paljon erilaisia annoksia.

Paikka on hyvin harvoin ihan täynnä, vaikka kesällä kävelykadulla sijaitseva ihana terassi saattaa ollakin. Olemme syöneet monta kertaa niin ravintolassa kuin terassillakin. Suosittelen! 

Arancino on vielä verrattain uusi tulokas Pietarin ravintolaskenessä, on vasta pari vuotta ollut olemassa. Omistaja on italialainen.

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta nyt tuli nälkä, joten taidan käydä etsimässä yhäkin lisää materiaalia seuraavia Pietarin ravintolapostauksia varten. Ja lupaan, että niitä on kyllä tulossa :)

Tämän postauksen kakkososa on luettavissa Tanjan Matkamittarissa. Alkutahdit ovat samat, mutta loppumatka mennään aivan eri latuja – kannattaa vilkaista: Pietari herää kevääseen, ja muutama muukin huomio