Vöner eli vegaaninen döner

Vöner - nyt se on testattu ja jopa ihan hyväksi havaittu!

Vöner on vehnäproteiinista valmistettu seitanpohjainen tuote, joka ulkonäöltään muistuttaa erehdyttävän paljon kebab-lihaa, vaikka rakenne on hieman erilainen, kuten myös maku.

Totesimme, että vöner on hyvää, kun muut puitteet ovat kunnossa, eli kastikkeet, salaatit ja leipä. Yksinään vöner on suutuntumaltaan vähän kumimaista. Kastikkeita sen kanssa saa olla melko reilusti, muuten se on kuivahkoa. Vönerin pureminen ”kuulostaa” suussa leipäjuustolta, miedosti narskahtavalta.

Minä otin vönerin pitaleivällä, Mikko rullavönerin. Vöner on aika toimiva tuote molemmilla tavoilla, mutta rullassa ehkä vielä hieman parempi.

En henkilökohtaisesti usko, että vöner olisi esimerkiksi perunoiden tai salaatin kanssa niin hyvää, vaan leipään se mielestäni kuuluu laittaa; muuten vöner hallitsee annosta liikaa.

Vöner on vielä ainakin toistaiseksi tavallista kebabia kalliimpaa. Eilinen rulla maksoi 11,50 euroa ja pita 9,90 euroa. Vastaavat lihatuotteet olisivat olleet useita euroja edullisempia, olisiko rulla ollut listahinnalla 7,90 euroa, mutta lounastarjouksena 6,50 euroa.

Vöner tuli testattua Joensuussa, noutoruokana ravintola La Dolce Vitasta. Näyttää sitä saavan Lappeenrannastakin, Kauppakadun Iskender-ravintolasta, ja netin mukaan jopa muutamista kaupoista Helsingistä, Turusta ja Tampereelta.

Vöneriä tarjoavia ravintoloita ja kauppoja on kaiken aikaa enemmän ja enemmän, eli jonkinlainen Suomen valloitus tällä tuotteella näyttää olevan meneillään.