Chili-tiikerikakku

Kaivoin kaapista vanhan sotaratsuni, luotettavan oman reseptikirjani. En juurikaan käytä ruoanlaitossa ohjeita, mutta leivonta on laji jossa ohjeita on luettava ja yritettävä noudattaa. Osa ohjeita on kirjattu niin, ettei siellä ole paistolämpötiloja tai aikoja. Paistolämpötila on yleensä 200 jommallakummalla puolella. Jos pieni tuote niin vähän reilu, jos isommasta kyse niin pienempi lämpö. Kakut paistellaan yleensä jossain 175 asteessa normiuunissa. Kiertoilmauunissa saa lämpötila olla pikkasen pienempi. Ja jonkun tunnin verran niitä saa paistella - kakkuja siis. Tähän antaisin sellaisen ohjeen, että uuniin katsomalla ja vaikkapa tulitikulla kokeilemalla selviää kypsyys. Eli jos tikkuun ei tartu taikinaa niin kakku on kypsä. 

Seuraava ohje on kokeilevaa keittiötä ja reseptimuunnosta.

 Tarvitset seuraavia aineita. 

  •  Voita 125 g
  • Sokeria 150 g (1 3/4 dl)
  • Kananmunia 3
  • Maitoa 3/4 dl
  • Vehnäjauhoja 250 g (4 1/4 dl)
  • Vaniljasokeri 2 tl
  • Leivinjauhe 2 tl
  • Leivontakaakao 2 rkl
  • Sweet chili -kastike 2 rkl
  • Korppujauhoja ja rasvaa vuoan voiteluun

Leivonnassa kannattaa käyttää mieluummin vaakaa kuin vetomittaa. Esimerkiksi vehnäjauhoja pystyy vetomittaa käyttämällä mittaamaan 1,5 kertaisen määrän oikeaan määrään verrattuna. Jos kuitenkin käytät vetomittaa (dl) niin vältä jauhojen tinttaamista tai painamista sinne mitta-astiaan niin vältyt virheiltä. 

  • Aloita varaamalla kaikki tarvitsemasi aineet esille - tässä kohtaa ehtii vielä kauppaan jos jotain uupuu
  • Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
  • Voitele ja korppujauhota rengasvuoka huolellisesti
  • Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe
  • Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi, itse suosin monitoinikonetta :)
  • Lisää kananmunat yksitellen, munat kannattaa rikkoa ensin vaikkapa juomalasiin - jos kohdalle sattuisi vaikkapa pilaantunut kananmuna
  • Jos taikina leikkaa kiinni tässä vaiheessa eli rasva-kananmuna-sokeriseos ei ole ns. emulsiota vaan rakeista koiranoksennusta - saat korjattua tilanteen ottamalla taikinan "kiinni" vehnäjauhoilla
  • Lisää taikinaan maito ja jauhoseos - vatkaa hiljaisella nopeudella tasaiseksi
  • Ota taikinasta erilleen vajaa kolmasosa (tää on makuasia kuinka paljon)
  • Sekoita pienempään taikinaan leivontakaakao, chilikastike ja tarvittaessa notkista pienellä määrällä kermaa tai maitoa
  • Nostele vaaleasta taikinasta noin puolet vuoan pohjalle ja nostele sen päälle ruskea taikina ja sen päälle loput vaaleasta taikinasta. Taikinaa on vuoassa sopivast kun 1/3 jää tyhjäksi. 
  • Pyöräyttele taikinat hieman sekaisin vaikka haarukalla (joskus vahingossa tulee ihan hienoja kuvioita, yleensä ei)
  • Paista kakku uunin alatasossa (ritilän päällä) noin 1 tunti
  • Kumoa hieman jäähtynyt kakku ja nautiskele kahvin kanssa

Testiryhmä (ne jotka ovat uskaltaneet maistaa) itseni mukaanlukien - on hengissä vielä. Itse laittaisin chiliä enemmän. Se sieltä täältä potkii hellästi, mutta ainakin kaksinkertaisen määrän voi huoletta laitttaa. 

Kakuthan pitäis leipoa ns. kakkujauhoista, mutta koska meillä leivotaan suhteellisen vähän, käytän aina puolitörkeitä vehnäjauhoja. Ja aina oon onnistunut.