Koulukiusaaminen: kirje kaikille vanhemmille

Miltä sinusta tuntuisi laittaa väkisin kouluun nuori, joka aamulla väittää – että vatsaan koskee tai päätä särkee – jos tiedät syyn mikä vatsaan koskee tai päähän särkee? Tai jos jo töihin lähdettyäsi puhelimeesi napsahtaa viesti, jossa on surullinen hymiö ja teksti – mua ei huvittais mennä kouluun – jos tiedät varsin hyvin syyn huvittamattomuuteen.

Miltä sinusta tuntuisi istua työpaikan avokonttorissa ja kuulla, kun sinusta puhutaan ilkeästi? Miltä sinusta tuntuisi istua työpaikan kahvihuoneessa yksin, kun muut istuvat porukassa ja luovat merkityksellisiä, ikäviä katseita sinuun päin? Miltä sinusta tuntuisi tulla tilanteeseen, jossa puheensorina lakkaa, kun saavut paikalle? Miltä sinusta tuntuisi työpaikan ruokalassa silloin, kun pöytään istuessasi muut pöydässä vaihtavat pöytää? Miltä sinusta tuntuisi työpaikan tyhy-päivänä olla se, joka viimeisenä valitaan värikuulasotajoukkueeseen, koska pakko se on ottaa? Olet nähnyt vaivaa valmistautuessa ja pukeutunut kauniisti halloween-juhliin ja nappaat siitä kuvan Instagramiin. Työyhteisösi jäsenet, jotka eivät ole edes fb-kavereitasi tai seuraa sinua Instagramissa käyvät stalkkaamassa julkaisemiasi kuvia siellä – ja keksivät mitä ihmeellisimpiä hokemia – liittyen sinuun.

Miltä sinusta tuntuisi tiedostaa se tosiasia, että lapsesi joutuu tällaisen kohteeksi koulupäivänsä aikana toistuvasti, joka tunti, joka välitunti ja joka ikinen päivä. Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Jatkuvasti. Miltä sinusta tuntuisi kuulla se pettymys lapseltasi – ei ne vieläkään lopeta.

Miltä sinusta tuntuisi miettiä sitä, voiko tähän puuttua, voiko opettajalle kertoa? Entä jos se pahentaa tilannetta? Entä jos se muuttuu fyysiseksi? Miltä sinusta tuntuisi vanhempana odottaa kauhulla sitä päivää – jos lapsesi ei enää jaksa sietää sitä kohtelua. Miltä sinusta tuntuisi?

Minulla on valtava tuska ja suru siitä, että lapseni nuoruus menee pelätessä ja odottaessa, että mitähän seuraavaksi.

Minun mielestäni, vanhempana, tätä pahempaa olisi vain se, jos tietäisin, että oma lapseni kiusaisi.