Mahalaukun ohitus ja mitä se käytännössä tarkoittaa

Tähän vähän faktaa mahalaukun ohitusleikkauksesta eli laihdutusleikkauksesta eli Royx-en-Y gastric bypass

Mahalaukun ohitusleikkauksessa mahalaukun yläosasta muodostetaan 15-30 ml vetoinen pussi. Loppuosa jätetään paikoilleen, mutta erilleen ruoan kulkureitistä. Loppuosa mahalaukusta jätetään paikoilleen koska ruoansulatuksessa tarvittavat entsyymit tuotetaan siellä. Uusi pieni mahapussi yhdistetään ohutsuoliin siten, että ohutsuolen alkuosasta ohitetaan yleensä 1-1,5 metriä. Leikkauksen jälkeinen laihtuminen perustuu pääosin syödyn ruoan määrän vähenemiseen ja joiltakin osin ravintoaineiden vähentyneeseen imeytymiseen.

kuva lainattu osoitteesta http://surgery.ucla.edu/bariatrics-gastric-bypass

Leikkaus toteutetaan tähystysleikkauksena vatsanpeitteisiin tulevien kuuden pienen (1-2 cm) haavan kautta laitettavia portteja käyttäen. Toimenpide tehdään nukutuksessa (tästä syystä leikkausta edeltäviin tutkimuksiin kuului spirometriset tutkimukset ja keuhkokuvat jotka jostakin syystä otetaan kai vielä Joensuussa uudelleen). Jos jokin menee mönkään, leikkaus voidaan muuttaa avoleikkaukseksi. Tähystyksen aikana leikkausalueelle puhalletaan hiilidioksidia, joka aiheuttaa ohimenevää hartiakipua leikkauksen jälkeisinä päivinä. Hiilidioksidi häviää elimistöstä itsestään muutamien päivien kuluessa. Leikkauspäivän iltana tavoitteena on olla liikkeellä 2 tuntia, leikkausta seuraavina päivinä tavoitteena olla vuoteesta pois 8 tunnin ajan. Raskasta ponnistelua (max 10 kg) on syytä välttää parin viikon ajan. 

Sairaalassa ollaan 2-3 päivää ja sairasloma yleensä kolmisen viikkoa. Sitten pitää syödä annetun ohjeen mukaan ja liikkua mahdollisimman paljon. Laihdutusleikkaus aiheuttaa lievän imeytymishäiriön joka hoidetaan vitamiini ym. valmisteilla.

Muita menetelmiä tehdä bariatrinen leikkaus eli laihdutusleikkaus on mahalaukun kavennus, jossa mahalaukusta poistetaan osa, jolloin se muuttuu pussimaisesta putkimaiseksi. Tällainen mahalaukku muistuttaa hihaa, minkä vuoksi leikkausta kutsutaan englanniksi nimellä "sleeve gastrectomy", suomennettuna "mahan hihaleikkaus". Kavennettu mahalaukku tuottaa täyden olon pienemmällä ruokamäärällä. Pantaleikkauksessa mahalaukun yläosan ympärille kiristetään rengas, joka kuristaa kohdan tiimalasimaisen kapeaksi. Rasvaimu ja muut rasvakudoksen poistamiseen käytetyt menetelmät eivät kuulu varsinaisten bariatristen leikkausten piiriin. 

Jos ajatellaan sitä, että muutokset ruokailukäyttäytymisessä alkaa nyt niin mikä kaikki tulee muuttumaan?

 • Kuukauden ENE-dieetti ennen leikkausta. Ene tulee sanoista erittäin niukka energinen... eli saan syödä maksimissaan 800 kaloria päivässä. Ketoositilaa tavoitteleva (eli ei saa syödä hiilihydraatteja). Käytännössä syön noita Nutrilett pusseja 6 tai 5 pussia ja puolikkaan patukan ja sen lisäksi 500 g kasviksia ja 2 litraa kalorittomia juomia. Tää dieetti on juuri ennen leikkausta siitä syystä, että tän aikana maksan koko pienenee ja leikkaus on teknisesti helpompi tehdä.
 • Mä oon hyvästellyt karkit ja omar-munkit tänä viikonloppuna, koska voi olla etten niitä enää pysty syömään -ikinä.  
 • Mä toivon, etten voi enää ikinä syödä kokonaista pitsaa tai hampurilaista yhdeltä istumalta
 • Heti leikkauksen jälkeen syödään kuukausi soseutettuja tai pehmeärakenteisia ruokia (jotenkin ennakoin viimeviikonloppuna ja tein kasvissosekeittoa jotakuinkin 5 litraa pakastimeen). Tämä ruoansulatuskanavan tukkeumariskin vähentämiseksi.
 • Ruoka-annoksen koko on jossain välillä 1/2 dl ja 1 dl. Liian suuri ruoka-annos aiheutta ns. dumping-oireita Dumping-oireyhtymä on yhdistelmä erilaisia epämiellyttäviä oireita, joita aiheutuu 30-90 minuutin kuluttua syömisestä. Dumping-oireyhtymän oireita voivat olla ripuli, pahoinvointi, sydämen tykytys, huimaus. Yksi syy on ruoan nopea liikkuminen mahalaukusta ohutsuoleen.
 • Kuukauden jälkeen leikkauksesta, kun saa vähitellen siirtyä syömään normaalirakenteista ruokaa, ongelmia saattaa silti aiheuttaa sitkeä liha, sitrushedelmien kalvot, hedelmien, tomaatin ja perunan kuoret, lehtisalaatti, juurekset ja sienet, siemenelliset ja kovakuoriset marjat, tuore leipä ja pulla. Eli nää pitää hienontaa tai järsiä tavanomaista huolellisemmin.
 • Pitää alkaa syömään rauhallisesti ja tunnistamaan, milloin mahalaukku on täynnä. 
 • Koska aterioiden koko on selvästi tavanomaista pienempi, pitää syödä useasti. Vähintään kuusi kertaa päivässä, 2-3 tunnin välein.
 • Jotkut ruoat ja juomat saattavat aiheuttaa vatsavaivoja ja ne pitää sitten jättää ainakin joksikin aikaa pois, ainakin jos se aiheuttaa toistuvasti vaivoja. Näihin kuuluvat käristetty ruoka, ruisleipä, tuore vaalea leipä, laktoosia sisältävät maitovalmisteet ja hiilihappopitoiset juomat. 
 • Myös makutottumukset saattavat muuttua ja nälän kokemisessa saattaa tapahtua muutoksia. 
 • Dumping-oireita aiheuttavat herkimmin runsaasti sokeria sisältävät juomat ja ruoat (mehut, makeiset, jälkiruoat)
 • Nesteiden saanti pitää turvata. Sopiva määrä on 1-1,5 litraa päivässä. Tästä 6-8 dl tulisi olla rasvattomia, nestemäisiä maitovalmisteita(!)
 • Pitää opetella juomaan ja syömään eri aikaan, koska juominen aterialla nopeuttaa ruoan kulkeutumista ohutsuoleen -> dumping-oireet
 • Tiheä syöminen ja juominen (mahdollinen oksentaminen) altistaa legot happohyökkäykselle. Joten xylitolipastillit käyttöön. Ja niistähän ei aiheudu mulle ripulia nyttenkään, niin mitähän sitten tapahtuu?
 • Proteiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota eli musta tulee raaka lihansyöjä joka syö kalkkunaleikkeleet suoraan paketista :)