Yläkoulun köksäopetus ja ohje Lehtikaalisipsit

Ne joilla on teini-ikäisiä lapsia, jakaa mun kanssa varmaan tämän saman ilon. "Hei äiti, tällä viikolla meidän pitää keittää perunoita kotsan läksynä!". Oikeasti? Joko voin pikkuhiljaa päästää tuota pientä ihmistä, jolle olen aamiaisleivät vuosia voidellut, minun keittiööni? Itsenäisesti ruokaa laittamaan?

Vuosia, sanotaanko jo noin neljävuotiaasta, tytär on ollut mukana ruoanlaitossa ja on saanut käyttää oikeita välineitä ja tehdä oikeita asioita. Kurkun leikkaamisesta oikealla puukolla taidettiin aloittaa ja pullataikinan vaivaaminen pienillä pulleilla lapsen käsillä taisi olla seuraava isompi juttu. Ja alusta asti olen koittanut katkaista oman huonon tapani jakamisen seuraavalle polvelle. Tytär nimittäin pääsääntöisesti osaa siivota jälkensä keittiössä. Minä en itse ehdi - koska puolisoni on neuroottinen esimerkiksi hellan siisteydestä. Siivoaa sitä samalla, kun minä vielä yritän laittaa ruokaa - ärsyttävää!

Menneenä viikonloppuna oli ihanaa, kun keittiö siistiytyi itsestään, astianpesukone tyhjentyi kuin taikaiskusta ja sunnuntaiaamuna oli loihdittu pöytään hotellitason aamiainen tuoreine croissanteineen ja smoothieineen.

Oli  I - H - A - N - A - A.

Sain ystävältä perjantaina lehtikaalia pussillisen ja mietittiin sitten, että pitäiskö kokeilla niitä sipsejä. Alla meidän oma ohje. Mitat ovat meidän keittiön mittoja, meillä tehdään ns. lärvillä ja kypsyminen katsotaan ruoasta ei kellosta. 

LEHTIKAALISIPSIT

Näitä tarvitset jotta saat pellillisen sipsejä:

Noin 200 g lehtikaalta, oliiviöljyä ja merisuolaa

  • Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen
  • Huuhtele lehtikaalit, kuivaisin ne vielä ehkä salaattilingossa tai keittiöpyyhkeen sisällä puristamalla  
  • Revi lehdet irti kovasta varresta ja revi isommat osat sopiviksi suupaloiksi
  • Jos et muistanut huuhdella kaaleja niin ehdit vielä tässä välissä :) 
  • Levitä kaalit leivinpaperilla vuoratulle pellille
  • Pirsottele päälle oliiviöljyä, oisko pari ruokalusikallista tuohon määrään kaalia
  • Rouhi myllystä suolaa, määrä varmaan alle puoli teelusikkaa, myllystä on vaikea arvioida
  • Halutessasi voit maustaa myös muutenkin esim. chili, mustapippuri... öljyn vois kokeilla vaihtaa sitruunaoliiviöljyyn
  • Kypsennä uunissa puolisen tuntia
  • Sipsit on valmiita kun ne on ottanut vähän väriä ja ovat sellaisia rapsakoita

Meillä lispahti suolaa liikaa, mutta se ei haitannut. Osa sipseistä ei rapsakoitunut, ehkä nää vois kypsentää väljemmin vaikka parissa erässä, meillä on aika pieni uunipelti.

Tyttäreni, joka ei ole suuren suuri kaalin ystävä piti näistä ja myös puolisoni uskalsi maistaa (ja otti toisenkin). Mulla ei tullut näistä dumppeja ja tuntui sopivan mun vatsalle, maltilla näitäkin. Me syötiin nää ihan pelkälleen, mutta joku raikas kermaviilikastike vois toimia. 

Ei muuta kuin lehtikaalikauppaan.