Alvar Aalto suunnitteli Tehtaanmäen koulun

Syyssateinen lauantaipäivä, kuka haluaa lähteä kouluun? Minä ainakin! Tarjoutui nimittäin hieno tilaisuus päästä tutustumaan Alvar Aallon (1898 - 1976) suunnittelemaan kouluun, ainoaan sellaiseen Suomessa, kun peruskouluista puhutaan. Koulu on Tehtaanmäen koulu entisen Anjalankosken, nykyisen Kouvolan Inkeroisissa aivan Stora Enson paperitehtaan naapurissa. 

Tilaisuus ei ollut vielä alkanutkaan, kun aulatilat olivat jo täynnä väkeä. Suurin osa oletettavasti koulun entisiä oppilaita, jotka olivat tulleet muistelemaan kouluaikojaan. Monelle heistä lauantaikin on ollut koulupäivä, onhan koulu jo yli 70 vuotta vanha, valmistunut vuonna 1940. Se on remontoitu vuonna 2003 ja nyt oikein nykyaikainen, lämminhenkinen ja viihtyisä.

Inkeroisissa oli Tehtaankoulu jo 1880-luvulla. Kun Tampella osti nykyisen Stora Enson tehtaan, alkoi uuden koulun suunnittelu. Alvar Aalto suunnitteli Inkeroisiin asuinalueen tehtaan väelle ja toki kylään tarvittiin myös koulu, kun sivistyksen merkitys yhteiskunnassa lisääntyi koko ajan.

Tehtaanmäen koulu on alakoulu. Sitä esittelivät tänään koulun 6.-luokkalaiset. Esitykset menivät nappiin! Päivästä jäi oppilaille varmasti pitkäaikainen hyvä muisto, juuri sellainen, mitä koulun tulee nykyisin tuottaa. Kuuntelin koulun ruokalassa olleessa kahvilassa vanhempaa miestä, joka kertoi olleensa koulun ensimmäisiä oppilaita. Huumorinpilke silmäkulmassa hän kertoi, että muistaa koulusta vieläkin paikan, jossa seisoi nurkassa. Kertomuksella on arvonsa, mutta taitaa silti olla hyvä, että nykykoulussa asiat pyritään selvittämään ensisijaisesti puhumalla.  


Tehtaanmäen koulu on tyyliltään funktionalistinen. Se on maallikonkin helppo tunnistaa Aallon suunnittelemaksi valkoisen värinsä ja geometristen muotojensa perusteella. Viihtyisyyttä lisää puumateriaalin käyttö. Sisäkatoissa on käytetty pisarapaneelia. Rakennus on hyvin valoisa, koska ikkunapinta-alaa on paljon. Luonnonvalon lisäksi valoa saadaan pyöreistä, alkuperäisistä lampuista, jotka eivät häikäise, vaikka antavatkin paljon valotehoa.   


Mitä ihmettä, onko luokassa vielä opettajan kateederi? Mieleen tulee omalta kouluajaltani hentoinen opettaja, joka käytti kapeaa hametta ja korkeita korkokenkiä. Jännitimme aina, kompastuuko hän kiivetessään korokkeelle. Tämä koroke on onneksi matala ja esittelijät kertovat, että siitä ei remontissa luovuttu, koska ilmastointiputket saatiin piilotettua sen sisään. Kätevää!

Mikä on punaisen pylvään merkitys? Se ei selvinnyt, mutta ehkä se on vain arkkitehdin haluama yksityiskohta. 

Koulussa on alle sata oppilasta. He ruokailevat nykyisin ruokalassa. Ennen remonttia ruokailtiin vielä luokissa. Ruokalassa on Artekin kalusteet ja ruoka syödään Arabian Teema-sarjan lautasilta. Jopa verhot on suunniteltu tyylinmukaisiksi. 

Alvar Aallon brändiä on voimistettu tänä vuonna. Siitä halutaan matkailuvaltti Suomeen. Alvar Aalto-säätiö on perustanut ns. Aalto-kaupunkien kanssa yhteistyöverkoston asian edistämiseksi. Aalto-kaupungiksi pääsee kaupunki, jonka alueella on merkittävä Alvar Aallon suunnittelema kohde. On laskettu, että maailmassa tällaisia kaupunkeja on nelisenkymmentä, joista Suomessa 23.

Kouvola kuuluu Aalto-kaupunkien verkostoon. Inkeroisissa on tänä vuonna perustettu yhdistys Aalto Inkeroinen, jonka toiminnan tarkoituksena on myös Aalto brändin voimistaminen.