Arcus ja Globus, mitä ne ovat?

Arcus ja Globus, mitä ne ovat? Ei muuta kun auton keula kohti Kotkansaarta ja ottamaan asiasta selvää. Kokoontuminen on ns. Kotkan historiallisessa keskustassa Kotkan kirkon edustalla. Siellä odottaa Satu Sokura Kotkan Matkailuoppaista valmiina kertomaan vastauksen kysymykseeni. 

Kotkan matkailuoppaita: Satu Sokura, Tuula Karhu ja Antero Hänninen

Arcus on Kotkan lyseona tunnettu jugend-tyylinen rakennus vuodelta 1905. Sen on suunnitellut Usko Nyström. Rakennuksen viimeinen remontti on valmistunut vuonna 2012 ja samassa yhteydessä otettiin käyttöön kaarta tarkoittava nimi Arcus. Se saatiin nimikilpailun avulla. 

Arcuksen julkisivun koristekuvioinnit on tehty Karhulan lasitehtaan lasista.

Lyseossa vietetään tänä vuonna 120-vuotisjuhlavuotta. Vaikka rakennus itse ei ole vielä yhtä vanha, suomenkielinen opetus Kotkassa on. Toiminta Kotkan Suomalaisessa Yhteiskoulussa aloitettiin 1.9.1896 ensin vuokratiloissa ja pian sen jälkeen nykyisen pääkirjaston tontilla sijainneessa rakennuksessa. Se osoittautui kuitenkin nopeasti liian pieneksi, joten päädyttiin nykyisen Arcuksen rakentamiseen. Rakennukseen oli käytettävissä 200 000 mk. Kaikki lopputyö tehtiin talkoilla.

Sain luettavakseni lyseon 100-vuotisjuhlalehden. Koulun entiset oppilaat muistelevat siinä kouluaikojaan eri vuosikymmenillä. Reino Suni kirjoittaa 50-luvun olosuhteista seuraavaa:

"Oppilaat tulivat kouluun sisälle yksinomaan pihan kautta, pääovi oli ainoastaan opettajille. Välitunnit oli pysyttävä tiukasti koulun pihalla, joskin valvojan silmän välttäessä kulman takana ollut karkkikauppa innosti riskeeraamaan. Välitunnin aikana myös tupakannälkäiset, heitäkin löytyi silloin, ottivat riskin käydessään käryttämässä koulun WC:ssä.

Opettajainhuone oli pyhä paikka, jonne ei ollut menemistä ilman todella vakavaa asiaa. Kutsu rehtorin kansliaan ei tiennyt koskaan mitään positiivista palautetta. Ainoa neutraali käynti siellä oli lukukausimaksujen suorittaminen."

Entä sitten Globus? Rakennus, jonka katolla on pallo? Nimi Globus on saatu juuri tästä pallosta. Se on vesisäiliö.

Globus on valmistunut vuonna 1911 ja sen on suunnitellut Kauno S. Kallio. Se oli Kotkan Kauppaopiston ja kauppakoulun käytössä aina 1970-luvulle asti. Sen jälkeen rakennukseen muutti Kymenlaakson maakuntamuseo ja nykyisin se on Kotkan lyseon käytössä.

Jugend-tyyli näkyy kalusteissa.

Tämäkin rakennus on remontoitu 2010-luvulla. Remontin yhteydessä 2. kerroksen aulaan hankittiin Jarmo Vellosen työ Kukouri ja aallot. 

Käytävätilat ovat viihtyisät kaikkine yksityiskohtineen. 

Kyllä tässä rakennuksessa kelpaa opiskella.