Arktika Virolahdella

Kuu kiurusta kesään, pääskysestä ei päivääkään. Näin todettiin Virolahdella nyt viikonloppuna, kun muuttolintujen seurannan suurtapahtuma Arktika 2016 käynnistyi. Tapahtuma kestää viikon, ohjelmaa on seuraavaan sunnuntaihin 22.5. saakka. Päätapahtumapaikka on Leerviikin virkistysalueella osoitteessa Leerviikintie 120.

Arktikalla tarkoitetaan arktisilla alueilla pesivien lintujen muuttoa Länsi-Euroopasta pesimäalueilleen Pohjois-Eurooppaan ja Siperiaan. Lintujen muuttoreitti kulkee rannikkoa pitkin ja Virolahden alueella reittiin vaikuttaa myös jääkauden aikainen jääraja, jota linnut edelleen myötäilevät. Näin alue kerää Suomen suurimmat muuttolintumäärät. 

Nyt järjestettävä tapahtuma on jo 12. Arktika. Viime vuonna kävijämääräksi arvioitiin n. 3000 henkilöä. Mikä ihmisiä houkuttelee mukaan? Se on varmasti jännitys siitä, mitä lintuja voidaan nähdä ja kuinka paljon. Jos hyvin käy, seurantapaikalla voidaan nähdä usean tuhannen linnun parvi, mutta aina ei nähdä välttämättä mitään.

Ja hei, tapahtuma sopii myös niille, joita linnut eivät kiinnosta! Pelkkä alueella ja luonnossa liikkuminen raikkaassa ilmassa saa jokaisen mielen virkistymään. Lisäksi oheisohjelmaa on paljon.

Lintumaalari Pekka Saikko maalasi lauantaina seuraavaa työtään rannan tuntumassa. Hänen töidensä myyntinäyttely on osa tapahtumaa 14 - 15.5. ja 21.-22.5.

Aamiaista ja lounasta voidaan syödä Juhlapalvelut Mirja Koivun kahvila-ravintolassa 13.-15.5. ja 20.-22.5. Aamiainen tarjoillaan klo 7-9 ja lounas klo 11-17.

Foto-Fennica Oy esittelee ja myy kiikareita ja kaukoputkia. Heiltä voi myös lainata kaukoputkia lintujen seuraamaista varten.

Kun ranta-alue on tullut tutuksi, on aika lähteä luontoretkelle. Sinne meidät vie Kirsi Asikainen Kikan patikoista.

Seuraavat retket ovat

- 15.5. patikkaretki klo 14-17
- 21.5. Kevään kukat-retki koko perheelle klo 14-16
- 22.5. ötökkäretki koko perheelle klo 10-11

Retkien hinta on 5 €/aikuinen, lapset maksutta. Myös koiran voi ottaa retkelle mukaan.

Lauantain iltalenkillä pääsimme tutustumaan Vilkkilän turan torniin. Sinne kuljettiin metsän läpi pitkospuita pitkin.

Muuta ohjelmaa Arktika-päivillä ovat

- lintuopastukset
- risteilyt Klamilan satamasta
- Jukka Hintikan ja Arto Juvosen esitelmät ja luontokuvaesittelyt
- Mika Honkalinnan kirjamyynti
- Jukka Pekkalan tilausristeilyt
- valokuvauskurssi
- miljoona linnunpönttöä- pönttötalkoot
- valokuvanäyttely