Golfia ja Olkihattu

Vuosi on edennyt jo kesäkuuhun asti. Säät ovat pysyneet viileinä ja ovat varmaan yleinen puheenaihe turuilla ja toreilla. Mutta on lämpöäkin ollut. Oli ainakin viime viikolla, kun pääsin tutustumaan Virolahdelle Kaakon Golfin kenttään ja Olkihattu-ravintolaan erään ryhmän kanssa. Meitä oli siellä vastassa Seija Peri. Hän oli juuri kiertänyt kentän ja jäi perehdyttämään meitä lajiin ja lyönteihin.

Kaakon Golfin kenttä on melko uusi, avattu viisi vuotta sitten. Se on 9-väyläinen, joten se kierretään kaksi kertaa, koska golfin sääntöjen mukaan pelikierros on 18 väylää. Seija kertoi, että pelikierroksen aikana kävellään kymmenisen kilometriä ja siihen kuluu aikaa 4-5 tuntia. Tämä ei kuitenkaan voi olla mitä tahansa sunnuntaikävelyä. Tahtia on pidettävä yllä ettei jäädä seuraavien pelaajien jalkoihin. Ryhmien lähdöt ovat kymmenen minuutin välein. Kun lisäksi varusteita kuljetetaan mukana ja lyönteihin on keskityttävä, kaloreita kuluu reippaasti.

Nopeasti ajateltuna golf näyttää yksinkertaiselta. Palloa lyödään ja se on saatava reikään. Mutta kun aloin katsella sääntöjä, ei tämä ihan yksinkertaista taida ollakaan. Säännöt ovat monimutkaiset. Kentälle ei pääse noin vaan harjoittelemaan, vaan ensin on suoritettava green card-kurssi, jossa perehdytään käsitteisiin, tekniikkaan, sääntöihin ja etikettiin. Jos kynnys kurssille lähtemiseen on korkea, kannattaa hakeutua ensin esittelytilaisuuteen. 

En ollut koskaan aikaisemmin löynyt golf- mailalla ja ennakkotuntuma oli, ettei tämä ole minun juttuni. Palloja sinkoili sinne ja tänne, kun meitä oli useita harjoittelijoita vierekkäin. Jonkin verran taisi nurmikonpalasetkin lennellä, mutta mailat jäivät sentään ehjiksi. Seija näytti lyömiselle mallia ja pallo lensi suoraan arviolta sadan metrin päähän. Eli harjoitusta vaaditaan.

Monet ovat kuulleet golfareiden puhuvan tasoituksesta. Green card-kurssin suorittamisen jälkeen pelaajan tasoitus on 54 ja se laskee sitä mukaa, kun pelitaidot kehittyvät. Jokaiselle väylälle on määrätty par-luku, joka tarkoittaa lyöntimäärää, jolla reiästä tulisi selvitä. Lyönnit lasketaan ja suhteutetaan par-lukuihin. Tulosten avulla määritetään pelaajan tasoitus.

Golfin termistö vilisee englanninkielisiä tai englannista väännettyjä sanoja. Mistä lie tulleetkaan birdie, eagle ja albatrossi? Lyöntimatkat ovat pitkiä, joten kyllä lintutermistö sopii lajiin. Laji on vuosisatoja vanha ja tullut Suomeen noin sata vuotta sitten. 

Ensimmäinen golfseura on ollut Helsingissä, mutta missä on ollut Suomen ensimmäinen golfkenttä? Ehkä yllättävää, se on ollut Virolahdella kirkon läheisyydessä! Kenttä tehtiin sata vuotta sitten Venäjän keisari Nikolai II:lle, jonka tiedetään olleen innostunut golfaaja. Kenttä tosin ei ole ollut ihan nykyisen kentän veroinen, mutta mikäpä asia ei olisi muuttunut sadassa vuodessa.

Kun lyöntejä oli harjoiteltu riittävästi, siirryimme kentän vieressä olevaan, vanhaan navettaan rakennettuun Olkihattu-nimiseen ravintolaan. Sen omistaa Paula Vilkki, jonka tililla myös golfkenttä on. Paula on jo kuudetta sukupolvea tällä tilalla. Olkihatun hän on perustanut vuonna 2003. Se on lounas- ja tilausravintola.

Lounasta on tarjolla noutopöydästä maanantaista perjantaihin. Ravintolatila on näyttävä ja sopii hyvin vaikka hääpaikaksi. Terassikin löytyy ja samassa rakennuksessa on myös saunaosasto. Suositeltava ja siisti paikka kaiken kaikkiaan!