Hei herätys! Tarkastaja tulee

Milloin sinun elämässäsi on viimeksi käynyt tarkastaja? Tai minun? Sitä jäin miettimään, kun lähdin Kouvolan teatterin Tarkastaja tulee-näytelmän ensi-illasta 11.3. kotiinpäin. Jos muistikuvia ei ole, kaikki lienee mennyt lähiaikoina hyvin. Vai onko sittenkään?

Tarkastaja tulee sijoittuu vuoden 1912 Englantiin, mutta sen tarina kaikessa oivalluksellisuudessaan ei vanhene. Kertomus on yllättävän monitasoinen ja nerokas sisältäen meidän aikaamme tarpellisia opetuksia. Kirjoittaja on englantilainen John Boynton Priestley, tasavertaisen kohtelemisen ja huolehtimisen puolustaja, ensimmäiseen maailmansotaan osallistunut näytelmäkirjailija. Hän halusi maalata tuotannossaan uutta parempaa maailmaa ja julisti oikeudenmukaisuutta. Tarkastaja tulee yksi tärkeimmistä 1900-luvun näytelmäklassikoista Englannissa.

Kuva: Nadi Hammouda


Näytelmää on esitetty maailmanlaajuisesti jo 25 yhtäjaksoista esitysvuotta. Sen on nähnyt 4 miljoonaa katsojaa. Kouvolan teatterin versio näytelmästä on mitä upein. Kaikki roolit onnistuvat hyvin ja hitsautuvat yhteen pitäen katsojat tiukassa otteessa koko näytelmän ajan. Suosittelen!

Tarina alkaa, kun 

Tehtaanomistaja Arthur Birling perheineen on viettämässä tyttärensä kihlajaisia lämpimissä tunnelmissa. Sulhanen on kelpo nuori mies ja kaiken lisäksi Birlingin kaupallisen kilpakumppanin poika. Sydänten liitto saattaa olla alku myös bisnesten yhteiselle tulevaisuudelle.

Juhlat saavat yllättävän käänteen, kun poliisitarkastaja Goole ilmaantuu paikalle ja haluaa suorittaa tiedusteluja tehtaan entisen työntekijän Eva Smithin kuolemaan liittyen. Mysteerin verhoa raotetaan vähitellen eikä yksikään läsnäolijoista välty Goolen kuulustelulta. Kuka on syyllinen tai kuka voi sanoa olevansa syytön? Ja kuinka tarkastaja Goole voi tietää kaiken?

Kuva: Nadi Hammouda


Menestyvät perheet pitävät yhtä. Siltä ainakin näyttää ulospäin. Mutta onko näin ja tiedetäänkö perheen sisälläkään kaikkia perheenjäsenten asioita? Asiat tuppaavat paljastumaan ennemmin tai myöhemmin. Tehtaanomistaja ehtii sanoa ennen tarkastajan saapumista tyttärensä kihlajaispuheessa "Miehen tärkein tehtävä on huolehtia omista asioistaan ja perheestään. Kaikki muu on vain ...". Kihlajaiset ovat muutos perheen elämässä. Sisäpiiriin tulee uusi ihminen, joka kaiken lisäksi on kilpailijan poika. Tämä herättää jokaisessa perheenjäsenessä epävarmoja ajatuksia: olenko tehnyt oikein, olenko kohdellut muita hyvin? Onko sittenkään oikein huolehtia vain omista asioistaan. Tarkastaja on tullut.

Ja kun perhe on tiivis, yhden epävarmuus alkaa ruokkia toista. Kohta huomataan, että meillä jokaisella on jotakin kaduttavaa. Tilanteesta tulee kaoottinen. Kihlasormus palautetaan. Eteenpäin on kuitenkin päästävä, mutta miten. Alammeko syyttää toinen toisiamme?

Kuva: Nadi Hammouda

   
Perhe osaa käsitellä asian hyvin. Yksi syyttää omassa ahdistuksessaan toista, toinen puolustaa joka vaiheessa muita. Kolmas ei pysty sanomaan mitään. Ja niin edelleen. Mutta loppujen lopuksi ongelma saadaan ratkaistua. Kaikkien korvissa kaikuvat tarkastaja Goolen sanat "Me emme elä yksin-olemme vastuussa toisistamme."  

Hieno esitys!

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille. Pysytään rehellisinä ja huolehditaan toisistamme.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kouvolan teatteri on maakuntamme kolmanneksi vanhin ammattiteatteri, perustettu vuonna 1960, samana vuonna, jolloin Kouvolasta tuli kaupunki. Vanhempia ammattiteattereita on Kotkassa ja Kuusankoskella. Teatteri on toiminut koko historiansa ajan arkkitehti Eero Kajavan suunnittelemassa teatteritalossa osoitteessa Salpausselänkatu 38. Teatteriharrastus oli alueella aktiivista jo 1900-luvun alusta alkaen. Kouvolan ensimmäinen kaupunginjohtaja Erkki Tuuli piti ammattiteatteria kaupungille tärkeänä imagokysymyksenä ja vauhditti sen perustamista.