Hyvinvointia luonnosta ja Green Care - osaamista

Muistatteko, kun kävin vuosi sitten tutustumassa Kouvolan seudun ammattiopiston luonnonvaratuottajiksi opiskelevien opiskelijoiden opintoihin Jermulassa Miehikkälässä. Ilokseni sain kutsun samaan paikkaan tänä vuonna. Kyseessä on kolmen päivän kokonaisuus opintoja, joka toteutetaan luonnon helmassa erämajalla niin, että toisen vuoden opiskelijat suunnittelevat kaiken ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Tänä vuonna teemana oli Hyvinvointia luonnosta. Ihmiset ovat aina eläneet luonnon keskellä ja hyödyntäneet sen tarjoamia mahdollisuuksia hyvinvoinnin lisäämiseksi. Nykysin kuitenkin suuri osa ihmisistä asuu kaupungissa, jossa joko luonnon läheisyyttä ei ole tai se pääsee unohtumaan arjen pyörityksen keskellä. Luontomatkailualan opetuksessa Anjalassa on huomattu, että on ajankohtaista pohtia luonnon hyvinvointivaikutuksia ihmiselle.

Mia ja Tarja ovat tyytyväisiä opiskeluunsa.


Eikö ole niin, että hyvinvointi alkaa hyvästä syömisestä? No en tiedä, mitä mieltä asiantuntijat ovat, mistä pitäisi aloittaa, mutta itselleni ainakin heräsi tällainen ajatus, kun saavuin raikkaaseen ilmaan Jermulaan. Leirillä ruokahuollosta ovat vastanneet toisen vuoden opiskelijat Mia Moisanen ja Tarja Kanervisto ystävineen. Koska kaikki ruoka valmistetaan nuotiolla, raaka-aineet ovat pääasiassa säilykkeitä, mutta niitä parannellaan luonnosta löytyvillä antimilla. Sellaisia löytyykin syksyllä yllin kyllin. Mia ja Tarja kertovat keräänneensä kanttarelleja, mustia torvisieniä ja erilaisia haperoita. En ollut koskaan ennen kuullut sikurirouskusta. Sekin on siis sieni. Sikurirouskua on kuivattu ja siihen on lisätty minttua sekä merisuolaa. Näin on saatu maustetta antamaan uutta makua perinteisiin ruokiin.

Opiskelijat kertovat myös valmistaneensa teetä sekoittamalla siankärsämöä, puna-apilaa, maitohorsmaa ja poimulehteä. Mielenkiintoista! Käenkaalia on kerätty mausteeksi. Sen tiedetään sisältävän runsaasti C-vitamiinia, mutta toisaalta myös oksaalihappoa, mitä varten sitä ei kannata syödä mahdottomia määriä, vaikka maku on hyvä.

Leirillä on suoritettu poimijakortteja. Sellainen kortti vaaditaan jokaiselta, joka kerää sieniä kaupalliseen tarkoitukseen.

Paljon on saatu aikaiseksi, mutta vielä on uusia suunnitelmia. Seuraavaksi anjalalaiset alkavat tehdä luonnonkosmetiikkaa. Ne tulevat olemaan mehiläisvahapohjaisia tuotteita, mm. deodorantteja ja huulivoiteita.

Luonnosta saatavaan hyvinvointiin panostetaan paljon tällä hetkellä koko Suomessa. Käytetään Green Care - termiä. Sen ympärille on perustettu yhdistys Green Care Finland ry vuonna 2010. Yhdistys on tänä vuonna tuonut haettaviksi Green Care-laatumerkit. Niitä voivat hakea yritykset ja yhteisöt, joiden toiminnassa luonnon hyvinvointivaikutukset tulevat esille. Kouvolan seudun ammattiopistossa Anjalassa alkaa lokakuussa koulutus liittyen laatumerkkien hakemiseen.

Laatumerkkejä on kahdenlaisia: LuontoVoima-laatumerkki virkistys-, hyvinvointi- ja kasvatuspalveluille ja LuontoHoiva-laatumerkki sote-palveluille. Merkin hakijan on laadittava määrätyt dokumentit toiminnastaan. Ne ovat laatutyökirja, turvallisuussuunnitelma sekä omavalvontasuunnitelma.

Mitä lisäarvoa Green Care-laatumerkki antaa vaikkapa luontomatkailuyritykselle verrattuna yritykseen, jolla laatumerkkiä ei ole? Green Care - yrityksessä luonnon hyvinvointivaikutuksia käytetään hyväksi tietoisesti. Laatutyökirjassa on perusteltava oman toiminnan vaikuttavuutta, on määriteltävä toiminnan tavoitteet, toimintaympäristö, yhteisöllisyyden vaikutus sekä toimijan verkostot. Sen tehtävä on palvella käytännön työtä.

Pääsin metsäjoogaamaan! Se oli rauhoittavaa ja vahvistavaa. Ajantaju hävisi kokonaan. Metsässä oleskelulla tiedetään olevan paljon hyviä vaikutuksia sekä ihmisen kehoon että mieleen.

Metsäjoogaa
Tiedetään, että jo 20 minuutin oleskelu metsässä alentaa verenpainetta.
Luontoon: Sinne siis!

Lisää kuvia koulutuksesta Instagramista.