Joulukävelyllä nähtyä

Joulupyhät alkavat olla tältä vuodelta takana päin. Toivottavasti joulunne meni mukavasti.

Kuka muistaa leluliike Karhunpennun ikkunassa aikanaan jouluisin olleen tonttutalon? Minä muistan! Tuntui upealta, mutta myös hämmentävältä nähdä se taas tänä vuonna, kun edellisestä kerrasta on jo useampi vuosikymmen aikaa. Hämmentävältä ehkä siksi, että muistan talon erittäin tarkasti. Talo on nähtävissä samalla paikalla Karhulan torin laidalla kuin aikaisemmin, liike ei vaan enää ole sama. Karhunpentu lopetti toimintansa 13 vuotta sitten, kun asiakkaat siirtyivät ostamaan lelunsa suurista marketeista.

Karhunpennun perustivat Annikki ja Unto Frisk 1950-luvulla. Seuraava yrittäjä oli Maija-Liisa Kivinen, joka kävi ostamassa tonttutalon Itä-Saksasta samalla vuosikymmenellä. Talolla on siis ikää jo kuutisenkymmentä vuotta. Kolmas liikkeen yrittäjä oli Elise Parkkonen. Hänellä on tonttutalon lisäksi tallella Karhunpennun näyteikkunassa olleet saapasjalkakissa ja pelle. Nämä ovat myös Itä-Saksasta ja samaa ikäluokkaa tonttutalon kanssa. Ehkä näemme ne jossakin ikkunassa myöhemmin.

Elise Parkkonen kertoo, että Karhunpennun ikkunan suunnitteluun ja toteutukseen käytettiin aina paljon aikaa ja vaivaa. Tuotteet aseteltiin niin, että ikkunasta oli luettavissa jokin tarina, jokin tapahtuma. Ikkunan takana olikin usein suuri joukko ihmisiä katselemassa.Oltuaan vuoden yrittäjänä Elise sai Karhulan liikkeiden Hymynalle-palkinnon.

Vaan entäpä sitten naapurikaupungissa? Emme me haminalaiset paljon häviä. Joulukalenteri-ikkunat on nyt kaikki avattu ja mitä upeampia taideteoksia on nähtävissä. Tässä joitakin mieleenjääneitä.

Lebedeffin kauppakartanon ikkunassa on lapanen jokaiselle päivälle. Nämä ovat taitavaa käsityötä.


Pormestarintalon piharakennuksessa Päivi ja Anneli toivottavat hyvää joulua. 

Frozenin Elsan voi tavata Paukkusen talossa. 

Mielestäni upein ikkuna on kaupunginmuseon sisäpihalla. Siinä Katariina ja Kustaa tapaavat jälleen.