Kalevalanpäivä ja vähän muutakin

Helmikuun 28. päivä ja Kalevalan päivä. Hyvää suomalaisen kulttuurin päivän iltaa kaikille! Yhtäkkiä taas huomataan, että vuodesta on kulunut jo kaksi kuukautta. Mitä niistä jäi meille? Tammikuu on usein hiljainen kuukausi, on pimeää ja voi olla kylmäkin. Helmikuussa ihmiset alkavat herätä eloon ja nyt kun maaliskuu vaihtuu, ei keväästä paljon puutu.

Suomalaisen kulttuurin päivää vietetään Elias Lönnrotin kokoaman Kalevalan kunniaksi. Lönnrot keräsi kansanrunoja keruumatkoillaan ja kokosi niistä runomittaan kirjoitetun kansalliseepoksen. Hän halusi selvittää, mistä Suomen kansa on tullut ja millainen se on. Olen pitänyt Kalevalaa aina jollakin tavalla "harmittomana", joskin tietenkin tärkeänä teoksena. Se on läsnä elämässämme monellakin tavalla, mutta tuskin ärsyttää ketään tai aiheuttaa suuria tunteita. En muista, miten Kalevalaa omana kouluaikanani opetettiin. Nykyisillä menetelmillä siitä voidaan työstää ulkoluvun sijaan vaikka mitä. Jos katugallupia tehtäisiin, uskoisin ihmisten muistavan Kalevalan muita perusteoksia paremmin.


Tänään on vietetty myös laskiaistiistaita. Laskiaisella on kirkollinen tausta, siitä alkaa pääsiäiseen valmistava paaston aika. Pääsiäiseen on seitsemän viikkoa. Meidän aikanamme laskiainen taidetaan kuitenkin tuntea pääasiassa tärkeänä ulkoilupäivänä pitkän talven jälkeen. Sunnuntaina laskiaistapahtumia oli monessa paikassa. Ruokaperinteeseen kuuluvat hernekeitto ja laskiaispullat.


Vaan on niitä tapahtumia ollut helmikuussa muitakin. 21.2. vietettiin jälleen kansainvälistä matkailuoppaan päivää. Päätös päivän viettämisestä tehtiin Nicosiassa Kyproksella kansainvälisessä maailmankongressissa v. 1989. Kansainvälisenä matkailuoppaiden päivänä matkailuoppaat ympäri maailmaa tiedottavat työstään ja järjestävät erilaisia tapahtumia.

Haminassa oppaat järjestivät elokuvaillan Kaupunginmuseon vintillä. Siellä esitettiiin vanhoja kaupungista kertovia elokuvia. Tilaisuus keräsi 75 osallistujaa.

Kotkalaiset aloittivat ensi kesän 100 tarinaa Kotkasta-kierrosten suunnittelun keräämällä tarinoita ihmisiltä kumppanuustalo Viikarissa. He jatkoivat työtä tänään Katariinantorin konteissa.

Paras kaikista oli minusta imatralaisten kierros Siitolan kartanossa. Siellä olisin halunnut olla mukana.

Tarinankeruuta Katariinantorin kontissa