Kauppiaantalomuseossa

Pääsiäinen on ihanaa valoisaa aikaa, ihan uutta aikaa pimeän talven jälkeen. Tämän huomasin viimeistään, kun kävin Haminan Kauppiaantalomuseon pääsiäisnäyttelyssä. Se kertoo kauppiasperheen pääsiäisperinteistä vuonna 1912 ja vähän muustakin …

Kauppiaantalomuseo sijaitsee Haminan ydinkeskustassa, Kasarminkadulla. Rakennuksessa on ollut aikanaan kauppa, venäläisen Murajevin kauppiassuvun kauppa. Kaupunki perusti tiloihin museon, kun suku lopetti kaupanpitämisen.

Museossa on kauppiaan puodin ja asunnon lisäksi suljettu pihapiiri, jonka rakennuksissa voi tutustua entisajan käsityöammatteihin. Pihapiirissä on aikanaan asunut jopa 25 asukasta käsityöläisistä palomestariin. Tämä on näkemisen arvoinen paikka kesällä!

Murajevin perheeseen kuuluivat kauppiaan lisäksi hänen vaimonsa Anna ja lapset Ksenia ja Nikolai. Vaimon tehtävänä on huolehtia perheen pääsiäisjuhla-ateriasta, jolla venäläisen perinteen mukaan tarjotaan kinkkua. Ksenia on koristellut perheen salin virpomaoksilla ja pääsiäismunilla. Vieraille tarjotaan pashaa ja kulitsaa.

Vaikka perinteet ovat vahvassa, asiat muuttuvat aina. Vuonna 1912 Suomessa eletään sortokausien aikaa. Murajevin naapurissa käy vieraita Ruotsinpyhtäältä. He kertovat suunnitelmistaan matkustaa aina Amerikkaan asti. Ovat nimittäin ottaneet selvää maailman suurimmasta ja upeimmasta höyrylaivasta Titanicista ja varanneet liput sen neitsytmatkalle. Lopputarina taitaakin olla kaikille tuttu.