Kaverikoiria ja koirakavereita

Haminan elomarkkinakulkue oli eilen todella pitkä ja näyttävä. Moottoripyörät ja tanssijat keräsivät katsojia, mutta eivät jääneet toiseksi pienemmätkään menijät, nimittäin Haminan ja Kotkan kaverikoirat. Heitä ohjaajineen oli mukana noin kaksikymmentä. Koirat palkittiin markkinoiden alkuseremonioiden päätyttyä Puistotalon edustalla Kennelliiton mitaleilla ja kunniakirjoilla hyvin tehdystä kaverikoiratyöstä.

Elomarkkinakulkueessa

Kaverikoiratoiminta on lähtöisin Amerikasta. Suomeen se on rekisteröty tavaramerkkinä vuonna 2005. Toiminta alkoi meillä jo neljä vuotta aikaisemmin. Sitä ylläpitää Kennelliitto ja mukana olevia koiria on tällä hetkellä 1400. Kaverikoirat tunnistaa oransseista huiveista ja koirien ohjaajat nimikylteistä.

Toiminta on vapaaehtoistyötä. Sen tarkoituksena on ilahduttaa ja piristää erilaisissa laitoksissa eläviä ihmisiä. Koirat ohjaajineen vierailevat palvelutaloissa, perhekodeissa yms. ja myös kouluissa ja päiväkodeissa. Osa koirista "työskentelee" myös lukukoirina kirjastoissa. He ovat ohjaajineen paikalla sovittuina aikoina, jolloin lapset voivat tulla lukemaan koirille. Koirien kanssa toimimisella tiedetään olevan terapeuttista vaikutusta, vaikka kyseessä ei olekaan ammattimainen työskentely. 

Peto ja Mörkö

Kaverikoiratoimintaan päästääkseen mukaan on suoritettava kurssi. Koiran on oltava terve ja vähintään kaksi vuotias. Sen täytyy olla perusluonteeltaan rauhallinen ja maltillinen niin, ettei se hätkähdä erilaisia nopeitakin tilanteita. Koiranohjaajan täytyy olla täysi-ikäinen ja valmis sitoutumaan toimintaan pitkäjänteisesti. Ohjaajan täytyy olla Kennelliiton jäsen. 

Sanni

Yksi palkituista koirista oli Sanni, 7-vuotias pippuri-suolanvärinen kääpiösnautseri. Hänen omistajansa ja ohjaajansa on Satu Kylmälä. 

Sanni on kotoisin Ylämaalta. Se on rohkea ja avoin kiltti koira, joka rakastaa rapsuttelua. Se on aina valmis kaveeraamaan ja kuuntelemaan lukijaa, koska toimii myös lukukoirana.

Palkitut koirat ohjaajineen Kesäpuistossa.

Lisää kaverikoirista Haminan Kaverikoirien sivuilta.