Kilometri taidetta

Oletteko tienneet, että Kotkassa on valtava määrä julkista taidetta? Tarkemmin sanottuna 1 300 kaupungin omistamaa taideteosta. Kuulostaa hämmästyttävän suurelta määrältä, mutta näin se vaan on. Taiteeseen enemmänkin perehtyneet ovat tietysti tienneet, mutta itselleni tämä selvisi vasta äskettäin, kun lähdin Kilometri taidetta-nimiselle kierrokselle tutustumaan kotkalaiseen taiteeseen.

Kierros alkoi pääkirjaston edustalta Toivo Pekkasen muistomerkiltä. Se on Arvo Siikamäen vuonna 1985 suunnittelema teos nimeltä Tahdon voima. Teos koostuu kolmesta osasta: matalin on nimeltään Kasvu, keskimmäinen Pulppuava lähde ja korkein Avain maailmaan

Muistomerkki on näyttävä, katsotaan sitä mistä suunnasta vaan. Pekkanen tunnettiin vakavana, kriittisenä ja tyynenä ihmisenä. Kun alkaa ajattelemaan, kaikki nämä piirteet näkyvät muistomerkissä. En tiedä, mitä taiteilija on kertonut työstään, mutta itse tulkitsen, että Kasvu kuvaa Pekkasen vaikeaa lapsuutta köyhässä perheessä, Pulppuava lähde sitä vaihetta, kun hän on löytänyt kirjoittamisen taidon ja Avain maailmaan kaikkia hänen teoksiaan ja myös kirjallisuutta yleensä.

Pääkirjastossa on 68 teosta. Sekin huima määrä, mutta kaikki eivät ole yhtä aikaa esillä. Alakerrassa monelle vanhemmalle ihmiselle muistoja herättävä taulu torimyyjä Hilda Lahikaisesta. Niin, jokainen kaupunki tarvitsee oman Varvaransa

Olavi Heino: Hilda Lahikainen 1984


Vaan mikä ihana puku löytyykään lukusalista. 

Riikka Kronstöm-Johansson: Maatar

 

Tässä muurataan Kotkan Suomalaisen yhteiskoulun eli nykyisen lyseon peruskiveä vuonna 1905. Taustalla oleva puurakennus oli nykyisen kirjaston paikalla ja se oli yhteiskoulun vanha rakennus.


Kirjaston pääaulassa Laila Pullisen Hengen peili vuodelta 1977. 

Kierroksemme eteni Sibeliuspuistoon, jossa taidetta on paljon. Näyttävin lienee Jussi Mäntysen Kotkat vuodelta 1955. Jussi Mäntynen on tunnetuin suomalainen eläinaiheiden veistäjä. Veistos on suihkulähteen päällä. Se esittää kahta merikotkaa. Ylempi on koiraskotka ja alempi naaras, joka on siepannut lohen. 

Kotkan kaupunginjohtaja Lindgren, jonka aloitteesta veistos hankittiin, on sanonut: "Kun Kotka kieltämättä kaipaa kaunistusta, on toivottavaa, että patsashanke saadaan toteutettua. Silloin on ainakin päästy alkuun kaupunkikuvamme kaunistamisessa." 

No hyvin päästy alkuun ja eteenpäin.

 


Kivana yllätyksenä oppaamme kertoi, että pääsemme tutustumaan kotkalaisen taitelijan Anneli Moilasen kotigalleriaan Merikadulle. Se on hieno kokonaisuus. Käykää ihmeessä tutustumassa.

 

Anneli Moilasen puolison Olavi Moilasen maalaama muotokuva vaimostaan.

 

Voiko ihanampaa parveketta olla?


Anneli Moilasen taitelijakodista lähdimme takaisin kirjastolle. Isossa puistossa Lauri Heinäsen Kolmen kannaksen koukkaajat vuodelta 1971. Tätä ei voi ohittaa. Kolmen kannaksen koukkaajat liittyy jatkosotaan. Se nimi annettiin Suomenlahden sotilasläänin perustamalle 8. divisioonalle. Siihen kuuluneet joukot taistelivat Karjalan, Aunuksen ja Maaselän kannaksilla. 

Teatterin edustalla on Olli Mantereen teos Ovidiuksen tanssa. Olli Mantere on kertonut mielenkiintoisesta työstään näin:

Teos koostuu yhdeksästä ympyrän muotoon asetetusta painopisteestään nostetusta kivestä, ”muodonmuutoksen tanssista”, veden lailla heijastavasta haponkestävästä teräsympyrästä seinällä ja valosta, joka tämän teräspeilin kautta valaisee kivien metamorfoosin.

Luonnon ja sattuman muovaamien kivien metamorfoosit leikkivät ajatuksella kivestä ikuisuuden, painon ja stabiliteetin symbolina. Ympyrästä tulee muodonmuutoksen tanssi. Tultaessa teatterin pihalle Ruotsinsalmenkadun kautta, kävellään ”metamorfoosiheijastuksen ja haluttaessa myös ”muodonmuutoksen tanssin” läpi. Teoksen ajatus on virittää katsoja teatterin magialle ja ajatukselle, että kaikki on mahdollista.”

Olli Mantere: Ovidiuksen tanssi 2005

Sitten takaisin alkupisteeseen kirjaston edustalle. Kylläpä nähtiinkin paljon taidetta kilometrin matkalla. Silti taisi jäädä paljon vielä seuraavaan kertaan. 

Toivo Pekkasen muistomerkin sisäseinästä löytyy meille jokaiselle tärkeä muistutus.