Konstantin Aladinin menestystarina

Minua on aina kiehtonut menestyneiden ihmisten elämäntarinoiden lukeminen. Miten ne on kerrottu, sitä voi miettiä, sillä toki jotakin voidaan jättää kertomattakin ja kun aika kuluu, mutkat voivat vähän suoristua. Mutta tästä välittämättä elämäntarinoista löytyy paljon ajateltavaa, opittavaa ja hienoja asioita.

Eräs upea tarina on kauppias Konstantin Aladinin tarina. Hän tuli Haminaan nuorena poikana, vasta 14-vuotiaana Venäjältä Jaroslavin läänin alueelta 1800-luvun puolivälissä. Haminassa samalta seudulta kotoisin ollut kauppias Vasiljev otti hänet tänne suojatikseen, kun Aladinin isä oli kuollut.

Aladinilla oli todellista liikemiehen silmää. Muutaman vuoden työskentelyn jälkeen hänellä oli jo oma kauppa Raatihuoneella. Samalle alueelle hän rakensi itselleen talon, kaupunkipalatsin 1880-luvulla. Rakennus tunnetaan nykyisin Tanelinkulmana. Nimi on saatu Taneli Klamilta, jota oli rakentamassa taloa Aladinin aikana ja joka oli sukua talon nykyisille omistajille.

Tanelinkulma


Kaupunkipalatsi ei suinkaan ollut Aladinin ainoa talo Haminassa. Hänellä oli omistuksessaan lukuisia rakennuksia ja maa-alueita. Kerrotaan, että jos tapaaminen sovittiin Aladinin talolle, oli hyvä varmistaa osoite, koska taloja oli useita. Eräs näistä oli tykistökomentajan talona tunnettu rakennus osoitteessa Kasarminkatu 5. Tämä talo on edelleen Aladinin suvun omistuksessa.

Tykistökomentajan talo


Aladinin puoliso oli Anna Petrovna. Heille syntyi kuusi lasta, kolme tyttöä ja kolme poikaa, ja suku on nykyisin suuri. Suvun tunnetuin henkilö lienee lasimuotoilija Tamara Aladin - Kahelin. Hän työskenteli sekä Arabialla että Riihimäen lasilla suunnittelijana.

Konstantin Aladin tunnettiin hyvin hyväsydämisenä ja anteliaana persoonana. Kerrotaan, että kun Aladin lähti Helsinkiin ostamaan tavaraa kauppansa, hänen vaimonsa pyysi miestä tuomaan tälle uuden hatun. Hattukaupassa oli suuri valikoima ja Aladin ei ollut varma, mistä hatusta vaimo pitäisi. Hän ratkaisi ongelman ostamalla koko hattukaupan varaston. Hän toi hatut Haminaan ja antoi vaimon valita mieleisensä hatun. Loput hän myi omassa kaupassaan edelleen.

Kaupanteon lisäksi Aladin hankki elantonsa toimimalla sahateollisuudessa. Hänellä oli sahat sekä Tervasaaressa että Metsäkylässä. Hän suunnitteli liiketoimintansa niin, että kaikille kolmelle pojalle löytyi työpaikka ja oma polkunsa. Sahateollisuuden lisäksi Aladin vaikutti olut- ja lasiteollisuudessa sekä laivanvarustusalalla.

Kauppaneuvos Konstantin Aladin kuoli vasta 62-vuotiaana. Hänen kuolemansa jälkeen suku rakennutti Haminan ortodoksiselle hautausmaalle hautakappelin, johon Aladinin hauta siirrettiin. Kappelin suunnitteli anjalalainen Karl August Wrede. 

Aladinin suvun hautakappeli