Kuntataiteilijaa tapaamassa

Kävin tapaamassa Haminassa kuukausi sitten työnsä aloittanutta kuntataiteilijaa, taiteen maisteri Inari Porkkaa. Yritin etukäteen selvittää, millaista työtä kuntataiteilija tekee ja kyllä tietoa löytyykin. Yllätyin kuitenkin siitä, miten vähän Suomessa näyttäisi kyseisellä nimikkeellä taiteilijoita työskentelevän. Mistä lie johtuukaan, mutta täällä saamme olla tyytyväisiä, että kaupunki on panostanut tällaiseen toimintaan myöntämällä Inarille neljän kuukauden kulttuuriapurahan.

Kuntataiteilija 2017 Inari Porkka

Kuntataiteilijan työ on yhteisötaiteen luomista. Sillä tarkoitetaan taidetta, jota mikä hyvänsä yhteisö luo omilla ehdoillaan. Inari on ideoinut lähiaikoina paljon suosiota saaneista aikuisten värityskirjoista oman versionsa, väritettävän Haminan ympyräasemakaavapiirroksen. Piirroksia on itse asiassa useampikin erilainen. Taidetta tekevä yhteisö voi itse valita, haluaako yksityiskohtaisen piirustuksen kaikkine taloineen vai pelkistetymmän version, johon on merkitty vain kadut. Työhön mukaan lähtevä yhteisö saa yhden yhteisen A1-kokoa olevan piirustuksen, jota alkaa värittää haluamallaan tavalla. Piirustukseen voi myös kirjoittaa lyhyitä tekstejä.

Miten taidetta sitten tehdään? Inari on liikkunut kuvien kanssa kaupungilla ja kirjastossa, mutta paras hyöty saadaan, kun yhteisöt ottavat häneen suoraan yhteyttä ja sopivat ajasta ja paikasta, jossa taidetta aletaan tehdä. Kuntataiteilija ei siis varsinaisesti itse luo taidetta, vaan ohjaa kuntalaisia ilmaisemaan itseään taiteen keinoin. Näin saadaan paperille muistoja, tunteita ja tunnelmaa siitä, millaisena paikkakuntalaiset näkevät asuinympäristönsä tänä vuonna. Töistä kootaan näyttely pääkirjastoon syksyllä. Töitä ei ole tarkoitus analysoida yleisesti, mutta toki jokainen yhteisö voi keskuudessaan miettiä, mitä ajatuksia projekti toi esille.

Värittäminen on rentouttavaa ja poistaa stressiä. Juuri sillä aikuisten värityskirjojen suosiota on selitetty. Työhön mukaan lähtevien yhteisöjen kannattaa varata aikaa reilusti, jotta ajatuksia ehtii herätä. Yhteisötaiteen tekemisessä on tärkeää, että mukaan saadaan kaikenikäisiä asukkaita. Työllä on suuri sosiaalinen merkitys. On hienoa, jos työllä voidaan auttaa syrjäymisvaarassa olevia tai yksinäisiä. Kouluissa värityskuvaa voidaan hyödyntää ties kuinka monella tavalla. Se auttaa ryhmäytymisessä, sen avulla opitaan näkemään oma kotiseutu lintuperspektiivistä, opitaan hahmottamaan ympäristöä, opitaan pitämään asioita mielessä ja vaikka mitä.

Mihin yhteisöön sinä kuulut? Ota yhteyttä Inariin ja tulkaa mukaan tekemään oman kotikaupungin yhteistä yhteisötaidetta!