Kymiläisiä perinteitä: juhlapiirasta ja tupensyöjiä

Minulla oli äskettäin suuri ilo ja kunnia päästä vierailulle kymiläisen Tarja Karellin tilalle Kotkan Korkeakoskelle osoitteeseen Karellintie 21. Tarja Karell on tehnyt pitkän työuran näyttelijänä, nukentekijänä ja lastenhoitaja-satutätinä. Hän on kirjoittanut omaelämänkerran "Länskän likka", jossa kertoo lapsuudestaan joen toisella puolella Kierikkalassa. Karellin tila on ollut suvun hallussa jo 1600-luvulta asti.

Tarja Karell

Merikeskus Vellamossa Kymenlaakson museon Leikkimössä on tällä hetkellä ja vielä 14.8. asti Tarja Karellin teatterinukkenäyttely "Prinsessa Ruususesta riihitonttu Rippeliin".

Tarja Karellin nukkeja hänen kotonaan


Talon emäntä tarjosi meille perinteistä kymiläistä juhlapiirasta. Kertoman mukaan se on ollut aikanaan kirkkomatkaevästä. Kymiläinen juhlapiiras valmistetaan makeasta pullataikinasta ja riisipuurosta. Vuoan pohjalle levitetään kohonnut pullataikina, sen päälle valmis riisipuuro ja puuron päälle vielä kerros pullataikinaa. Tämä voidellaan kananmunalla ja paistetaan uunissa. Väliin voidaan myös lisätä keitettyä kananmunaa. Piiras on todella maukas ja täyttävä!


Saimme kuulla kansantarinoita vanhalla kyminmurteella esitettynä. Aina sanotaan, että kieli muuttuu ja kyllä se todella on muuttunut. Nykyinen kyminmurre on hyvin lähellä yleiskieltä, kun vanhaan kieleen verrataan. Samaa on edelleen sanojen lyhentäminen niin, että viimeiset kirjaimet jätetään sanomatta sekä ö:n ja e:n korvaaminen ä:llä. Vai mitä sanotte seuraavasta tekstistä:

"S-ool täs yksiis häissä jolluunnah kon yks kymiläin miäs ol pitupöyräs sen verta karehissas (humalassa), et luul tuppiah silakaks; rupes sit leikkah puukkuveittelläh ja syämäh närih. Siint se siit sai tupensyäjän nimen eikä sil enääh aikooh ol muuta nimii tiaruks jäännökkäh. Tupensyäjän eukkukii s-ool sen perääst vaa Tuppi-Maija."

Siis näin kymiläisiä alettiin sanoa tupensyöjiksi. Nimi oli alunperin haukkumanimi, mutta nykyisin se on kunnianimitys. Kymi-seura nimeää kotiseututyössä ansioituneita henkilöitä tupensyöjiksi. Viimeksi nimetty tupensyöjä on Pirkko Räsänen.