Lähiruokalounaalla Aholafarmilla

Kävin sunnuntaina lähiruokalounaalla Aholafarmin tilalla Haminan Kannusjärvellä. Sinne on Haminan keskustasta noin kahdenkymmenen kilometrin matka. Kulkuyhteydet ovat hyvät, Lappeenrannan tietä Kitulan risteykseen asti ja siitä vielä muutama kilometri hiekkatietä.

Tila on Tuula ja Jukka Aholan elinkeino, jossa sukupolven vaihdos on tehty jo lähes 30 vuotta sitten. Perinteisen maanviljelyn ja koneurakoinnin lisäksi he ovat aloittaneet maaseutumatkailuyrittämisen vuonna 2008. Kaikki alkoi siitä, kun Tuulalle soitettiin asiakasyrityksestä ja kysyttiin mahdollisuutta tulla pitämään kokousta tilalla. Aholoilla oli kota, mutta kokoukseen tulijoita oli enemmän kuin mitä kotaan mahtuu. Oli mietittävä muita mahdollisuuksia ja silloin esille nousi yli sata vuotta vanhan latopirtin hyödyntäminen. Kokous pidettiin siellä ja spurtti maatilamatkailuyrittämiseen otettiin.

Latopirtti


Latopirttiä ei ulkopuolelta uskoisi samaksi rakennukseksi sisäpuolen kanssa. Se on pellon laidassa ja nyt syysaikaan, kun viljat on puitu, alue on melko aution näköinen. Mutta sisäpuolelta rakennus on todella viihtyisä ja lämmin. Lämpöeristys tehtiin ja sisäpuoli remontoitiin kuusi vuotta sitten. Lämmitys hoidetaan kaasulämmittimillä. Seinät ovat haapaa.

Aholafarm sopii monenlaisten tilaisuuksien järjestämispaikaksi. Yritykset voivat järjestää tyky- ja virkistyspäiviä. Näihin saadaan haluttaessa oheisohjelmaa, vaikkapa liikuntaa yhteistyössä Liikuntapalvelut Sini Huhtalan kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat paikkakunnan ralliautoilijat, joiden kyytiin pääsee kokemaan vauhdin hurmaa kahden kilometrin pituisella erikoiskoeradalla. Maastoautoilla asiakkaat voivat itsekin ajaa samalla radalla. Jos ralliautojen vauhti tuntuu liian hurjalta, yhteistyökumppaneista löytyy myös hevoskyydityksiä tekeviä henkilöitä.

Tila soveltuu erinomaisesti myös perhejuhlien järjestämiseen. Tarvittaessa pihalle voidaan pystyttää telttoja, jolloin paikkoja löytyy suuremmallekin seurueelle.

Aholafarmin yrittäjä Tuula Ahola. Tilalla ei syödä mistä tahansa tusina-astioista.


Tuula Ahola valmistaa tilalla tarjottavat ateriat lähialueelta saatavista raaka-aineista. Hän on mukana myös Facebookissa olevan Kymenlaakson Reko-ryhmän toiminnassa, jonka kautta kaikki voivat tilata lähiruoka-aineita. Sunnuntaina ruokalistalla oli todella maukasta lohikeittoa.

Pirttiin mahtuu 40 ruokailijaa.

 

Jälkiruokapöytä


Lounaan jälkeen lähdimme kiertelemään Aholafarmin tilalla. Pellon laidalla näköetäisyydellä latopirtiltä on kota.

Lopuksi kävimme vielä metsäkirkossa. Se on noin kilometrin päässä tilalta metsän keskellä ja todella upea paikka. Ketkä nyt suunnittelevat kesähäitä, käykää ihmeessä katsomassa tämä paikka! 

Metsäkirkko