Lappeenrannan linnoituksessa

Aurinkoinen kevätpäivä houkuttelee ulkoilemaan. Raikkain ilma löytyy lenkkipolulta luonnonhelmasta, mutta onnistuu ulkoilu kaupungissakin. Ainakin silloin, kun liikutaan Lappeenrannan linnoituksessa ja satama-alueella. Nämä ovat lappeenrantalaisten olohuoneita, joissa aikaa voi kesällä vierähtää enemmänkin.

Linnoitukseen tullaan sisään Viipurin portista.

Linnoitus on rakennettu 1700-luvulla kaakkoisrajan suojaksi. Ruotsin ja Venäjän välillä käytiin näinä aikoina kaksi sotaa, joiden kummankin seurauksena raja siirtyi länteen päin. Ruotsalaiset aloittivat linnoituksen rakentamisen, mutta eivät ehtineet saada sitä valmiiksi, kun linnoitusalue jo jäi Venäjän puolelle. Niin linnoitukseen tuli venäläinen varuskunta. Nykyisin linnoitusalue on oma kaupunginosansa ja arvokas alue kulttuuriperintönsä vuoksi.

Ratsuväkimuseon rakennuksessa oli aikanaan Venäläisen varuskunnan vartiotupa.


Kun kahvihammasta alkaa kolottaa, ovi kannattaa avata kahvila Majurskaan. Kahvilan perustaja kolmenkymmenen vuoden takaa on majurin vaimo, mistä kahvilan nimi.

Lappeenrannan ortodoksinen kirkko on Suomen vanhin ortodoksinen kirkko. Se on rakennettu vuonna 1785. Kirkko tunnetaan Pokrovan kirkkona. 

Suvorovinkuja? Hmm.. Tässä täytyy olla kyseessä joku merkkihenkilö. Kyllä vaan. Venäläinen Aleksander Suvorov oli kenraali, jonka johdolla rakennettiin ei vain Lappeenrannan linnoitus vaan kokonainen linnoitusketju Kaakkois-Suomeen 1800-luvulla. Tämän tarkoituksena oli suojata Pietaria.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, kohteena Kehruuhuone. Se on kiehtova kohde sekä historiansa että nykykäyttönsä vuoksi. Kehruuhuone rakennettiin noin 200 vuotta sitten naisvankilaksi. Myöhemmin rakennus oli urheilutalona, ensimmäisenä sellaisena Suomessa.

Nykyisin Kehruuhuone on kaupungin omistama kulttuuri- ja tapahtumakeskus, josta eivät tapahtumat lopu.