Lippumaailma Haminaan

Haminassa liikkuneet ovat varmasti jo huomanneet monet lipputangot lippuineen Raatihuoneella ja ehkä ihmetelleet torin laidalla olevan lipputornin tangossa liehuvaa punakeltaista leijonalippua. Nämä kaikki liittyvät kaupungissa käynnistettyyn Lippumaailma-hankkeeseen, jossa tullaan esittelemään eri vuosina lippuja lippupuistossa ympäri maailman aina vuoden teemaan liittyen. Hanke laajenee myöhemmin käsittämään myös lippukeskuksen, johon saadaan pysyvä näyttely ja muuta aiheeseen kuuluvaa.

Hanke on kaupungille tärkeä ja on upeaa, että se saatiin meidän alueellemme. Muitakin Lippumaailmasta kiinnostuneita kaupunkeja on ilmoittautunut, mutta mihin hanke sopisikaan paremmin kuin tänne perinteiseen idän ja lännen kohtauspaikkaan. Kaupungin uusi brändi, kohtaamisten kaupunki, kuvaa paikkaa, jossa kaikkien kansallisuuksien on mahdollisuus kohdata. Liput liittyvät oleellisesti linnoitukseen ja merenkäyntiin, joiden merkitystä kaupungille ei pidä unohtaa.
 

Suomen lippu, siniristilippumme, täyttää ensi vuonna sata vuotta. Sen kunniaksi on käynnistetty joukkorahoituskampanja suurlipun hankkimiseksi. Lippumaailman rahoitus tulee ulkovalloilta, joiden liput liehuvat nyt Raatihuoneen saloissa, mutta sen lisäksi tarvitaan lisärahoitusta, jonka hankkimiseen kuka hyvänsä voi osallistua. Rahoitus on vastikkeellista, vastikkeet esitellään ja tukemaan pääsee osoitteesta www.haminanlippumaailma.fi.

Suurlipun lipputangon pituus tulee olemaan vähintään 40 m ja se sijoitetaan Sibeliuskadun kentälle, josta kunnostetaan rantareitti Tervasaareen.

Vuoden päästä keväällä avataan Suomenlipun tie – niminen näyttely RUK:n puistoon. Siellä tulevat liehumaan kaikki Suomessa käytössä olleet valtakunnan liput, samat liput, joiden taustoihin voi nyt tutustua Lipputornin näyttelyssä. Samoin vuoden päästä avataan lippupuisto meren rannalle Yrjösenpohjaan. Siellä esitellään ensimmäisessä vaiheessa Pohjoismaiden ja Baltian liput.

Vuonna 2019 avautuu Etelä- Amerikan liput esittelevä näyttely Rampsinkarille ja vuonna 2020, kun Suomen EU - jäsenyys täyttää 25 vuotta, Euroopan liput esittelevä näyttely Yrjösenpohjaan.

Eli paljon nähtävää on luvassa! Lippupuisto tulee olemaan erinomainen kohde kaikenikäisille ja varsinkin koululaisille.

Nyt ensimmäisessä vaiheessa Lippumaailma esittelee Lipputornin näyttelyssä Suomessa käytössä olleet liput. Nopeasti voisi ajatella, että siniristilippu on ainoa lippumme, mutta lippuja onkin ollut käytössä monta erilaista. Ne ovat vaihtuneet hallitsijavallan vaihtumisen myötä.

Siniristilippu on ollut käytössä itsenäisyyden ajan. Yllättävää ehkä, värit sininen ja valkoinen on valittu siksi, että on haluttu osoittaa lojaalisuutta Venäjän keisaria kohtaan. Toki sininen ja valkoinen kuvaavat myös luontoa.

Lippuja on ollut historian saatossa käytössä yhdeksän. Niistä ensimmäinen, Kalmarin unionin lippu otettiin käyttöön vuonna 1397. Sen värit ovat keltainen ja punainen, joita myös pitkään suunniteltiin Suomen väreiksi. Kalmarin unionin lippu oli yhteispohjoismainen lippu.

Kalmarin unionin lippu 1397-1523

Seuraava Suomessa käytössä ollut lippu on Ruotsin lippu. Siihen on otettu malli Tanskan lipusta. Syntyi skandinaavisten ristilippujen perinne. Ruotsin lippu oli käytössä kauan, lähes 300 vuotta.

Muut käytössä olleet liput ovat erilaisia Venäjän lippuja.

Akseli Gallen-Kallelan ehdotus Suomen lipuksi

Vaan mikä on lipuista upein? Minusta se on punakeltainen leijonalippu. Leijonalippu oli Suomen lippuna 1917–1918.